Beat |
|
(8.11.2022 17:37:58) Rose. Mám ho odtud. Myslím, ze angrest. - 400g polohrubé - 160-180g cukru - 1 vanilkovy cukr - 1 a 1/2 prdopeč - špetka soli - půl masla - 1 tvaroh - 1 lžíce rumu- - 2 vejce Brusinky, rozinky, mandle , ořechy, kandovane ovoce, marcipan Vypracovat těsto, pak přidat brusinky a ostatní. Nechat 1/2 h odpočinout. Trouba na 190 stupňů. Udělat packu, pak okraje prehnout doprostřed, pozřít máslem a během pečení potrit alespoň 3x. Horké zasypat mouckovym cukrem, zabalit do alobalu a nechat odletět alespoň týden.
Tohle je na 1 štolu, podle potřeby z nej lze udělat několik malé potvor.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(8.11.2022 18:55:42) Beat, děkuju Asi upeču zkušební vzorek na víkend (btw, ty překlepy jsou úžasný, ale určitě je nehodlám nechat "odletět" )
|
Kaipa |
|
(8.11.2022 19:39:38) Rose, to nebudou překlepy, ale automatické opravy.
|
|
Rodinová |
|
(8.11.2022 20:58:52) Pozřít máslem… Jinak to vypada lakave, stolu moc nemusim, ale mozna zkusim.
|
|
Beat |
|
(8.11.2022 21:25:57) Teď na to koukám, psala jsem na tabletu, opravovala, a stejně jsou tam ptákoviny.
|
Beat |
|
(8.11.2022 21:28:12) Packu, pozřít, odletet se picnu. Jsem spechala a málo zkontrolovala.
|
Beat |
|
(8.11.2022 21:31:52) Přesunuti tématu z Vánoc do Dění kolem nás jsem nepochopila. Ne tedy, ze bych na tom tak bazirovala.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(8.11.2022 21:41:41) Já mám pocit, že se naopak z dění přesunula diskuze "těšíte se" do Vánoc... A štola vypadla a zůstala tady
|
|
|
Rodinová |
|
(8.11.2022 21:35:23) Jsem myslela, ze packa je nejakej terminus technicus, cukrarskej, a ona asi placka
|
Beat |
|
(9.11.2022 7:00:45) .,packa je nejakej terminus technicus, cukrarskej,. Ne, vazne placka.
|
|
|
|
|
|
Lenka Pražanda |
|
(9.11.2022 9:35:16) Ten marcipán se zapracovává do těsta? Viděla jsem recept na tvarohovou a marcipánovou. Nikdy ne oboje dohromady. Já osobně dělám klasickou německou, kynutou. Je jemnější a vláčnější. Tvarohová je taková hutná.
|
neznámá |
|
(9.11.2022 10:07:16) A máš recept na klasiku?
Já právě kdysi dělala kynutou, nechávala se hodně dlouho zrát pod máslem a cukrem, pekla jsem ji už na začátku adventu. Byla fakt výborná, musím někde na internetu pohledat recept. Ten tvaroh mě právě také moc neláká, nějak mi nesedí ani v mazanci natož ve štole.
A přidám náš sváteční zvyk - naše sváteční vánočka se jí jedině s lemon curd. Ten ji povýší z obyčejné snídaně na sváteční záležitost.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(9.11.2022 10:17:03) Tak až najdeš recept bez tvarohu, tak se poděl... Zatím je čas, otestovala bych obě a na vánoce pak vybrala tu PRAVOU A lemon curd vyrábíš nebo kupuješ? Já kupovala v icelandu a už mám smůlu... Poslední sklenička byla zlikvidována
|
Lenka Pražanda |
|
(9.11.2022 12:13:00) Vložím až ho najdu. Ještě je brzy. Podle receptu se má nechat rozležet 3 týdny, takže jí stačí péct na začátku prosince. Ale konec listopadu je ideální. Pak se peče cukroví a není tolik času. Mě právě vyhovuje to, že se udělá předem. Ne jako vánočka na poslední chvíli, kdy člověk už z toho všeho padá na hubu.
