Bouřka |
|
(10.1.2022 18:24:01) Inspirováno vedlejší diskusí neb poloha záchodové prkénka je častý předmět domácích žabomyších válek Takže se mi v té souvislosti vybavil nedávný žabomyší spor s drahou polovičkou o mazání svačinového pečiva. Svačinu dítěti do školy většinou chystám já, manžel příležitostně při mèm výpadku nebo časovém nestíhání na základě mých instrukcí, tudíž se při tom moc nepotkáváme, nikdo se zdravým rozumem neleze do kuchyně, když chystám jídlo, ráno tuplem, to obzvlášť nejsem milý tvor Ale stalo se, že jsem chystala jídlo sobě a manžela v rámci úspory času byl pověřen připravit svačinovou housku s mazacím sýrem a salámem - rozříznout, namazat, obložit salámem, přiklopit, vrazit do krabičky. A tak jsme se sešli u jednoho miniaturního stolu a já zjistila, že i po více než dvaceti letech jeden může zjistit, že o svém partnerovi (o kterém ví i způsob použití wc) něco běžnèho neví. On namazal jen půl housky, dal na ní salám a přiklopil to SUCHOU druhou půlkou!! Následoval památný spor o způsobu mazání pečiva na svačinu a o tom, že to fakt není jedno, při kterém jsem se v duchu omlouvala dítěti za vrčení nad nedojezenýma svačinama nachystanýma tatínkem A říkala si, že se někdy musím zeptat na Rodině, co považují za standard. Takže namažete obě půlky rozříznutèho pečiva nebo jen tu spodní?
|
Žžena |
|
(10.1.2022 18:26:10) Mažu jen jednu půlku. Resp. už si maže syn sám. Taky jen jednu.
|
|
Markéta |
|
(10.1.2022 18:26:42) Jenom spodní
|
|
Stará husa |
|
(10.1.2022 18:26:43) Jen tu spodní.
|
|
Rigel |
|
(10.1.2022 18:27:50) Jen spodní ( a i když do ní nedávám salám
|
|
Bouřka |
|
(10.1.2022 18:28:56) Si děláte srandu, přece nemůžu doma přiznat, že ten exot jsem já
|
Žžena |
|
(10.1.2022 18:34:42) Bouřko, tak to doma neříkej My Tě neprásknem
|
|
Bellinka |
|
(10.1.2022 20:51:11) Nejsi, ja taky mazu obe pulky. Jednak to lip drzi pohromade, jednak to lip chutná. A taky at se nam deti nedusi suchou houskou 🤣
Ale manzel taky maze jen spodni cast to nechápu.
|
|
Rodinová |
|
(10.1.2022 21:22:46) Bourko, mazu obe, jinak to preci nedrzi pohromade
|
|
TaJ |
|
(10.1.2022 21:54:49) Bouřko, nejsi jediný exot, my taky mažeme obě půlky, jak synovi, tak sobě, mně by to taky nechutnalo...mažeme to takhle nezávisle na sobě oba (manžel dělá synovi svačinu častěji, při jednom, když už si ráno maže snídani sobě, já snídám až v práci). A i když dělám třeba tousty, tak mažu kečupem, nebo máslem oba plátky toustového chleba...
|
Girili |
|
(10.1.2022 22:36:07) Zrovna u toustu je skoda prace mazat maslem obe pulky - staci horni, do spodni se to nasakne samo.
|
Bouřka |
|
(10.1.2022 22:51:49) Girili, to by bylo na další téma Dáváte pod mazací sýr ještě máslo? Už jsem úplně vypustila z hlavy, že v mém dětství se to tak dělalo. Pod sýr, paštiku, pomazánky....Ani si nevybavuju, kdy jsem to tak přestala dělat a přešla na jednomazací vrstvu. No nejpozději na VŠ, když jsem začala s bezmléčnou stravou, ale klidně to mohlo být mnohem dříve.
