Zdravé a bio vánoční (i nevánoční J ) cukroví
Kokosové kuličky
Na několik hodin dáte namočit sušená jablka. Pak je umelete a smícháte s opraženými a rozemletými ovesnými vločkami a opraženými a rozemletými ořechy. Přidáte rozinky. Z vytvořené hmoty tvarujete kuličky a obalíte je v kokosu.
Karobové kuličky
Uvaříte kuskus, smícháte s jablečným moštem (nebo jinou ovocnou šťávou, např. šťávou z kompotu), přidáte stejné množství kokosu a rozinky, jednu lžíci sladěnky (slad z naklíčeného ječmene). Vytvoříte kuličky, které obalíte v karobu ( přírodní náhražka čokolády - svatojánský chlebíček).
Ovocný salám
2 šálky sušeného ovoce, 100g mandlí, 1 šálku jemných ovesných vloček, kokosová moučka na obalování Ovoce pomeleme na masovém strojku nebo v mixeru (pokud je hodně tvrdé, můžeme ho předem namočit). Do pomletého ovoce přidáme namleté mandle a zahustíme vločkami. Vytvoříme hustou hmotu, ze které vyválíme salám. Ten potom obalujeme v kokosu. Salám uchováváme v alobalu v lednici a podle potřeby ukrajujeme kolečka na talíř se svátečním pečivem.
Perníčky
0,5 kg špaldové nebo žitné mouky, 16 dkg Hery ( oleje nebo palmového tuku ), 1 celé vejce, anýz, fenykl - umeleme, 1 lžička skořice, 4 - 6 větviček badyánu, 2 lžíce sladovitu.
Rozmixujeme tuk s vejcem a sladinkou ( nejlépe ručním šlehačem ) a postupně přidáme mouku a koření. Vypracujeme těsto. Pokud je hodně suché, přidáme trochu vody. Těsto předěláme do mikrotenového sáčku a necháme alespoň 2 hodiny v lednici. Potom vyválíme a vykrajujeme různé tvary a pečeme na plechu potřeném olejem.
Pracny
1,5 šálku strouhaných ořechů, 1,2 šálku špaldové mouky, 1 žloutek, 3 lžíce sušeného sladovitu, 2 lžíce karobového prášku, 3 lžíce oleje, trochu skořice a voda na zvláčnění.
Žloutek, karob a olej rozmixujeme. Pak postupně přidáváme suchou část, trochu vody a vypracujeme těsto. Necháme v lednici asi hodinu odležet. Formičky vymažeme olejem a vysypeme moukou, naplníme je těstem, uhladíme a pečeme. Po vyklopení je jemně posypeme sušeným sójovým mlékem.