Černá kronika |
|
(13.5.2024 21:56:37) Ve středu minulý týden dělaná tlačenka. Jak dlouho vydrží? Můžeme s ní počítat ještě na nadcházející víkend? Nebo jí dát raději zamrazit? Jde to vůbec? Bude po rozmražení dobrá?
|
Kaipa |
|
(14.5.2024 6:54:27) Kroniko, po rozmrazení bude hnusná, ať si říká, kdo chce, co chce. A je úplně jedno, jaký postup pro rozmrazení zvolíš. Tlačenka stará víc než týden? Já bych se bála.
|
Janinka a dvě princezny |
|
(14.5.2024 7:13:49) Kaipo já to nevím ale kdyby takhle přemýšlel každý po zabijačce neumím si představit to plýtvání...u nás doma se mrazilo protože tlačenky, sekané, jitrnice a další věci se udělaly ve velkém a žilo se z toho dlouhou dobu. Jako asi není ta tlačenka úplně top ale jíst se po rozmrznutí v pohodě dá. To je asi jako pečivo z mrazáku, někomu taky nechutná.
Jen ta délka co už je hotová je diskutabilní, to jo
|
Kaipa |
|
(14.5.2024 7:54:53) Janinko, vše ostatní ze zabijačky lze mrazit v pohodě. Ale tlačenka je opravdu velmi nedobrá. Zkušení zabijačkoví matadoři to řeší tak, že tlačenku, o které předpokládají, že ji nestačí sníst, zavaří do skleniček. To chutná dobře, ale Kronice to nepomůže.
|
Stáňa * |
|
(14.5.2024 8:12:31) Zavařit by znamenalo dvakrát za sebou ji varit ve sklenících po poměrně dlouhou dobu. Do toho bych nesla.
|
Kaipa |
|
(14.5.2024 8:26:09) Stáňo, je to léty ověřené. A máš pravdu, zaváří se ve dvou dnech po hodině. Nic se nerozvaří a tlačenka je fakt moc dobrá.
|
|
|
|
|
byvala radka |
|
(14.5.2024 11:39:13) jime vzdy mrazenou a je vyborna, chutna stejne jak pred zamrazenim
|
Kaipa |
|
(14.5.2024 12:02:51) Radko, stejně nechutná ani omylem. Prostě není vůbec dobrá. Jiná struktura a z toho vyplývající (ne)chuť.
|
Martina, 2 kluci |
|
(14.5.2024 14:15:59) Kaipo, zrovna minulý týden jsme měli na akci obří tlačenku, co prošla mrazákem. Sice tohle nejím, ale krájela a servírovala jsem, takže s čistým svědomím tvrdím, že struktura želatiny zůstala hladká, maso se neoddělovalo, dobře se krájela, nebyla mokrá ani mokvavá, chuť prý úplně normální.
|
Kaipa |
|
(14.5.2024 14:55:30) Martino, tak mám asi vysoké požadavky. Ještě jsem ale nepotkala člověka, který by tvrdil, že zmrazená tlačenka je dobrá. Za mě a mé široké okolí prostě není. Ale lidi snědí leccos.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(14.5.2024 15:32:19) Kolik jsi potkala lidí, co zkoušeli zmrazit tlačenku?
|
Kaipa |
|
(14.5.2024 17:24:29) Inko, ročně jsme pozvaní na cca 4-5 zabijaček, v rámci výpomoci rozvážíme výslužky, tak na to občas přijde řeč. Takže jo, docela dost.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(14.5.2024 17:45:39) Tak to jo. Na zabijačky nechodím.
|
Kaipa |
|
(14.5.2024 18:04:11) Já chodím, sice nerada, ale vypomůžeme, dostaneme výslužku (to maso má fakt jinou chuť, samozřejmě lepší), pokecáme, popijeme, takže nakonec to je docela fajn.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(14.5.2024 18:37:03) Byla jsem 2x. Jedla jsem tam jenom dorty.
|
Kaipa |
|
(14.5.2024 20:21:01) Inko, přesně tak. Dám si ovar a potom jím sladké. Já vůbec ze zabijačky mám ráda jen maso, tlačenku a čerstvé škvarky ( ve stopovém množství). Ostatní nejím.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(14.5.2024 20:49:15) Já mám ráda všechno, ale nikdo mě nezve
|
|
|
neznámá |
|
(14.5.2024 21:16:36) Já jsem ještě nezažila dortovou zabijačku. U nás to je vždy jen o masu a alkoholu.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(14.5.2024 21:21:37) Vždycky byly i dorty.
|
|
Stáňa * |
|
(14.5.2024 21:32:41) My už několik let pořádáme vepřové hody na návsi a vždycky upečeme i něco sladkého. To se s ní vždycky taky a nic nezbyde. Občas upeču mazanec, občas kynuté buchty, někdy muffiny nebo mrkvové šátečky.
