Přísady a příprava pro cca 20 ks mini muffins:
- 1 1/2 hrnku polohrubé mouky (hrnek = klasický, 250 ml)
- 1/2 hrnku cukru
- 2 čajové lžičky prášku do pečení
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/2 čajové lžičky drceného muškátového oříšku
- 1/2 čajové lžičky nového koření
- 1 vajíčko,lehce našlehané
- 1/2 hrnku smetany (nebo mléka)
- 1/3 hrnku rozehřátého másla
Náplň:
Nastrouhaná dvě větší jablka, promíchaná s cukrem a skořicí. Případně kapkou rumu.
Zdobení:
- 2 polévkové lžíce cukru
- 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- 1/4 hrnu rozehřátého másla
Ve velké míse promícháme mouku, cukr, prášek do pečení, sůl, muškátový oříšek a nové koření. Dále přidáme lehce našlehané vajíčko, smetanu a rozehřáté máslo a celé dobře promícháme. Mícháme do té doby, než se ze všech promíchaných přísad stane jemná hmota. Formičky na muffiny vymažeme máslem a plníme je do 2/3 (těsto v troubě nakyne). Případně plníme do papírových mini formiček, které se nevymazávají. Po naplnění těstem do každé formičky přidáme necelou čajovou lžičku umíchané jablečné hmoty (lžičku s náplní ponoříme do těsta, podobně jako u přípravy mramorové bábovky)
Pečeme při max.teplotě asi tak 15-20 minut (průběžně můžeme testovat špejlí, zda nejsou upečené dříve).
Následuje zdobení. Upečené muffiny potřeme rozehřátým (horkým) máslem a posypeme cukrem ze skořicí a necháme vychladnout.
Pozn. Nemusí se plnit pouze do mini forem, samozřejmě lze použít tradiční velikost formiček, ale finální počet ks pak bude menší |