apo-lena |
|
(25.7.2023 16:23:02) Mangoldu se u nás letos fakt daří. Včerejší sklizeň byla nejmíň 1,5 kila. Půlku jsem použila při vaření. Co s tím zbytkem? Do týdne budu sklízet znovu. Na netu jsem našla radu zmrazit po blanšírování. Děláte to někdo? Není pak moc blátivý? Co s řapíky? Klidně můžete napsat i své oblíbené recepty.
|
Tatramelka+3 |
|
(25.7.2023 17:12:58) Ahoj,
mrazit jsem nezkoušela. Mangold druhý den už je nic moc.
Dělám takovou směs na topinky, nebo spagety, křupavou bagetku.
Jemně nasekám cibulku, necham na oleji zesklovatět spolu s jrmně nasekanými řapiky mangolu, přidám hodně česneku (my ho máme rádi), lehce oprazim, aby nezhořknul, pokrajím 2-4 rajcata na malé kousky a přidám mangold včetně řapíků. Lehce osmahnu, osolim, opepřím a podávám. My to mame nejraději se staršim chlebikem.
|
apo-lena |
|
(25.7.2023 19:54:07) Tatramelko, to dělám taky, Je to výborné. Jím to jako zeleninovou přílohu. Zkusím to příště s topinkou. Dnes jsem dělala "chilli con carne" s mangoldem. To je taky moc dobré.
|
|
|
Blanče |
|
(25.7.2023 17:41:57) Mrazím jak špenát - co nejrychleji po natrhání umyju, naporcuju na finální podobu, do nízkého hrnce dám plastové sítko, sleju vřelou vodou, propláchnu ledovou, pořádně nechám okapat a okamžitě zamrazím.
|
apo-lena |
|
(25.7.2023 20:08:12) Blanče, díky. Hned jsem to šla udělat. Řapíky zpracováváš stejně? Mám je zatím zavakuované v lednici.
|
Blanče |
|
(1.8.2023 21:07:46) No já používám jen měkké řapíky a ty sekám i s listy pro stejné použití, neodděluju je.
|
|
|
|
Despi |
|
(27.7.2023 8:39:43) Mám jen dotaz. Proč blanšírovat? Jaký rozdíl je zamrazit jen tak? Jako ovoce?
|
apo-lena |
|
(27.7.2023 9:03:27) Despi, asi kvůli objemu. Z hrnce mangoldu jsem měla pytlíček do mrazáku. Navíc z toho asi po rozmažení nevyteče tolik vody. Já ho normálně na prasáka vymačkala rukama.
|
|
Koníček mořský |
|
(27.7.2023 11:01:25) Já teda nemrazím mangold (nechutná nám), ale špenát. A kdo někdy sklízel a připravoval špenát (nebo mangold), tak zpočátku asi , jak hodně při tepelné úpravě ztratí na objemu. Mám vždycky plnou vanu špenátu, z čehož jsou tak dvě- tři porce tepelně upraveného. Tyhlety zeleniny jsou zmenšovací prevíti.
Takže zaleju horkou vodou, po zchladnutí vymačkám, nabalíčkuju a zamrazím.
|
|
Blanče |
|
(1.8.2023 21:06:50) Despi tohle by asi věděla Angrešt, já to mám naučené od známé - technologa z mrazíren a dělám to u veškeré zeleniny už 40 let. U listové zeleniny z ní není po rozmražení úplné bláto a drží barvu plus jde o objem. U kořenové nebo třeba květáku mne to učila taky. Syrový mrazím jen hrách, natě a pórek. Jestli to není z kategorie masa přikrytého při rozmražení ve dřezu plechem nevím.
|
|
|
|