Na zabíjačkách jím z ovaru jen jazyk, pak jím guláš a ochutnám kroupy. Dřív jsme tam pekli i žebra, ale to trvá moc dlouho. Řízky děláme vždy, ty jsou hned pryč. Jitrnice nám lidi berou pod rukama, když se vyndávají z kotle
|
neznámá |
|
(14.5.2024 21:35:44) Vepřové hody jo, ale při domácí zabijačce ne, to řešíme pouze maso a dostatek slivovice.
|
apo-lena |
|
(15.5.2024 20:39:04) U nás se řešilo jen maso. Řezník ještě dostal pivo a to bylo všechno. (Táta je vyléčený alkoholik.) Sladké jsme nepekli.
|
|
|
|
Stáňa * |
|
(14.5.2024 21:33:42) U nás je VŽDY něco sladkého, mamka většinou peče vánočku.
|
|
|
|
|
|
|
|
Martina, 2 kluci |
|
(14.5.2024 17:45:32) Kaipo, asi jo. Já nemám celoživotně tlačenkový požadavky žádný, takže mě překvapilo, že se to v pohodě krájelo a vypadalo. Krájela jsem ji i druhý den k snídani, zase v pohodě a zmizela.
|
|
|
|
|
|
|
Stáňa * |
|
(14.5.2024 8:11:28) Bramboracku z tlačenky si vůbec neumím představit a to od dětství zažívám zabijacky několik ročně. Letos jsem byla na čtyřech. Co se stane s tou zelatinou, rozpustí se? Plavou tam pak kousky/kusy masa?
K otázce, tlačenku bych zamrazila. Asi ji nemáš kila, takže v nejhorším ji následně vyhodis.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(14.5.2024 8:25:44) no bramboračka - u nás se do ní často dává masový vývar a maso, takže rozvařená tlačenka je vlastně luxusní vývar, želatina se normálně rozpustí a v polévce pak plavou kousky masa... teda plavou - bramboračka musí být tak hustá, že tam nic neplave, jen drží lžíci jo a tlačenku teda nejdřív nakrájím na tenčí plátky, než ji dám do polévky, aby to nebyly velké kusy masa no a do tlačenky se ani nedává žádné koření, které by nepatřilo i do bramboračky, takže to ve výsledku hezky ladí jo a párkrát jsem z tlačenky vařila i masovou směs k bramborám - něco jako vepřové s mrkví a hráškem - taky dobrý (když je člověk na rodičáku, nemá moc peněz a dostane od někoho 3 kg tlačenky, tak se sakra snaží to zužitkovat na max )
|
Kaipa |
|
(14.5.2024 8:28:49) Rose, já jsem z tlačenky jedla něco jako gulášovku a taky mi to chutnalo.
|
|
Stáňa * |
|
(14.5.2024 9:32:59) Díky za recept, příští rok to určitě vyzkouším. Z vesnické zabijacky a že zabijacky u manžela v práci vždycky, nějakou tlacenku máme. To budou chlapi doma koukat
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(14.5.2024 10:12:31) A co teprve svíčková z tlačenky
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(14.5.2024 11:30:10) To je z Holzmanna (vtip)
|
|
|
|
|
mamoch |
|
(14.5.2024 8:52:46) Už teď je stará natož o víkendu. Mrazit se dá, ale čerstvá, teď už bych ji vyhodila, bohužel, a to jentak něco nevyhodím....
|
|
Lei |
|
(14.5.2024 10:02:11) My mrazíme tlačenky celé, zavřené v tom rukávu. Po rozmrazení je třeba tlačenku znovu povařit a nechat vychladnout, konzistence se vrátí do původní podoby, vyzkoušeno, funguje.
Tlačenku z minulé středy bych na nadcházející víkend neuchovávala. A mražením staré potraviny z ní chutnou/čerstvou stejně udělat nejde...
|
neznámá |
|
(14.5.2024 12:08:42) Děláme to stejně a funguje to. Nebo teda zavařit, ale k zavařování já mám respekt.
Tlačenku z minulého týdne bych zamrazila pouze pokud by byla nenačatá a i tak by se mi to nelíbilo. Je to vlastně vývar s masem a vývar se kazí rychle.
|
|
|
Bouřka |
|
(16.5.2024 16:52:56) Domácí nevím, ale kupuju občas takovou malou, nakrájím na tlustší kolečka, jednotlivě zabalím do folie, nasypu do sáčku a zamrazím.Pak vytahuju kolečka dle potřeby a nechám je rozmrazit v ledničce. Chutná úplně normálně.
|
|
|