|
Ennywan |
|
(10.1.2022 22:55:01) Pod tavený sýr ne, ale pod paštiku ano
|
Konzerva |
|
(10.1.2022 22:57:08) Ano pod kusovy sýr,salam,med a marmeladu Ne pod mazaci sýry a pastiky.
|
TaJ |
|
(10.1.2022 23:05:23) Konzervo, u nás taky tak...pod tavený sýr, lučinu, paštiku, nebo pomazánky ne, ale pod sýr, šunku, marmeládu a med mažeme klasické poctivé máslíčko
|
|
Bouřka |
|
(10.1.2022 23:06:14) Pod med máslo dávám (ale i ten sýr, to je taky dobrý, ma to jiný rozměr), marmeládu na slaném pečivu moc nemusím, takže otázku másla moc řešit nemusím. Když už, tak pod marmeládu arašídové máslo nebo tahini. Pod med teda taky, to má rád syn, je to častá snídaně - pečivo, arašídové máslo, trošičku medu a na vrch banán/mandarinka/pomeranč. Na svačiny s sebou je to ale nepraktický, moc patlavých vrstev.
|
TaJ |
|
(10.1.2022 23:11:51) Bouřko, to my máme rádi takovou tu klasiku - rohlík, nebo chleba, namazaný máslem a na to med...třeba sladké pečivo (vánočku apod.) nemažu vůbec ničím. Ale my teda nepovažujeme chleba nebo rohlík za slané pečivo, pokud na tom teda není třeba vyloženě ta hrubá sůl...
|
|
Monika |
|
(10.1.2022 23:16:12) Arašídové máslo pod marmeládu?To by mě nenapadlo.Pod marmeládu a med máslo dávám a přesvědčila jsem i děti,že je to lepší.Manzel vubec med ani marmeládu na pečivo nechce.Med jen do čaje a marmeládu do lineckého
|
Bouřka |
|
(10.1.2022 23:20:31) Moniko, asi ne pod každou, já to dávám třeba pod citrusové.
|
Konzerva |
|
(10.1.2022 23:22:08) A co "fíkovou marmeládičku na sýr", jak je to v Medvídkovi ?
|
Bouřka |
|
(10.1.2022 23:24:53) Kombinaci tvrdých sýrů a marmelády jsem nějak nepobrala. Ale ty lučinovè pod marmeládu jo, teda hlavně pod povidla. Ideálně na vdolku
|
TaJ |
|
(10.1.2022 23:28:09) Bouřko, když jsem byla malá, tak babička pekla vdolky a mazala je vždycky povidlama, na to kápla trochu jogurtu, nebo zakysanky a posypala strouhaným tvrdým tvarohem. Já tedy povidla moc nemusím, ale tady na tom mi chutnaly.
|
Konzerva |
|
(10.1.2022 23:30:42) Taj myslis tim,ze je skutečně pekla-tedy v troubě nebo na plotně-nebo je smazila?
|
Bouřka |
|
(10.1.2022 23:32:31) Já vdolky peču, smažit je je moc práce
|
Monika |
|
(10.1.2022 23:36:29) Bouřko,myslela jsem,že principem vdolku a koblih je jejich smažení ve velkém množství oleje?
|
TaJ |
|
(10.1.2022 23:38:36) Moniko, to je něco jiného, než smažené vdolečky, nebo koblihy, babička dělala něco jako tohle, jen placatější - https://www.toprecepty.cz/recept/32131-kynute-vdolky/
|
Bouřka |
|
(10.1.2022 23:47:02) Jj, taky dělám tyhle, často teda přidávám ovesné vločky.
|
|
|
Bouřka |
|
(10.1.2022 23:43:18) Moniko, obojí má pečenou verzi, ale vdolky se tradičně pekly, ale v železné pánvy tuším. Smažené jsou bavorské vdolečky, ale to je trochu jiná sorta, má to blíž k těm koblihám. Ty jsou tradičně zase smažené, ty pečené jsem nikdy nezkoušela a nevím, jestli to není jen novější racionálnější úprava.
