| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Krém do cukroví a uchování jídla

 Celkem 51 názorů.
 Termix 


Téma: Krém do cukroví a uchování jídla 

(21.12.2024 17:00:55)
Po mnoha letech dělám plněné cukroví. A vyrábím žloutkový krém.
Svařila jsem mléko s rumem, přidala smíchané žloutky s cukrem, vanilkou a s kukuřičným škrobem a svařila do zhoustnutí. Až vychladne, vyšlehám s máslem.
No a dotaz. Je to jako puding. To ten krém vydrží několik dnů v tom cukroví? Jsem blbá, kdysi jsem dělala bez mléka, jen máslový.
No a druhý dotaz, na který se chci zeptat už dlouho, ale stydím se. Teď, když už budu za blbou, tak můžu být rovnou dvakrát blbá.
Když třeba v pátek uvaříte hovězí vývar. Jak dlouho byste ho ještě jedli? To stejné třeba s gulášem a nebo se svíčkovou. Já se vždy už druhý den bojím, jestli to není staré, ale samozřejmě to jíme. Co ale třeba třetí den? Jedly byste to jídlo z pátku i v neděli? Samozřejmě je v chladu. Teď v zimě venku na balkóně.
 Senedra 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(21.12.2024 17:07:11)
Termixi, dělám krém bez vajíčka, svařím mléko s moukou, rumem a vanilkou, pak zašlehám máslo a cukr a vydrží poměrně dlouho. Moje babička běžně dělávala krémy i se syrovým vajíčkem a cukroví vydrželo třeba do Silvestra. Já raději to, co nesníme přes svátky, dávám do mrazáku.

Add jídlo - běžně s manžel v pondělí nebo úterý bere to, co navařím o víkendu. Guláš je dokonce třetí den nejlepšejší ~t~

Na balkoně bych byla opatrná, může se střídat teplota a jídlu vadí jak to, že by zmrzlo a zase rozmrzlo, tak vyšší teplota. Ale když vím, že v noci mrznout nebude a ani nevystoupí teplota tak nad 10 stupńů, tak výjimečně jídlo nechám na terase. Lepší je ale lednice se stabilní teplotou. Angrešt by mě asi hnala ~f~.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(21.12.2024 17:15:40)
Já osobně bych jedla jídlo z pátku v sobotu i v neděli. Manžel i v pondělí (pšt i v úterý) odnese si to do práce a to nemám kontrolu, kdy to snědl. Špatně mu nikdy nebylo.
 Silvie+dva kluci 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(21.12.2024 17:27:42)
Vývar bych jedla klidne v neděli, pokud v něm nejsou nudle. Vaříme je zvlášť, delavala to tak stařenka, právě aby dyl vydrzel, aspoň to tak říkala. Ale vetsina lidi, co znam a bavime se o vareni, zavari nudle primo do polevky. Guláš bych jedla i v pondělí. Teda při správném uložení ve vhodné teplotě.
 Stáňa * 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(21.12.2024 17:29:35)
Krem, minule roky jsem delala s vajecnym zakladem vsrenym v pare. Letos se mi, nevim proc, nepovedl. vubec nezhoustl. S moukou nebo pudingem bych mela strach, protoze cukrovi jime do Noveho roku.

Jidlo uvarene o vikendu syn ji bezne v utery. V utery vecer obvykle pak varim na stredu a ctvrtek. Jidlo skladuju v lednicce, kdyz je kolem nuly nebo mrzne, tak na otevrene, kryte verande (schovane v botniku 😀)
 Rodinová 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(21.12.2024 17:35:25)
Pro me je hranice pozivatelnosti 4 dny vcetne, zeleninove polevky mozna i 6, samozrejme normalnich varenych jidel a s vyjimkama typu maso na houbach treba, to tak 3 max.

