Priklad: 1. rano: mlicko 2. poledne: zelenina a jako dezert detsky jogurtik (‘Petit Bledi’(Bledina), kelimek ma 50g) Davam ji to, aby mela ‘neco mlecneho’ 3. odpoledne: ovocna presnidavka + mlicko 4. vecer: mlicko
Jak na zeleninovy vyvar???
V 1l vody nechame varit zeleninu zhruba hodinu, potom scedime a vyvarem nahradime vodu v kojencke lahvi. Zbylou zeleninu rozmixujeme a pouzijeme na zahusteni (viz vyse). Proc se to vari hodinu? Aby vsechny vitaminy mely cas prejit ze zeleniny do vody.
POZOR! Vyvar muzeme pripravit na 3 dny dopredu a skladovat ho v lednicce (4°C).
Jak na zeleninove pyre???
Do hrnce dame zeleninu a asi na dva centimetry vody, varime zhruba 20 minut na mirnem ohni (zelenina musi byt mekka), potom ji vyndame a rozmixujeme s troskou vody (aby pyre nebylo moc huste). Rada: osvedcilo se mi mixovat jeste zatepla, kasicka je potom hladsi.
POZOR! Ani vodu na vareni ani zeleninu NESOLIME (o koreni nemluve)! Zatizily bychom tak mimiskovi ledviny ! Ja do hotove zeleniny pred podavanim pridavam bud kousicek masla nebo nekolik kapek olivoveho oleje.
Zbytek pyre zmrazime v tacku na led, je to prakticke, protoze muzeme rozmrazit jen davku, kterou zrovna potrebujeme (nejprve jednu kostku, potom dve…).
Obdobnym zpusobem muzeme pripravit ovocnou presnidavku. Ovoce vybirat zrale, nedavat nic kyseleho, miminko to jinak odmitne (ja ani nesladim, ale v primerenem mnozstvi to zakazano neni).
POZOR!!! Pouzivate-li kupovane vyzivy (velmi prakticke pri cestovani) a pokud ji miminko jeste nesni celou, prislusnou davku prendejte do jine nadobky. Enzymy obsazene ve slinach totiz meni slozeni vyzivy. Otevrena lahvicka se muze skladovat v lednicce 48 hod.
|