Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

něco na čtení o OVULACI

Autor: Lvice+lvíčata , 26.1.2010
něco o OVULACI

http://cs.wikipedia.org/wiki/Ovulace

Nejpřesnějším způsobem je sledování folikulu pomocí ultrazvuku a měření tzv. luteinizačního hormonu.

Samotná ovulace se spouští přibližně 18 hodin před uvolněním vajíčka.

a tady je toho hodně psaného

https://www.zdravcentra.cz/cps/rde/xchg/zc/xsl/3141_28740.html

...když je folikul už dost velký, nepotřebuje k dalšímu růstu FSH. Roste dál i bez řídicího hormonu, hladina estrogenu dále stoupá a když dosáhne určité úrovně (bývá to v době, kdy má folikul průměr asi 2 cm), spustí jinou reakci, také zpětnou vazbu, jenže tentokrát pozitivní: z hypofýzy se náhle uvolní nahromaděné množství jiného hormonu, kterému říkáme hormon luteinizační (LH). Ten sice za pár hodin z těla zase zmizí, ale jeho krátkodobé zvýšení stačí k tomu, že skoro přesně o 36 hodin později folikul na vaječníku praskne a zárodečná buňka se z něj uvolní. Tomu se říká ovulace. Vajíčko je pak zachyceno vejcovodem …

a ještě jeden zajímavý článek z toho samého webu

https://www.zdravcentra.cz/cps/rde/xchg/zc/xsl/3141_27692.html

Především semeno ihned poté, kdy opustí mužské pohlavní orgány, ztuhne, přesněji řečeno zrosolovatí. Smysl této zajímavé chemické reakce je jasný: kdyby nenastala, spermie by podle gravitačního zákona mohly zase velmi rychle ženskou pochvu opustit. Takto se jim poskytne čas, aby se zorientovaly, takže když se za 10 minut spermatický puding sám rozpustí, mužské pohlavní buňky jsou již dávno v děložním hrdle a spějí čile k svému cíli. Podmínkou toho však je, aby byla rozpuštěná hlenová zátka v děložním hrdle. Ale i když rozpuštěná je, není to pro spermie jednoduchý úkol: z každé tisícovky jich do dělohy projde jen jedna jediná. Pak už jim nic v dalším postupu nebrání, spermie stoupají děložní dutinou, procházejí vejcovodem a ačkoliv je to těžko k uvěření, už za 30 minut po pohlavním styku se dají najít v břišní dutině ženy, ve společnosti jejích vnitřních orgánů! Ale mezitím, obvykle někde ve vejcovodu, se setkají s vajíčkem. Vajíčko tam nemusí být hned: spermie jsou schopny žít v těle ženy nejméně 3 dny, ale někdy snad i týden, a trpělivě si na vajíčko počkat. Naproti tomu vajíčko po ovulaci je schopné oplodnění jen po velmi krátkou dobu: rozhodně ne více než 1 den, spíš méně.


Pro zapamatování
■Žena může otěhotnět výhradně v plodných dnech, tedy všehovšudy jen asi 4–5 dní ve svém měsíčním cyklu (den ovulace a 3–4 dny předtím). Bohužel není jednoduché zjistit, kdy k ovulaci dojde.

■I když dojde k nechráněné souloži v plodných dnech, pravděpodobnost vzniku těhotenství není velká, jen asi 16 %. Tedy asi stejná, jako že vám při hodu kostkou padne napoprvé šestka. Bohužel nic nezaručuje, že nebudete mít smůlu a takové štěstí vás potká, právě když to nejméně potřebujete.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1,5 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1016 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.