24.2.2013 0:55:06 Haki
Mramorový korpus
U nás doma máme nejraději tento: MRAMOROVÝ KORPUS
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
· 250g hladké mouky · 1prášek do pečiva (necelý) · 4 vejce · 240g cukru moučka · 150ml oleje · 100ml vroucí vody · kakao na formu 23 cm
POSTUP PŘÍPRAVY
Ušleháme bílky, přidáme polovinu cukru ( 120g). V druhé míse šleháme žloutky s dalšími 120g cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej,vodu a mouku zamíchanou s práškem do pečiva.
Nakonec vmícháme sníh. Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem. ( nevím, kolik napsat, určitě to jsou 2 lžíce, poznáte podle barvy...)
Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme!!! Tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky.
Pečeme ve vyhřáté troubě na střední teplotu. Pozor, těsto má někdy tendenci udělat uprostřed bouli, po upečení dort hned vyklopte, tím se to srovná... Těsto je naše oblíbené, je takové mechové, moc dobré...
Pečeme-li jen světlou variantu, POZOR!!! Bez kakaa je těsto lehčí a musíme ubrat i množství prášku do pečiva, aby dort v troubě nevyskočil a pak nesplaskl...
Odpovědět