Pocitam vetsinou s tim, ze jidlo jime na vickrat, kazdej den varit nemam kapacitu ani naladu~d~
 Ropucha + 2 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(21.12.2024 17:49:33)
Termix, nepočítám dny, ale hodnotím poživatelnost. Určitě konzumuji druhý, třetí, čtvrtý... den, pokud jídlo vypadá v pořádku. Některá jídla vydrží dlouho, když jsou v chladu. Pokud naopak nevypadají jedle už druhý den, tak holt ne.
 Ropucha + 2 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(21.12.2024 17:52:45)
A z krému bych tedy měla trochu strach.
Jednou jsem koupila nějaké cukroví od paní, která peče na zakázku s velkým předstihem a skladuje všelijak, a o svátcích už bylo na hraně až za hranou, vyhazovala jsem to.
 Martina, 2 kluci 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(21.12.2024 17:51:00)
Masové jidlo (guláš, vývar, pečený kuře,...) uvařené jíme klidně i čtvrtý den. Zeleninovou polívku max 1,5 dne, mění chuť. Jídlo s rybou nebo něco z moře max ten den, tatarák druhý den.
Cukroví je v 10 st. ve sklepě, vydrží. Ale my máme krémy veganské, s běžnými neporadím.
 Len 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(21.12.2024 17:52:24)
Gulas treti den klidne, vyvar taky, skladuju po vychladnuti v lednici.
U cukrovi me limituje fakt, ze nesnesu “ulezelou” chut, takze cukrovi s kremy nedelam, zakusky s kremy spotrebuju do tri dnu.
 Termix 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(21.12.2024 18:38:59)
To suché jsem upekla včera. Plním právě teď a použiju zítra na sousedské setkání a v pondělí a na Štědrý den. Je toho čtyřicet kousků, to více nevydrží. Jinak máme suché a vždy z polovičních dávek. Celkem necelé dvě kila.
 Čumča. 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(21.12.2024 18:08:33)
Termix, moje tchýně odjakživa vařila na 4-5 dní, praktikovali to takhle celý život... Nikdy jsem tedy nepochopila, proč jíst 5 dní po sobě svíčkovou, ale budiž~d~

Důležité je guláš/vývar udržovat fakt v lednici a potom opravdu důkladně prohřát. Na balkóně vlivem tepla, co jde z domu, nebudete mít garantovanou teplotu jako v lednici (promrznutí, teplota přes 5°přes den). Vývar bych zredukovala na malé množství, dala do mrazáku a příští týden normálně užila.
 Gavašetka 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(21.12.2024 18:26:19)
S krémem neporadím, ohledně vařeného jídla 3 - 4 dny v lednici jsou OK. Když hrozí, že by se to nesnědlo, tak to dám na porce a odložím v mrazáku. Není to pak sice tak estetické, ale zase se toho nebojím. A hlavně nemusím vařit, to je extra bonus mraženého! Balkonu bych se bála, nebude tam stálá teplota, může se do hrnce i nyní opřít sluníčko...
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(21.12.2024 18:31:47)
Ad krém - stálá (nízká) teplota, rum, uzavření krému v cukroví (pod čokoládou, polevou, uvnitř cukroví), týden vydrží... Já teda dávám jen máslo, rum, vařené žloutky, cukr, vanilku nebo máslo s karamelovým salkem nebo máslo s burákovým máslem a cukrem... do tří králů vždycky vydrželo :-)
Guláš vydrží týden, pokud je ve stálé nízké teplotě, když ohřívám, nechávám přejít varem... Vývar výdrží pokud v něm nejsou nudle, zavářka, nejlíp ani zelenina... Svíčkovou jsme teď jedli ve čtvrtek, v neděli uvařenou - většinou jíme během týdne víkendové zbytky, tak nějak na střídačku...
 Fern 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(21.12.2024 18:46:05)
O gulasi se rika,ze nejlepsi je prave 2.den, takze pokud je spravne jidlo skladovano (i svickova), je ok i po 3 dnech v lednici.

Pisu ovsem ze v LEDNICI,kde je stala teplota; skladovat jidlo za oknem jsou praktiky z doby krale klacka anebo setrilku,kteri tu lednici nemaj vubec. Venku teplota kolisa, muze tam svitit slunko-my dnes meli na slunku treba 10st.,no a to urcite smetane,ktera ve svickove je, nedela moc dobre!

