Re: Dobrá káva
Kat, espresso bylo vynalezeno kvůli urychlení přípravy kávy. Tj. zvýšením tlaku se aromatické látky ze zrna "vytlačí" rychleji, ale nikoli beze ztrát. Navíc většina lidí má na espressu ráda cremu, kterou je obtížné vytvořit z odrůd arabica, proto se do espresso směsí přidává i robusta, která těch bílkovin a tuku obsahuje víc a tak se to dá takto napěnit, ale samozřejmě i to činí chuť espresso připravené kávy méně jemnou a bohatou.
Velkou výhodou espressa je standardizace přípravy a pokud jsou dorženy všechny náležitosti (zejména čištění stroje), zvládne ji připravit cvičená opice. Takže mimo domov espresso beru jako fajn. Doma by to byla škoda, ráda si vyhraju s různými druhy káv, teplotami přípravy a konzumace a celkově s tím, co má vliv na spektrum uvolněných aromatických molekul.
Odpovědět