Deníky Fotoalba Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

8. 10. 2013

Autor: vallan , 8.10.2013
Noční teploty se už zabydlely v modře zbarvené části teploměru a místo ranního slunce nás zahřívá ústřední topení.

Co se tedy přihodilo od léta?

Markétčina školka opustila provizorní prostory unimo buněk a přestěhovala se do nádherné nové budovy, která vyrostla vedle Zuzančiny školy. Děti mají víc prostoru vevnitř, vlastní kuchyň a jídelnu a venku pěkné a protorné hřiště. Sen každého předškoláka.

Zuzanka chodí v pátek odpoledne na koníky, už jezdí bez naší asistence - někdy dokonce ani nemusíme koně nazdobit, ve stájí se pohybují nadšená děvčata, která za nás ráda koně pro Zuzanku přichystají. K půlhodině jízdy přibyla i půlhodina teorie, kde se děti dozvídají o koních a péči o ně.

Obě děti už mají švédštinu jako druhý jazyk, angličtina je takřka zapomenuta. I spolu už komunikují více švédsky než česky, ale na nás si ještě moc nedovolí.
Filmy v angličtině jim nevadí a poslouchají i pohádky v angličtině. Ve Švédsku má každé dítě právo na výuku rodného jazyka (hemspråk - jazyk, kterým se mluví doma). A tak i Zuzanka s Markétkou využívají svého práva a jednou za čtrnáct dní docházejí na hodinu češtiny, vedenou paní Evou. Jak jsem pochopil, nejde o diktáty a zkoušení, zatím je to spíš hra; například Markétka maluje a potom popisuje obrázek a Zuzanka má za úkol číst z Dášeňky. Není to sice tak intenzívní kurz, jaký navštěvuje Haník, ale i to je dobrý doplněk k našim snahám o udržení češtiny u našich dětí.

Haník dále pokračuje ve studiu švédštiny na gymnaziální úrovni, zatímco mně se podařilo úspěšně uzavřít kurz na úrovni základky a teď si dopřávám kurz švédštiny v práci neb zaměstnavatel nám zaplatil další kolo úspěšného programu jazykové školy Berlitz. Během měsíce jsem u Berlitz vystřídal tři studijní skupiny - od úrovně 3 do úrovně 5. Pozítří jdu do pětky, snad už to konečně bude ta správná.

V posledních týdnech jsme se vzepjali k nebývalé aktivitě a zapracovali jsme na interiéru našeho příbytku. Hlavně kuchyň doznala výrazných barevných změn, taky jsme upgradovali osvětlení a některé kusy nábytku.

Mám pocit, že jsem měl v úmyslu toho napsat víc, když jsem tenhle zápis asi před třemi dny započal. Jestli si vzpomenu, připíšu.. Zaplaťpánbu za to málo :-)

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 355 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.