ahoj, já peču dorty poslední dva roky docela hojně a potahuju marcipánem - tedy mléčnou potahovací hmotou, nejvíc se mi osvědčila ta, co se dá dělat v pekárně, dělám 1:1 mléko cukr, není to tak sladké. barvy používám kovandovi, jdou koupit v tescu nebo globusu,mě vozí příbuzní, u nás se koupit nedaj.
korpus nejlepší co znám a všem nám moc chutná je na 1 vejce 40g cukr krupice, 40g hl. mouky, 1 lžíce oleje. Vymícháš bílky se špetkou soli do polotuha, potom po jednom zamícháš žloutky, po jedné lžíce olej a potom lehce mouku, já dávám pro jistotu trochu prdopeč nebo sodu. Když chceš kakaový tak tak 30-40g mouky nahradíš tímtéž množstvím kakaa.
Krém dávám dle chuti buď s marmoškou nebo bez.. není to nutné, ale počítej, že dort bez marmošky je pak trochu sušší, nám to ale neva.
krém pod tu potahovačku se mi nejvíc osvědčil - do 3dcl mléko prosiju tři lžíce pol mouky, dám jeden vanilkovej cukr (nebo lžíci doma dělaného a vařím na hustou kaši), musíš pořád míchat, abys neměla žmolky, pak by se tam mělo dát 50g omegy, to já nedávám, místo toho do toho rozpusím čokoládu dle chuti, takže klidně 10dkg hořké, nebo bílé, podle toho jakou chci, aby krém měl barvu to dám ještě do horkého, rozmíchám do rozpuštění, potom celý kastrol dám do dřezu do studené vodní lázně a za občasného míchání vychladím. Pak vymíchám kostku 250g másla změklého a k tomu po lžících opatrně zašlehávám kaši, doslazuju až finální, páč ta čoko to někdy osladí už dost a mi radši míň sladké.
namažu prokrojený dort a pak lehkou tenkou vrstvou namažu celé okolo, dám dobře zatuhnout do lednice aspoň na dvě hodiny, klidně ale do druhého dne a pak potahuju, základem dobrého potažení je právě to, že to pořádně drží a je vychlazené.
tady jsou některé moje výtvory, nejsem cukrářka, ale tudle dostal manžel od hobby cukrářky a půlku jsme vyhazovali, děcka to nechtěli jíst, zato ten odemně se zblajzl jako vždycky celej.
Ještě mě napadá hodně lehké a hodně hezky vypadají v kombinaci s jedlým papírem, to je ten poslední obrázek.





