Šárka, v 9. měsíci | •
|
(9.5.2002 10:50:00) Ještě v polovině těhotenství jsem měla stejný problém, tlak pouze 80/60 a krevní obraz katastrofální. Krevní obraz se vylepšil díky tabletám s železem, který mi předepsal lékař (pokud se sám nezmíní, rozhodně o tyto tablety požádejte), tlak mám dnes 110/60 (nic moc, ale mnohem lepší) mimo jiné i díky změně stravy. Jím hodně ovoce obsahujícího vitamín C (zvláště ze začátku to byl pomeranč denně, sem tam kiwi apod.), často si po obědě dávám salát nebo červenou řepu. V lékárnách najdete spoustu tablet obsahujících vitamíny, minerály a další potřebné látky, ale tady je důležité se podívat, jestli jsou opravdu určeny pro těhotné. Mi se nejvíc osvědčila Materna. Pokud nemáte opravdu nadváhu nebo problémy s cholesterolem, doporučuji smetanové jogurty. Dokážou postavit na nohy, chutnají líp než nízkotučné (aspoň mně) a slyšela jsem, že obsahují mnohem více vápníku nebo snad tělo dokáže tento vápník mnohem lépe vstřebat (tvrdil mi to jeden dietolog zabývající se příčinami a projevy nedostatku vápníku u dětí). A poslední zkušenost: pokud Vám to zdravotní stav dovoluje, nepolehávejte a pohybujte se, nejlépe v přírodě. Čerstvý vzduch dělá divy. Hodně štěstí a zdravé miminko. Šárka Vavrečková
|
Eva Hájková, 7. týden těhotenství | •
|
(30.5.2002 13:16:09) Nízký tlak byl jeden z prvních nepříjemných projevů mého těhotentství. S kolegyní v práci jsem se domluvila, že začnu chodit o hodinku déle, abych mohla vstávat pomalu. I tak se mi stává v průběhu dne, že je mi na omdlení, hlavně pokud jsme v MHD nebo v supermarketu. Koupila jsem si také vitamíny pro těhotné a cpu se ovocem. Moje milovaná káva, která mi dřívě s tlakem moc pomáhala mi teď už ani trošku nevoní. Pohybu má dost, jak v zaměstnání, tak i odpoledne s naším pejskem, neboť náš retrívr je poměrně dost vitální. Dokud to půjde, tak s ním budu chodit na procházky pořád.
|
|
|