Ja tedy varim max. na 2 dny, 3.den by nam sebelepsi jidlo uz lezlo krkem.
 Termix 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(21.12.2024 19:45:55)
Abych ten balkón vysvětlila.
Samozřejmě lednici mám, dokonce extra velkou. Venku pouze tehdy, když je zima. Jinak samozřejmě v lednici. Napsala jsem to asi nevhodné. Já jsem právě natolik opatrná, že jíme max. druhý den. Jen někdy nestihneme a několikrát jsem přemýšlela, jestli by to šlo i třetí den.
 K_at 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(21.12.2024 21:02:55)
Fren, no někdy stačí, že se ti prostě hrnec nevejde do lednice. A když je venku chladno.....
 Nella+2 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(21.12.2024 20:10:18)
V pátek uvařené bych v neděli jedla klidně - z lednice. Ale kolega si nosí i v pátek na oběd jídlo z víkendu a evidentně mu to nic nedělá 😀
 Černá kronika 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(21.12.2024 22:38:38)
Jo jo, taky se nám to už takhle několikrát povedlo a nic nám nebylo. Nejedla bych třeba 5 dní starý smažený sýr, protože vím, že už nebude dobrý, byť by mu jinak nic nebylo, ale třeba polívky, omáčky nebo pečený maso vydrží poměrně v dobré kvalitě několik dní. Například bůček ve vlastní šťávě z pomalýho hrnce je každým dnem lepší a lepší.
 Termix 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(21.12.2024 23:12:24)
Kroniko, díky.
 Federika 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(21.12.2024 21:14:56)
Termix,
guláš bych jedla:-) Hned teď. Jestli se vám zdá starej, zavolej, přijedu si pro něj:-)
 Termix 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(21.12.2024 21:21:07)
Guláš nemám. Byla to jen otázka, kterou jsem připojila.
Nemám tady teď žádné normální jídlo.
 Federika 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(21.12.2024 21:23:03)
My právě taky ne:-) Jen cukroví a teď peču,ale jsem už všeho přeslazená.
 Termix 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(21.12.2024 22:22:34)
Fed, já ani neochutnávala, mně to stačilo vyrábět. Udělala jsem ořechové košíčky, plněné ořechy žloutkovým krémem, linecké, vanilkové rohlíčky, třené linecké a perníčky. Jsem přeslazená a nechci cukroví ani vidět.
 Federika 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(21.12.2024 22:24:30)
Jenom z vyrábění?~:-D
Já jsem teda ochutnávala a pak jsem ochutnala i to koupený, i to od mámy, i darovaný...:-)
A teď bych si dala něco jako...paštiku:-)
 Senedra 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(21.12.2024 22:32:49)
Fed, v rámci zachování duševního zdraví nakládám utopence na Silvestra ~t~ Večer jsem dodělala poslední dva druhy.....
 Termix 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(21.12.2024 23:11:49)
Paštiku jsem shodou náhod dnes taky vyrobila. Kuřecí mandlovou. A k tomu domácí chleba, na který jsem zadělávala, když jste tu včera byly.
 Senedra 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(21.12.2024 23:25:06)
termixi, jsi nadžena ~x~
 K_at 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(21.12.2024 21:38:57)
Termixi, nejsi blbá. Pokladas normální dotaz.
V lednici cokoliv z toho, co píšeš, rozhodně 3 dny.
Moje zkušenost je, že vývar, pokud je to jen čirý vývar, a je v lednici, vydrží opravdu několik dnů úplně v pohodě.
Krém a cukroví, no 3-5 dní bych viděla jako ok. ~d~
 Černá kronika 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(21.12.2024 22:35:22)
Jedla bych to bez výčitek, když bych věděla, z čeho jsem vařila a že ihned po vychladnutí šlo jídlo do lednice. V takovém případě to jídlo ani čtvrtý nebo pátý den není zkažený, jen je třeba omáčka zřídlá. Hele, já dneska dojídala gulášovou polívku z pondělí a byla pořád moc dobrá a nic mi není.
 Evelyn1968,2děti 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(21.12.2024 23:39:30)
Většinou vařím na dva dny, ale i třetí den bývá jídlo v pohodě, když to nestihneme sníst.
 Anadar 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(22.12.2024 6:21:52)
Termixi,
Jídlo z víkendu servírují doma v pondělí a úterý,někdy zbyteček ve středu a tuhle jsem vyskrabovala krabičku v práci i ve čtvrtek. Vše bylo prima uleželé a nic tomu nebylo.
Myslím si,že dušené a pečené maso je v tomto ohledu bezproblemové. S polévkami bych byla opatrnější,vývar se zeleninou má tendenci kysnout, podobně jako s nudlemi. Ale taková zelňačka vydrží dlouho.
Řekla bych, že nejlíp je navařit jídlo v množství ve kterém se dá spotřebovat, případně přidat porce na druhý den. Jíst tři dny za sebou stejné jídlo je trochu opruz. Chápu ale, když někde zůstane jídlo zapomenuté v lednici déle, že jeden zvažuje jeho poživatelnost, protože je mu líto to vyhodit.
V tomto směru je velkým experimentátorem manžel kamarádky,který se rad nají a zároveň je velmi šetrný. Ten sní i týden staré hotovky a dosud neumřel. Tuhle hořekoval nad tím jak naší společní kamarádi dali slepicím ještě poměrně schopné jídlo,kterého by se on ještě rád ujal. To je samozřejmě extrém
Ad krém do cukroví: to už neřeším vůbec. Máslový pudinkový je držák,cukroví mám na severní verandě a nic se s ním neděje,dokud ho nesmíme,což bývá v průběhu ledna. A vím jak chutná zkažené cukroví,už jsem na něj narazila jinde,ta mejdlově hořká chuť odradí každého. Ale cukroví na verandě se to nikdy nestalo
 Cimbur 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(22.12.2024 8:59:42)
Termixíku, krém jsem dělala bez mléka a mám vše v lednici. Chladná spíž by asi stačila, pokud máte.
Vývar je dobré schovat bez nudlí a zeleniny, tu dát bokem. Ale vydrží určitě tři dny i takto. Bez třeba týden.
 Stará husa 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(22.12.2024 9:31:12)
Jídlo v ledničce vydrží v pohodě 3-4 dny. Krém do cukroví jsem dělávala kdysi pudinkový, vydržel normálně přes celé svátky. Teď dělám do úlů čokoládový se syrovým žloutkem, vydrží také. V podstatě jsem nad tím nikdy nepřemýšlela. Tak se to v naší rodině dělalo odjakživa a nikdy se cukroví nezkazilo, nikdy po něm nikomu nebylo zle.
 apo-lena 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(22.12.2024 9:34:18)
Já jím jídlo jen druhý den, ale mám problém s histaminem.
Muž tvrdí, že guláš i svíčková je čím dál lepší. Klidně ho jí 5 dní.
Nic mu nebývá, ale má fakt odolné trávení.
Vývary dělám často, část si nechám na další 3 dny, zbytek zmrazím. Mám šuplík v mrazáku jen na vývary.~:-D
Myslím si, že vývar v lednici je použitelný týden, ale jsem srábek a radši ho zpracuji dřív. ~:-D
Krémy do cukroví nepoužívám, dělám jen vosí hnízda s kupovaným vaječným koňakem. Ty budu dělat dnes. Rovnou je skládám do krabiček do mrazáku.
Naplním dvě krabičky a teprve zbytek nechávám na brzkou konzumaci. Většinou jsem ráda, když mi nechají 3 kousky na Štědrý den.

