potřebujeme: nové koření, pepř celý, hřebíček, bobkový list, skořice mletá, rajčatový protlak, cukr, sůl, ocet, hladká mouka, kečup, máslo
Do kastrolu ¾ l vody studené, do toho 6 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře, 4 hřebíčky, 1 bobkový list, na špičku lžičky skořice mleté a povařit 10 minut od doby varu.
Do dalšího kastrolu dáme rajčatový protlak malý, do toho dát 2 vrchovaté lžíce cukru, 1 lžíci octa, malou lžičku soli.
Do půllitrového hrnku 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, zalít studenou vodou do poloviny hrnku a rozmíchat.
Uvařený nálev slijeme přes cedník do hrnce s protlakem, chvíli povaříme, nalijeme záklechtku, zase chvíli povaříme, můžeme dát 2 lžičky kečupu a zase vaříme, aby se rozpustila mouka. Kdyby byly hrudky, tak přecedit. Nakonec do toho hodit 2-3 cm másla pro zjemnění, když už je to vypnuté.
Pokud dodržíte recept, prý se zaručeně povede. |