Ropucha + 2 | 120300 |
![]() |
24.2.2025 12:15:08
"ne, že dítě jde od toho, nechá všechno rozházené a já to pak budu večer uklízet sama"
No ono se také nic nestane, když zůstanou hračky na zemi. Tak je prostě jedním pohybem shrnu ke straně a uklidí se jindy. Život fakt není vojna a ani dospělí nemají vždycky, každý den, všechno systematicky uklizené. Neprosazuji chronické bordelářství, ale tak nějak zdravě žít a dýchat mi dává větší smysl než kazit si vztahy trváním na hloupostech. |
Yuki 00,03,07 | 49504 |
![]() |
24.2.2025 12:10:55
chudák děcko
jestli je jí tak dobře, aby úklidem trávila tolik času jako hraním, proč ji nepošleš do školky? antibiotika po 12 hodinách se stihnou, nakažlivá už určitě není a bude tam mít víc klidu a pohody než s matkou, která se snaží dohnat a předehnat sama sebe |
Muumi | 41406 |
24.2.2025 12:08:54
To je právě ono, dělali jste to jako běžnou provozní věc spolu. Není potřeba z toho dělat drezúru, ale společně to uklidíme, nechceme se na tom Legu zabít, tak to prostě dáme do krabice. Myslím, že i bez koučování lze mít doma nějak přiměřeně uklizeno...
|
TaJ | 81121 |
![]() |
24.2.2025 12:00:29
Stará huso, taky jsem v tom věku po synovi moc věcí nechtěla, ale ve 4 letech mi přijde normální, že si dítě s dopomocí uklidí hračky - k tomu je vedou přece i ve školce a dát do jedné krabice kostky, do druhé plyšáky a do třetí autíčka, knížky na poličku, to zase není nic těžkého. A dělali jsme to spolu, každý něco a bylo to hned. A ne, že dítě jde od toho, nechá všechno rozházené a já to pak budu večer uklízet sama. Výjimkou bylo, když třeba vytuhnul ještě před večeří apod. To jsem ho dala do postele a výjimečně uklidila sama.
|
Ropucha + 2 | 120300 |
![]() |
24.2.2025 11:25:47
"první (a jediné) dítě starší matky, no..."
To mnohé vysvětluje ![]() Podívej, jdeš na to opravdu příliš "vědecky" a silou. Neboj se, že něco prošvihneš. Děti se nejvíce učí nápodobou, v rámci hry a společných činností, a řadu věcí prostě postupně nasají jako standard, i když se dlouho zdá, že je vůbec nevnímají (třeba ten úklid). Z popisu se mi zdá, že dceru zahlcuješ nároky, na které není zralá a neumí, nemůže je adekvátně zpracovat. |
Stará husa | 154854 |
24.2.2025 11:24:29
Já jsem byla ráda, když se moje děti ve 4 letech s mojí dopomocí samy oblékly. Že bych po nich chtěla, aby uklízely apod. to určitě ne. A slovo koučování ještě v té době ani neexistovalo, natož abych je aktivně koučovala půl hodiny. Nemá to žádný význam z hlediska jejich chování v dospělém věku, maximálně jsou z toho nesmyslné hysterické scény.
|
Ropucha + 2 | 120300 |
![]() |
24.2.2025 11:17:49
"Moje zkušenost s dětmi říká, že ideální je podávat žádosti o něco buď jako volbu (jak už tu někdo psal) nebo jako "optimistickou výzvu" typu, pojď, uklidíme to a dáme si ..., půjdeme do ..."
Přesně tak ![]() |
Ropucha + 2 | 120300 |
![]() |
24.2.2025 11:15:13
"seděla jsem s ní a aktivně jí koučovala přes půl hodiny, to zas dlouhou dobu neudělám, tohle fakt nejde dělat denně asi."
Ne, to nejde. Půlhodinové aktivní koučování čtyřletého dítěte bych opravdu vzdala. Mám dva šikovné, samostatné, prosperující dospělé potomky a mohu spolehlivě potvrdit, že se podařilo je vychovat bez půlhodinového aktivního koučování v jakémkoliv věku. |
Ropucha + 2 | 120300 |
![]() |
24.2.2025 11:10:26
TaJ, přesně tak: trvat pouze na několika málo podstatných věcech (jak píšeš, otázky zdraví a bezpečnosti) a jinak nechat dítě přirozeně dozrávat.
Únavnou drezůrou a přednáškami kvůli každé maličkosti se rodič zbytečně vysiluje a dítě se logicky vzepře nebo se naučí pouštět jedním uchem tam a druhým ven, protože je toho na něj moc. |
Stará husa | 154854 |
24.2.2025 11:09:37
Naše děti sladké léky polykaly bez nějakého nucení, i tabletky. Horší to bylo s hořkými léky, to jsem musela číhat s připraveným pitím a za odměnu dostaly bonbón.
Jinak typický postoj k uklízení nádobí ze stolu prokázal včera můj syn (38), když dcera (40) po obědě sebrala talíře a odnesla je do dřezu: "Hotová hospodyňka! Už se pomalu můžeš vdávat!" |
Jak na úspory v rodinném rozpočtu: Pomůže vám cashback od PlnáPeněženka.cz
Bosá chůze pro děti: Zdravý vývoj nožiček díky barefoot obuvi
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.