 Půlka psa 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(22.12.2024 10:07:43)
"Jedly byste to jídlo z pátku i v neděli?"

Jsem úplně nemožná a jídlo z pátku jím jen v pátek. Ohřívané už ho nejím. Ale řekla bych, že v neděli bude ještě v pohodě. Manžel občas něco sní ještě třetí den a nic mu není.
 Stáňa * 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(22.12.2024 13:11:09)
pulko, to asi nemusis varut kazdy den 😀 nas pubertak nema ve skole obedy, varim obden, kazdy den bych nedala vubec.
 Evelyn1968,2děti 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(22.12.2024 13:18:47)
Taky nemám obědy, sním uvařené jídlo klidně třetí den a ráda ~;)
 TaJ 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(22.12.2024 16:34:21)
Stáňo, tak u nás třeba musíme vařit každý den, protože potřebujeme oběd pro manžela i pro mě, ať už si ho beru do práce, nebo ve volnu jím doma. A při všechny i večeři. A některé dny syn nechodí na oběd - když mají tělocvik těsně před obědem, tak pak nedokáže hned jíst, takže jí až doma. Vždycky k večeři uděláme víc porcí a máme tu druhý den k obědu. Víc toho obvykle nezbývá a večer stejně děláme další jídlo...
 Stáňa * 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(22.12.2024 17:53:52)
TaJ, u vas to chapu a asi jste zvykli si na vareni jidla vymezit cas. ja jsem denne prumerne 10 hodin v praci, pak cesta domu a k tomu mam nejake dalsi aktivity.. jidlo z vikendu se obykle ji v pondeli a v utery, (delam polevku, hlavni jidlo a neco sladkeho), v utery vecer varim na stredu a ctvrtek, (opet polevka, hlavni jidlo, buchta) a v patek mam obvykle home office a strcim neco rychleho do trouby.
 TaJ 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(22.12.2024 19:32:44)
Stáňo, já to taky chápu u vás, já bych tedy nedala být denně 10 hodin v praci, úplně mi stačí co dva dny dvě dvanáctky a mezitím dva dny volna...a čas se musel najít, děláme většinou věci, co jsou do hodiny komplet hotové a musí některé dny vařit i manžel, protože jinak bychom některé dny večeřeli v deset večer a to moc nejde, když ráno manžel se synem odcházejí v půl šesté z domova... V deset večer už manžel většinou spí.
 Půlka psa 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(22.12.2024 16:43:59)
Stáňo, denně vařit nemusím. V pracovní dny jím jedině v restauraci, takže když vařím jeden den z víkendu domácí jídlo, tak si to fakt užiju a nechci nic z ledničky nebo z mrazáku. Z lednice se ho nijak neštítím ani po několika dnech, jen na něj nemám chuť a uvařím nám ráda čerstvé. Pojímám to dost velkolepě.

