Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

(prohlížení deníku Ovulace) Předcházející článek>>

zajímavé čtení i s obrázky o měřeni BT

Autor: Lvice+lvíčata , 26.1.2010
tady zajímavé čtení i s obrázky ~;)

http://www.merenibt.xf.cz/index2.html

Na co reagují ovulační testy?
Ovulační testy vypadají podobně jako těhotenské, podobně se používají a podobně vypadá i výsledek, rozdíl je ovšem v tom, že zatímco těhotenské testy reagují na hormon hCG vylučovaný po uhnízdění oplodněného vajíčka, ovulační testy reagují na luteinizační hormon (LH), který je produkován v maximální míře těsně před ovulací a způsobuje prasknutí folikulu. Pokud najdete na ovutestu //, znamená to, že hladina LH je maximální a v nejbližší době (většinou tento nebo příští den) dojde k ovulaci. Výhodou ovulačních testů oproti běžnému měření BT je fakt, že dokáží ovulaci PŘEDVÍDAT dopředu, zatímco BT ji svým vzestupem ukáže až zpětně. Na druhou stranu na rozdíl od BT Vám už neprozradí nic jiného kromě data ovulace.


Možné problémy ovulačních testů - nakolik jsou spolehlivé?
Občas se může stát, že čárky na ovulačním testu sílí, ale testovací čárka nikdy nedosáhne síly té kontrolní, další den začne opět slábnout. Tady je několik možností - buď ovulace skutečně neproběhla, nebo hladina LH stoupá příliš prudce (viz obrázek) a Vy jste netestovaly v ten správný okamžik - jeden test byl příliš brzy, druhý příliš pozdě (okamžiky 2 a 4 na obrázku). V takových případech je vhodné kombinovat ovulační testy s měřením BT (její vzestup potvrdí proběhlou ovulaci) nebo můžete vyzkoušet třeba dva testy v rozmezí několika hodin.

Také se může stát, že testy jsou pozitivní několik dní za sebou nebo i vícekrát v cyklu, potom platí, že ovulace nastala v den posledního pozitivního testu nebo den poté.

Určitě doporučuji projít příklady křivek BT ve vztahu k ovulačním testům, vložila jsem tam odkazy na křivky ovulační, anovulační i těhotenské a můžete na nich vidět, jak se ovulační testy mohou chovat vzorně nebo naopak nepředvídatelně:

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 3 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1189 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.