|
|
neznámá |
|
(9.11.2022 12:58:39) Vyrábím podle Kitchenette, jiný jsem nezkusila, tenhle nám chutná a funguje. Akorát ubírám citronovou kůru, dle receptu mi krém přijde moc "ostrý", ale netuším, jak má správný lemon curd chutnat, jiný jsem nezkusila.
|
Beat |
|
(9.11.2022 13:06:10) Ja mám prave rada tu hutnou. A je možný, ze ten marcipan jsem si tam naordinovala sama, nevím.
|
|
|
|
Len |
|
(10.11.2022 11:53:07) Mne teda ta tvarohova podle Angresta chutna mnohem vic nez klasika. Pridavam marcipan a ovoce ruzne, nakladam ho do Baileys. Tvarohovy mazanec a podobne mi nechutna, ale ta stola je uplne vyborna, akorat se mi s testem vzdy dost blbe pracuje, holt ten tvaroh at uz delam domaci, nebo koupim neco tvarohu podobneho v mistnim obchode, neni nikdy ono. Ale v CR ten problem nebude.
|
|
|
|
P.T. Cruiser |
|
(9.11.2022 19:25:37) U nás v rodině se už několik generací peče podle tohoto receptu, naše rodina bydlel už od časů Rakouska-Uherska u hranic s Německem, tak mi připadá dost autentický.
Suroviny
Těsto: 450 g polohrubé mouky 200 g másla 120 g cukru 125 ml mléka 40 g droždí 180 g rozinek 6 lžic rumu 100 g sekaných mandlí 100 g kandovaného ovoce (citronátu) je možné přidat i marcipán kdo ho má rád Špetka soli na potření: 4 lžíce rozpuštěného másla 1 vanilkový cukr 4 lžíce moučkového cukru Musí se upéct hned na začátku Adventu a nechat zabalenou uležet v chladnu.
|
Hanka 75 |
|
(9.11.2022 21:43:46) To zní dobře. Znám tvarohovou, ráda bych zkusila klasiku. Do čeho se má zabalit ? Víš-li tak do čeho se balila dřív a nyní ? No chlad, může to být chladnička ? Nic jiného nemáme. Za oknem teplota kolísá, třeba ubde i mrznout a občas svítí slunce, to nejde. Spíš samozřejmě nemáme. Sklep má 15-17 stupnů. To je asi moc.
|
P.T. Cruiser |
|
(10.11.2022 17:43:56) Babička balila do rýsovacího papíru (neexistoval pečící a pak do utěrky, další generace už do pečícího papíru, alobalu nebo potravinářské fólie aby nevyschla, pak to uložit do chladna, do spíže, na balkon. Dcera dává do přihrádky na zeleninu v ledničce, já mám pro tyto účely hospodářskou kuchyň v nevytápěné části domu. Hlavně do té ledničky je potřeba pořádně zabalit, aby něčím nenačichla.
|
|
|
|
Lenka Pražanda |
|
(10.11.2022 11:48:05) Slíbený recept: 3 hrnky mouky (míchám polohrubou a hladkou), 1/2 hrnku cukru, 1/2 hrnku mléka, 1 kostka másla (originál je máslo + sádlo napůl), 1x droždí, špetka soli, citrónová kůra, může být vanilkový cukr. Jako první se připraví kvásek, ten se přidá k mouce a se zbylými surovinami se zapracuje vláčné těsto. Do něj se pak přidají mandle, rozinky, kandované ovoce, mohou být i brusinky nebo kandovaná citrusová kůra. Pozor, je to máslové těsto, takže kyne dlouho. Štola se po upečení potře máslem a sype moučkovým cukrem. Chce to několik vrstev. Zabalí se do alobalu a nechá 2-3 týdny odležet v chladu. Může být i déle. Já jí z plechu přendám na alobal a tu cukrovou vrstvu dělám až na něm. S pocukrovanou se pak těžko manipuluje.
|
|
petluše |
|
(11.11.2022 5:44:59) Jak dlouho, odhadem, se peče?
|
|
|