Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
    

Patří do deníku

Labyrintárium LOUČEŇ - Kalendář akcí II.

Autor: *Owls* , 5.5.2009
3. SVATOMARTINSKÉ POSVÍCENÍ
sobota 14 listiopadu 2009

Málokdy bylo lidem na českém venkově v minulosti víc do zpěvu, než právě na svátek svatého Martina, který připadá na 11. listopad. V tento den a často už ve dnech, které mu předcházeli, měli vesničané proč se radovat. Sklizeň byla už v bezpečí pod střechou, náročné polní poráce a s nimi spojená služba v tuto dobu končily, nastávala oddechová polovina roku. Tento zlom dvou období roku byl oslavován různými veselicemi. Na jejich tradici naváže i v roce 2009 živá zábava na zámku Loučeň. Ta vyvrcholí příjezdem svatého Martina na bílém koni. Z předchozích ročníků Svatomartinského posvícení na zámku Loučeň znovu zopakujeme vše, co se setkalo se širokým ohlasem. Děti si tak opat vudou moci na zámku i v tomto roce zakoupit lampióny a vydat se krátce po setmění na dobrodružnou stezku zámeckým parkem, pro níž se ujal název Putování za svatomartinskými světýlky. Ze zámecké hospůdky i letos zavoní dokřupava opečené svatomartinské husy. Aby na stole nechybělo oblíbené svatomartinské víno, které se může podávat právě až počínaje svátkem sv. Martina, pořádáme tuto slavnost vyjímečně nikoli první, ale až druhou sobotu v měsíci.

VÁNOČNÍ LOUČENÍ S LOUČENÍ
neděle 29. listopadi, 6., 13. a 20. prosince 2009 - 3. ročník

V duchu starých zvyklostí mohou příznivci zámku Loučeň vychutnávat vánoční tradice už s dostatečným předstihem, počínaje první advetní nedělí. Zámečtí hostitelé se postarají o to, aby každá adventní neděle byla něčím jedinečná. O první adventní neděli se zámek poprvé nazdobí vánočními dekoracemi. Na zámku se objeví strom, pod ním budeme shromažďovat dětská vánoční přání. V rámci speciálních prohlídek se návštěvníci v úvodní den adventního období mim jiné dovědí, jak slavila v dětství Vánoce kněžna Matie Thurn - Taxis, rozená von Hohenlohe, žena s ohromným muzickým talentem, jejíž malířská dílka i knížky, které psala pro děti, poznáte při prohlídce zámku. Druhou adventní neděli je pro vás připraven vánoční jarmark - právě na zámku můžete koupit spoustu originálních dárků pro Vaše blízké. Třetí advendtní neděli představí kněžna a komorné především nejmenším staré vánoční tradice - cesty dětí a jejich rodičů zámeckými komnatami se na chvíli k překvapení všech rozdělí. Na programu by se měl zároveň objevit vánoční koncert. Poslední adventní neděli Vás na zámku přivítá přímo celá knížecí rodina, která pro vás uchystá před setměním na nádvoří živý betlém. Konstantou všech adventních slavností budou zámecké prohlídky ve slavnostně osvětleném a vyzdobeném zámku, každou neděli jinak ozvláštněné.

NOČNÍ PROHLÍDKY ZÁMKU
V hlavní sezóně (od května do září): každou poslední sobotu v měsíci (tedy 30. května, 27. června, 25. července, 29. srpna a 26. září) vždy ve 20 a 21 hodin (o letních prázninách ve 21 a 22 hodin)

Vychutnejte si atmosféru zámeckých komnat po setmění, kdy Vám na cestu honosnými pokoji svítí tak, jako za starých časů, jen desítky voskových svíček. Na zámku si budete připadat jako na návštěvě u bohatých známých. Jeho útulně, domácky zařízenými komnatami Vás provede komorník Oto Bouda, knížecí nadlesní Josef Schwarz, nebo samotná kněžna Marie von Hohenlohe.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 580 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.