Manžel chodí po víkendu do práce až ve čtvrtek, takže ty tři dny to většinou dojídá, co on uvařil v sobotu a já v neděli. Zjevně se ještě neotrávil, takže pár dnů je jídlo určitě ok.
 Beat 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(22.12.2024 17:47:28)
Termix rozumím, to je určitě náročné.~s~ Snad se to časem upraví. ~;((
 Stáňa * 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(22.12.2024 17:58:17)
Pulko, chapu~x~
Kazdy to ma trochu jinak, hlavne ze to vsem vyhovuje😊
 Půlka psa 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(22.12.2024 18:21:08)
U nás děti naštěstí celkem od malička rády vaří. Kdybych měla v úterý večer po práci vařit, tak by mě asi kleplo. Já si už v úterý odpoledne většinou připadám, že mi praskne hlava. Sotva zvládám nějakou základní údržbu jako pustit myčku, pračku, sušičku, roboty na podlahu a objednat košík.
 Stáňa * 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(22.12.2024 18:42:31)
U nas varim jen ja. Syn jezdi domu az na vecer nebo vecer, protoze po skole vede krouzky, ma odborny krouzek ve skole nebo jde lezt na stenu.
Uz jsem si to tak nejak zautomatizovala. O vikendu varim narocnejsi jidla, v tydnu zelenove polevky typu dynova, hraskova, cockova, a masove jidlo typu rizoto, sekana, rizky. Buchtu bublaninu s hodne ovocem.
 Termix 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(22.12.2024 13:29:02)
Není to tak, že bych denně ohřívala jídlo, ale dcera nejí ve škole vůbec žádné jídlo, ani svačiny, jí výhradně doma a musím denně vařit obědy pro ni. A já pracuju pouze z domova, tudíž jím taky jen doma. Většinou vařím na jeden den, ale někdy jídlo zbyde. A vždy tápu, jak dlouho by to mohlo být ok. Ve skutečnosti je nepravděpodobné, že by se u nás kdokoliv otrávil, jsem hodně opatrná. Ale někdy prostě jídlo zbyde.
 Stáňa * 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(22.12.2024 13:33:29)
Termix, jak psaly holky, druhy i treti den je jidlo bez problemu pozivatelne. Tak se tim nestresuj😊 jestli dcera bude jednou na kolejich nebo bydlet sama, pravdepodobne bude jist jidla stara nekilik dni bezne 😀
 Beat 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(22.12.2024 13:40:50)
Termix, dcera nesni ve škole svačinu z domova? Ani na tréninku? Nema hlad?
 Termix 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(22.12.2024 15:58:05)
Beat, ona není schopná jíst před cizími lidmi. Přesněji před spolužáky. Je to složitá situace. Jí snídani a potom až oběd doma. V den,kdy má odpolední vyučování, za ní jezdí manžel s obědem v autě, ona ho sní v tom autě a potom jde zpět.
 susu. 


Re: Krém do cukroví a uchování jídla 

(23.12.2024 12:11:11)
Druhý den jíme jídlo úplně v pohodě. Třetí den už to nepovažuju za OK, snažím se tomu vyhnout.
Nejde jen o to jestli je to jedlé, ale v rámci všech těch zdravých výživ by to mělo být i čerstvé, aby tam byly ty vitamíny a tak. Jídlo třetí a více dnů po uvaření vnímám jen jako mrtvou hmotu, která se sice dá sníst, ale není to ono.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.