Deníky Fotoalba Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

15. 3. 2008

Autor: vallan , 16.3.20082 roky 4 měsíce 3 týdny 6 dnů života dítěte

Haník ztratil po našem návratu z Dublinu status ženy v domácnosti a zařadil se mezi pracující většinu. S tím vznikla potřeba nového uspořádání péče o Zuzanku, která, ač už docela obstojně mastí karty a dokáže docela sama v nestřežené chvíli vypnout počítač, přece jen zatím nedorostla do věku, kdy bychom jí mohli svěřit byt, kreditku a klíče od auta, ať se o sebe postará. Haník chodí uklízet ke ctihodným anglickým občankám brzy zrána a končí zhruba po obědě. Pokud nejsem v práci, obstarávám Zuzi na vlastní nebezpečí sám, a když jsme v práci oba dva, je tady opatrovnice v podobě tety Vasky. Teta je z Makedonie, sama je matkou asi jedenapůl roční holčičky Anny-Marie, a se Zuzankou si dobře rozumí; mám za to, že anglicky. Ze Zuzanky vytáhnout rozvité souvětí na téma Co jste dělaly s tetou a jak se ti u ní líbilo, je tvrdý ořech, ale odpovědi typu Dělaly jsme ťapy a Mám se dobře musí uspokojit i náročnější povahy než jsem já. Myslím si, že Zuzance takový režim prospívá; jak z důvodu osamostatnění se od rodičů, tak i z hlediska sociálně adaptačního a jazykového. Věřím tomu, že pokud tady ještě třeba rok setrváme, bude pro Zuzanku angličtina hračkou.


Není všechno růžové - zdá se, že na Zuzanku přišlo období dětské puberty - občas bývá příšerně vzdorovitá a tropí scény až hysterické. Zpravidla pro nicotnosti jako jsou boty, které si dovolím jí sundat a nenechám ji udělat to samotnou, anebo proto, že se na ni méďa Patrik křivě podívá (to on by ale nikdy neudělal). Zuzanka v takových chvílích vříská jako pominutá, ztuhne, že dřevěné prkno je proti ní kus molitanu, a nepomáhá nic než ji zdánlivě ignorovat, dokud se neuklidní.


Od Dublinu Zuzanka vypravuje denně několik lodí a letadel za babičkami - posledně jsme pluli na lodi do kuchyně, kde babička bydlí pod stolem. Zuzi babičce pod stůl nanosila své plyšové miláčky a pak si s ní chvíli povídala. Nejdřiv osobně, posléze odběhla pro telefon, aby pro jistotu babičce i zavolala. Takový telefonát nebyl ojedinělý. Pár jsem jich se Zuzankou absolvoval a musím říct, že jde o konverzaci, ze které vyplývá jedna věc - Zuzanka to má od nás dobře vypozorované a naposlouchané. Jak to říká? Ahoj, mějte se krásně a všechny moc pozdravujte.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 644 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.