9.12.2010 14:18:06 Winky
Re: Mononukleóza - recepty
Měla jsem v 16ti, taky velmi přísná jaterní dieta - žádná sůl, koření, tuk či omastek, žádné slazení. Chleba nebo knackebroty s libovou šunkou bez másla (nebo tenounce margarín, ale fakt jen malinko), tvaroh a jogurty (dříve byly víceméně samé neslazené, dneska si to asi člověk musí přečíst), oběd - brambory, rýže či těstoviny nasucho (bez sosu, omáček či omaštění máslem), jako maso plátek kuřecího, krůtího či králičího masa nebo šunky, jen dušené či vařené, popřípadě rybu (pamatuju si že z makrely mi máma nedávala to tmavé maso protože bylo tučnější, dneska s pangasem apod. je to pohoda). Dneska bych si třeba koupila i kuskus, jáhly nebo pohanku. No a žádné sladkosti, sušenky čokolády apod., to jsem fakt dodržovala (ááá, kde jsou ty doby - taky jsem měla 55kilo), nejdřív ani oříšky ne že jsou tučné, ale ty jsem pak jedla, a musli tyčinky místo tatranek (jen ty nejobyčejnější bez polev - to tenkrát taky nebylo) atd. Ze zeleniny hodně mrkev, okurku, salát, papriku (nic moc dalšího mi nechutná), z ovoce hooodně jablka, banány, tenkrát začalo kiwi. K snídani jsem se naučila jíst cornflakes s mlékem (dnes opět bacha na různé slazené druhy), to mi vydrželo dodnes. Vcelku - musím říct že ta dieta nebyla nijak šílená v tom, že bych jedla blafy, naopak, měla jsem své "nedotknutelné" drahé suroviny
nicméně třeba návštěvy a pod. kdy se nabízelo jsem občas přetrpěla (ale ne proto že bych se nemohla najíst, ale proto že ostatní to zlehčovali a nutili mě jíst to co nechci-nemůžu). Tak držím palce. Jo a s tím alkoholem jsem to měla taky jak tu někdo psal - po roce první sklenku a byla jsem jak dělo.... to mám taky dodnes, stačí mi 2 sklínky vína a blábolím a usínám....
Odpovědět