Deníky Fotoalba Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

1. 7. 2013

Autor: vallan , 1.7.2013
Léto je v plném proudu, dovolené začínají, pročež se Švédsko ukládá do letního polospánku, kdy všechno funguje na půl plynu. Hromadná doprava, otevírací hodiny - život v zemi se zpomalil a přizpůsobil se skutečnosti, že Švédové si užívají svých několikatýdenních dovolených. Narozdíl od Angličanů, kteří vesměs dovolenou tráví v zahraničí nebo v nějakém campu či resortu v UK, Švédové jsou vášniví chataři, a co jsem tak slyšel od kolegů, mnoho jich stráví aspoň dva týdny na chatě u vody nebo v lese.
Školní rok skončil v půlce června, Zuzanka zakončila i semestr jízdy na konících (pokračování po prázdninách) a poté, co i Haník zdárně absolvoval kurz švédštiny (pokračování po prázdninách), nemají děti nárok na družinu a jsou teď naplno s Haníkem. A se mnou, když to přijde.

Minulý týden jsme oslavili svátek slunovratu Midsommar - jeden z nejpopulárnějších svátků ve švédském kalendáři. Dostali jsme pozvání na chatu mého kolegy a kamaráda Magnuse, které jsme vděčně přijali. Chata je asi třicet kilometrů od nás a stojí jen kousek od velkého jezera. Magnus a já jsme na chatu šli pěšky a následující den dojely i Haník s dětmi (naše koťata + Mangeho dcera Tilde). Počasí nebylo úžasné, ale dost dobré na koupání v jezeře a oslavu svátku léta. Obzvlášť to koupání byl hodně příjemný zážitek - voda měla přijatelných dvaadvacet stupňů a byla nádherně čistá a bez pachuti. Před příjezdem dětí jsme s Magnusem smontovali obrovskou trampolínu, na které děti strávily mnoho skákavých chvil. Na oslavu Midsommar jsme se byli podívat v městečku Rimforsa, kde na stráni u jezera vztyčili velkou zelenou májku, kolem které tančili dospělí i děti za doprovodu harmonikáře a okrojované lidové zpěvačky. Večer jsme pogrilovali a víno popili.

Haníkovi chirurgicky odstranili další zub moudrosti; tentokrát to naštěstí proběhlo bez komplikací, které ji tak potrápily předtím.

Ještě dva týdny zvývají do začátku naší dovolené.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 364 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.