18.11.2013 10:38:18 espr
Re: Pomoc s budováním nové kuchyně
nejlepší egonomické uspořádání kuchyně je trojúhelník : Většina hlavních činností v kuchyni se odehrává mezi varnou deskou, dřezem a ledničkou. Tyto tři body, propojené imaginární čárou, vytváří to, čemu kuchyňští odborníci říkají "pracovní trojúhelník". Vtip je v tom, umístit tyto body tak, aby od sebe nebyly příliš daleko (potom byste se i při obyčejných činnostech zbytečně naběhali) ani u sebe příliš blízko (prostor by pak působil stísněně). Doporučovaná vzdálenost mezi jednotlivými body je 90 cm.
Instinktivně se všechny práce odehrávají mezi dřezem a varnou deskou. Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit
. Všechen ostatní prostor bude spíše odkládací. Tento prostor musí být dost velký na vál + odkládací plocha na potraviny...takže cca tak těch 90 cm až 140 cm...když je delší tak se člověk strašně naběhá.
Nejvíce se mi v kuchyni osvědčili výsuvy a to největší
. Rozhodně nedoporučuji drobit na šuplíky široké 60 - 70 cm . Nejlépe tak 80 cm až 1,20 - naprosto ideální. Je to krásné skladné vejde se do nich o hodně více než do těch pidi. Dneska se dělají velmi kvalitní (a nemusí to být zrovna franke a pod) které tu váhu v pohodě vydrží.
Můžeš si navrhnout kuchyň v plánovači Ikea, nebo jiných volně dostupných plánovačích.
Barvu kuchyně nevím. Dřez černý granit chválím
, má ho jedna známá a super. Já mám v barvě světlého písku a barví se mi dno, sice se to savem zase vybělí do původní barvy, ale už bych do něj nešla. rozhodně nedoporučuji lesklou pracovní desku v černé barvě, nikdy nebude vypadat uklizeně, pokud jí vyloženě nevyleštíš okenou
.
Já mám barvu kuchyně světlá bříza, deska ořech...docela to ujde. Známá má tmavě hnědé skřínky spodní, deska ořech a horní lesklá vanilka a paráda.
Odpovědět