"Ve veřejnosti vznikla obava z možné kvalitativní změny potravin v důsledku mikrovlnného ohřevu. Budiž zde v první řadě řečeno, že mikrovlny nemají na rozdíl od rentgenového záření ionizující účinek, tj. nejsou schopny rozbíjet chemické vazby. Toto tvrzení je možné doložit pomocí principů kvantové fyziky: Při ozařování materiálu světelnými paprsky se mohou uvolnit (emitovat) elektrony v zásadě pouze tehdy, je-li energie fotonů větší než vazební energie elektronů (výstupní práce). Nachází-li se frekvence použitého světla pod kritickou frekvencí příslušné výstupní práce, potom při zvyšování světelného výkonu k emisi elektronů nedojde. Tento postulát elegantně objasnil Albert Einstein svou kvantovou hypotézou a položil tím základy kvantové fyziky.
Energie fotonu v mikrovlnné troubě je dána:
E = h·f (J; J·s, Hz)
kde h je Planckovo účinkové kvantum (konstanta 6,626·10–34), f frekvence mikrovlnné trouby.
Po dosazení: E = 6,626·10–34 × 2,45·109 = 1,62·10–24 J
Platí: 1 J = 6,24·1018 eV4)
Pak: E = 1,62·10–24 × 6,24·1018 = 10–5 eV
Protože typické hodnoty vazební energie se pohybují řádově v jednotkách elektronvoltů, nejsou mikrovlnné fotony na rozdíl od rentgenových fakticky schopny rozbít žádnou chemickou vazbu; to platí nezávisle na intenzitě dopadajícího záření. Čistě teoreticky by bylo nicméně možné, aby molekula vody absorpcí postupně získala ionizační energii až asi 105 fotonů, a tím se ionizovala. Avšak již přibližný odhad ukazuje, že intenzita v mikrovlnné troubě je na to až příliš malá. Nemohou se zde tedy uvolňovat žádné radikály, tj. snadno reaktivní fragmenty vody jako H+, OH nebo elektrony, které by mohly reagovat s dalšími potravinovými buňkami, a tím kvalitativně měnit jejich strukturu. Voda ohřátá na sporáku se tedy nijak neliší od vody ohřáté v mikrovlnce. Zcela mylná je představa, že po vyjmutí šálku z mikrovlnky v něm zůstanou mikrovlny „uvězněny„. Mikrovlny jsou v tomto případě zničeny stejně jako viditelné elektromagnetické vlny po dopadu na černé tričko. Elektromagnetické záření se přitom vždy zcela přemění na vnitřní energii, což se navenek projevuje zvýšením teploty. V jistém směru jsou mikrovlnné trouby dokonce ještě šetrnější než např. sporák nebo kamna. Protože mikrovlny dokážou ohřívat vodu pouze v její kapalné formě, zůstává teplota ohřívané potraviny vždy pod teplotou bodu varu vody. Potravina je navíc obohacena o aromatické látky složené z těkavých organických molekul."
Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.
Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti. Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.