Ahoj - kdysi jsem pracovala na plicní onkologii. Reakce na chemo jsou hodně individuální, ale určitě bych doporučila WOBENZYM.
Nedávno jsem sepisovala známé, co a jak - je třeba si z toho prostě vybrat, není to návod ani recept. Možno samosebou konzultovat s doktory, ale ti velmi často nevěří ani na čaj s citronem při rýmě
Podařilo se jí nakonec vyhrát boj s rakovinou prsu.
http://www.nadeje-byliny.eu/?flr_state=1&searchstring=chemoterapii&submit=OK
WOBENZYM!!
Drahé, ale účinné
Vitamíny bych radši zkonzultovala
Čerstvá šťáva z mrkve
Červená řepa
Kopřivový čaj
Vhodné potravinové doplňky pro krvetvorbu
Nejčastěji se doporučuje liči, listová zelenina (chlorofyl), červená řepa, meruňky, fíky, řasy, kopřivy, petržel, raducha, řeřicha, fazole, ryby a vejce.
Naopak vyhněte se tučným, umělým potravinám.
Dále pak se nedoporučují droždí, pšenice, pivo a káva.
Výživa v průběhu chemoterapie je velmi důležitá. Nemocní, kteří dokáží dobře jíst, lépe snášejí nežádoucí účinky chemoterapie a lépe bojují s případnou infekcí. Drobné úpravy jídelníčku vzhledem k typu problémů byly zmíněny v jednotlivých předchozích kapitolách. Zde doplníme jen několik všeobecných rad. Abychom zabránili vzniku odporu k pacientovým oblíbeným jídlům, je moudré tato jídla v období chemoterapie vynechat. Systematická a intenzivní péče o dutinu ústní je nezbytná. Při bolestivém zánětu dásní a sliznice dutiny ústní je obvykle lépe snášen příjem tekutin slámkou. V této situaci je také vhodné vyhnout se jídlům s extrémní teplotou, suchým a silně kořeněným pokrmům. Doporučujeme častější a menší porce jídel bohatých kaloricky, majících však nízký objem. Takovou „kalorickou bombou“ je například smetana. Její pití doporučujeme jen těm lidem, kterým nedělá problémy vyšší obsah tuku v tomto lahodném nápoji. Mnohdy není nutné dodržovat pravidelné časy pro stravování a nemocný doby jídla určuje dle své chuti.
Příliš intenzivní vůně stravy může přispívat k nevolnosti. Nemocnému se nejlépe jí v dobře větrané místnosti. V případech, že nemocný trpí občasnou nevolností, je vhodné vyčkat s příjmem tekutin až 30 minut po jídle. Často jsou lépe snášena chladná jídla a nápoje, za vhodné pro nemocné se sníženou chutí k jídlu považujeme mléčné tekuté přípravky, které jsou navíc snadno dostupné. Mezi lehce stravitelná jídla patří: acidofilní mléko či podmáslí, čerstvé jogurty, netučný tvaroh, jemné libové maso, drůbeží, telecí či jehněčí, ale i ryby. Podstatné pro dobré trávení je polykat vše dobře rozkousané. Chybí-li zuby, je nutno jídlo rozmělnit jinak. Lidové přísloví říká: „dobře rozkousané je napůl strávené“.
Pacientům zde ještě chceme říci, že jsme připraveni i pro případ, že nejsou schopni sníst tolik jídla, kolik jejich tělo potřebuje. Pro tyto situace jsou vhodné farmaceutické tekuté přípravky s obsahem všech potřebných živin, které jsou k dispozici v lékárnách (například Fresubin či Nutrison). Původně byly vyvíjeny jako strava pro kosmonauty. U většiny z nich bývá doporučováno užívání pětkrát denně v malých jednotlivých dávkách po 100 ml (1 decilitr). Toto množství znamená pro nemocného obvykle 1/4 až 1/3 denní kalorické potřeby a je tedy doplňkem stravy. Přípravky tohoto typu existují i v práškové formě a tyto je možno přidávat do některých druhů jídla, například do jogurtu, omáček, do těsta a pod.
Větší množství než uvedených 500 ml umělé výživy nemocní obvykle snášejí pouze krátkodobě. Takové množství již zpravidla vyžaduje podávání žaludeční sondou. Dnes používané sondy jsou tenké, zaváděné nosní cestou do žaludku, a nemocnými bývají na přechodnou dobu několika týdnů dobře tolerovány. U nemocných se závažnými poruchami funkce zažívacího ústrojí zůstává možnost umělé nitrožilní výživy.
Velmi častá je také otázka, zda mají pacienti užívat navíc ještě vitaminy. Odpověď záleží na stavu pacienta, na příjmu potravy a jejím trávení, všeobecně lze však odpovědět následovně. Pokud příjem jídla nebo poruchy trávení ukazují na nedostatek vitaminů a minerálů, lze přechodně podávat multivitaminové tablety s obsahem denní doporučené dávky. Lze počítat s poněkud zvýšenou potřebou stopových prvků a vitaminů nutných pro dostatečnou výživu u řady onkologických chorob v různých situacích. Na druhé straně nebylo prokázáno, že by paušální podávání polyvitaminůzních přípravků příznivě působilo na průběh choroby. Ani při hodnocení preventivního podávání vitaminových přípravků se vždy nepodařilo prokázat jejich předpokládaný příznivý účinek. Doporučujeme tedy podávat vitaminy jedině nemocným, u nichž vázne jejich dostatečný přívod běžnou stravou. Tedy všeho s mírou. Dostatečná výživa je podmínkou zachování života. Proto si zaslouží pozornosti, a vzniklé problémy s výživou je nutno vždy probrat s dietní sestrou a lékařem. Neexistuje žádná jednotná dieta při chemoterapii, vždy je nutno postupovat individuálně.