500g polohrubé mouky
150 g změklého másla
70 g moučkového cukru + 1 sáček vanilkového cukru
30 g droždí
2 vejce + 1 na potření
150 ml smetany
70 g loupaných sekaných mandlí
70 g rozinek nebo nakrájených sušených meruněk, naložených v rumu
špetka soli
trochu citrónové kůry
½ lžičky směsi mletého anýzu, hřebíčku, fenyklu a muškátového oříšku
Plech na muffiny vymažeme a vysypeme hrubou moukou nebo použijeme papírové košíčky. Droždí rozdrobíme do mísy, přidáme trochu cukru, špetku soli a trochu smetany, rozšleháme na tekutou hmotu a necháme pár minut kynout (jde to velmi rychle, pozor ať neuteče !) Pak postupně dáme vejce, hodně měkké máslo, přidáme prosátou mouku, zbytek cukru, kůru, koření – ředíme smetanou, až vše zpracujeme. Necháme ½ hodiny kynout, pak zapracujeme polovinu mandlí a ovoce. Uděláme malé bochánky, dáme do forem do 2/3 a necháme kynout cca 20 minut. Pak potřeme vejcem, posypeme zbylými mandlemi a pečeme v troubě na 170 C zhruba 20 minut.
Tohle těsto je super i na normální vánočku, jen místo moučkového cukru použít normální krupici. |