Deníky Fotoalba Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

5. 9. 2012

Autor: vallan , 5.9.2012
Co se stalo nového?

Zuzanka začala chodit do školy - mezinárodní třídy na Björnkärrsskolan v Ryd, to je asi pět kilometrů od Lambohov. Do školy a ze školy ji vozí taxi - řidiči jsou pry většinou usmátí od ucha k uchu, když Zuzu přivezou. Zuzance se ve škole moc líbí a má tam kamarády, ačkoliv dneska mi svěřila, že se jí někdy stýská po škole v Kelvedon Hatch a kamarádech, které tam zaponechala. V mezinárodní třidě je asi patnáct dětí v rozmezí 6-11 let, z různých zemí; některé už umí švédsky. Jinak hlavním úkolem této třídy je začlenit malé přistěhovalce do švédské společnosti, naučit je základům švédského jazyka a zajistit bezbolestný přechod do "normální" švédské školy. Ta Zuzančina je Slestad Skolan, za dvěma rohy od našeho domu.

Markétku už čeká školka, nejspíš koncem září, neboť Haník začne navštěvovat kurz švédštiny - i se mnou, v Ericssonu. Mačice už se nemůže dočkat, mluví o školce každý den.

Ještě jedna škola začala pro Zuzanku - škola plavání. Byli jsme na první lekci, je to v plaveckém bazénu v Linköping. Začátek byl maličko rozpačitý, instruktoři nepočítali s anglicky hovořícím dítětem, ale poprali se s tím zdatně a Zuzanka taky. Takže i v téhle škole je spokojená.

Děti tráví hodně času hrou na ulici, nejraději jezdí na kole; Zuzanka řídí a Markétka se veze na nosiči, a jezdí mimo náš dohled, provozovat své tajné hry. Kamarádí se s dětmi v ulici, o málo staršími sourozenci odnaproti a dvěma malými chlapci vedle odnaproti.

Ani my s Haníkem se nenudíme - položili jsme podlahu v kuchyni a tento týden sem dochází dva zdatní dělníci montovat novou kuchyň. V druhé půlce září by měla přijít parta na přestavbu koupelny v patře, a pak už budem docela přestavění a můžeme hodit nohy na stůl.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 514 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.