Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
    

Patří do deníku

Labyrintárium LOUČEŇ - Kalendář akcí I.

Autor: *Owls* , 5.5.2009
KOMEDIE PRO ZÁMECKOU PANÍ
sobota 6. června 2009, 2. ročník

Amfiterátr, důmyslně ukrytý v romantické partii zámeckého parku, ožívá v celodenním maratónu divadelních představení. Tak, jak se bude ukrajovat den, myslí organizátoři na stále starší a starší publikum. Celý divadelní den zahájí sama zámecká paní - všichni v podzámčí už jsou zvědaví, jaké krásné šaty zase letos oblékne. První představení budou pochopitelně patřit dětem - ty nejnáruživější mohou postupně zhlédnout minimálně dvě pohádková představení. Pohádky vystřídá divadlo vskutku rodinné, které mohou se zájmem sledovat z jedné řady bez problémů dědeček, maminka, starší bráška i malá sestřička. V podvečer dojde možná i na veselohru s hvězdičkou. Po setmění pak nastane čas pro přivítání hlavní hvězdy divadelního dne. Loni se lidé od srdce usmívali ve společnosti skvělých šansonů Lenky Vychodilové z Divadla Sklep. Přijde Lenka Vychodilová i letos, nebo se můžete těšit na jinou hvězdu? Dovolte nám ponechat si až do začátku června alespoň jedno malé tajemství.

NAROZENINY ZÁMECKÝCH LABYRINTŮ
sobota 4. července 2009

Zámecké labyrinty jsou vlastně stále ještě v miminkovském věku - v červenci oslaví teprve své druhé narozeniny. Za ty dva roky si ale už stačily získat tisíce příznivců, kteří se do nich jezdí neotřele pobavit, relaxovat či dočerpat síly. Když má někdo narozeniny, pozve si spoustu přátel a známých. Když mají narozeniny zámecké labyrinty, zvou na svůj významný den jako hosty všechny děti bez rozdílu - čím víc jich bude, tím lépe. V tento den bude tedy na Loučeni zaostřeno na děti. Dějiště dětských soutěží je asi všem jasné: zámecké labyrinty a bludiště. V den jejich narozenin se ale nezapomene ani na rodiče a všechny další dospěláky - těm odhalí labyrinty něco ze své tajemné energie. Přednáška poodkryje také tajuplná fakta z minulosti těchto záhadných útvarů, které lidé, hnáni vyšším cílem, budují už od starověku.

DOSTAVENÍČKO SLAVNÝCH
sobota 1. srpna

Co mají společného americký autor dobrodružných románů Mark Twain, český hudební skladatel Bedřich Smetana, autorka libret Smetanových oper Eliška Krásnohorská, německý básník Rainer Maria Rilke, dcera prvního československého prezidenta Alice Masaryková, či úspěšný žokej, trojnásobný vítěz Velké pardubické Richard Fletcher? No přeci to, že ti všichni na vlastní oči poznali zámek Loučeň. Někteří ze jmenovaných se sem dokonce vraceli opakovaně. První srpnová sobota bude mít kouzelnou moc. V tento den totiž ožijí slavné postavy z minulosti a setkají se ve stejný den na stejném místě - navzdory tomu, že reálně žili v různých dobách. Kde jinde budete mít příležitost slyšet rozhovory slavných zemřelých, nebo s nimi dokonce sami vést konverzaci, než právě v uvedený den na zámku Loučeň a v ušlechtilém parku, který zámek obklopuje? Dost možná, že na dostaveníčko dorazí i nějaká žhavá hvězda současnosti...

2. ZÁMECKÝ JARMARK
sobota 5. září 2009

Nejúspěšnější akce loňské sezóny, alespoň co se počtu návštěvníků týká, se vrací. Nádvoří zámku a přilehlá část parku se znovu promění v korzo mezi stánky, nabízejícími kvalitní, většinou rukodělné suvenýry - keramikou počínaje a různými šperky konče. Jarmark bude také svátkem řemeslníků, která nechají nahlédnout do svých dílen. Ti, co navštívili loňský ročník jarmarku, se na Loučeni potkali s kovářem, pletačkou rákosu, krajkářkou, nebo mincmistrem, u něhož si děti razily svůj dukát. Na stáncích se prodávalo kromě zmíněné ekramiky či šperků také koření, bylinky, dřevěné truhličky, pletené košíky a mísy, dřevěné hračky, dětské zbraně, dekorace ze sušených květin a všelijaké pamslky. Někteří ze zámeckcýh trhovců se po roce vrátí. A spolu s nimi prodejci zboží, které jste loni na Loučeni nemohli spatřit. Jarmareční veselí se samozřejmě neobejde bez hudby plné tónů na veselou notu.

SLAVNOSTI ZÁMECKÝCH STROMŮ
sobota 3 října 2009

Exotické stromy původem často až ze Severní Ameriky, nebo Asie, v barvách českého podzimu. To je taková krása! V tento den se o stromech v zámeckém parku, z nichž mnohé rostou třeba jen na deseti místech v celých Čechách, dozvíte se za celý rok jednoznačně nejvíc. Ke slovu se totiž dostane opravdový odborník. S jeho pomocí se na přírodu budete koukat zcela jistě bystřejšíma očima, než kdykoli předtím. Hlavně děti mají příležitost dozvědět se o stromech známých i neznámých spoustu dobrodružných skutečností. A když uspějí v soutěži, tak si navíc odnesou domů nějakou upomínku na vydařený den v prostředí, které nenavštěvují zrovna každý den. Hlavně dětské návštěvníky a jejich pedagogy chceme v této souvlostosti upozornit také na skutečnost, že pro případ zaneprázděnnosti v první říjnovou sobotu se mohou dozvědět o stromech spoustu zajímavosti v netradičním školním výukovém programu Stromy vyprávějí. Lze ho kdykoli objednat, stejně jako některý ze tří dalších tématických školních projektů (Mít tak hosinu na zámku, Když světem ještě nekřížovaly e-maily, Minotaurus a ti druzí) na Vámi požadovaný jarní či podzimní termín v zámeckém infocentru.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 611 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.