|
TaJ |
|
(10.1.2022 23:52:12) Bouřko, já si vždycky u vdolků vybavím tu písničku "Pekla vdolky z bílé mouky, sypala je perníkem, házela je Honzíčkovi otevřeným okýnkem" - to mi utkvělo v hlavě z dětství
|
Bouřka |
|
(10.1.2022 23:55:53) TaJ, taky , ale perníkem jsem to nikdy nesypala, bych musela řešit ještě ten
|
TaJ |
|
(10.1.2022 23:57:30) Bouřko, taky jsem to nikdy s perníkem nejedla...ale ten já taky moc nemusím, používáme ho ale nastrouhaný do rajské, tam mi to chutná, ale jinak ho nemusím.
|
Bouřka |
|
(11.1.2022 0:03:08) to sem taky nikdy nezkoušela, i když vím, že se to dělá. Možná to někdy prubnu, uměla bych si ho představit i v nějaké zvěřinové omáčce.
|
TaJ |
|
(11.1.2022 0:05:58) Bouřko, to jsi mi připomněla omáčku, co dělala moje babička ke králíkovi...říkala tomu černá omáčka a byly tam sušené švestky, mandle a možná i ten perník, bylo to sladké, tmavé a já to milovala...akorát toho králíka jsem skoro nikdy nejedla, vždycky jsem chtěla jenom tu omáčku s knedlíkem Jinak třeba rajskou máme rádi sladkou, zahušťujeme ji tím strouhaným perníkem a dáváme špetku skořice.
|
Bouřka |
|
(11.1.2022 0:13:52) já dělám povidlovou, to bude podobné. Dělala se i ke kaprovi, to chci někdy zkusit, ale zatím jsem nenašla odvahu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TaJ |
|
(10.1.2022 23:36:41) Konzervo, pekla - nebyly to ty smažené vdolečky, ale kynuté vdolky, daly se jíst i samotné, studené...takové ani úplně sladké, ani slané...
|
|
|
Bouřka |
|
(10.1.2022 23:31:16) Jo, to dělám taky, povidla a jogurt nebo zakysanka, mám to radši než tradiční tvaroh. A mám to ráda na vaflích. Syn na sladkém pečivu kupodivu marmelády a povidla tolik nemusí a dává si tam spíš samotný jogurt nebo zakysanku
|
|
|
|
Monika |
|
(10.1.2022 23:28:44) Konzervo,tak sýr a fíky se mi sobě hodí,ale fikovou marmeládu jsem dosud nejedla ...
|
|
|
Monika |
|
(10.1.2022 23:23:38) Bouřko,to je na mě moc chuti najednou
|
TaJ |
|
(10.1.2022 23:26:07) Moniko, já hlavně nemusím ty arašídová másla a pomazánky, to by mi tu marmeládu úplně zkazilo
|
Bouřka |
|
(10.1.2022 23:28:16) Tak já arašídová másla taky preferuju spíš bez marmelády a když na to přijde, tak i bez pečiva
|
Stará husa |
|
(10.1.2022 23:34:44) Arašídové máslo jsem ještě nikdy nejedla. Plánuju, že si to koupím, " abych neumřela hlopá" jak říká jedna moje kamarádka, ale vždycky na to zapomenu. Jinak patřím metu opovrženíhodnou část lidstva, které chutná Rama nebo flora a tím si mažu chlEba a na to dávám salám, šunku nebo tvrdý sýr. Pod mazací sýry jako žervé nebo lučina si nedávám ní. Pák přiznávám že jim i paštiky a tavené sýry, zvlášť se šunkou nebo s e žampiony, mňam. A miluju snídat čerstvý chleba s pravým máslem a jahodový džemem nebo může být i povidly. Nebo koupit si nugatovy croissant a k tomu cappuccino. Miluju sladké snídaně. Slané chleby jim k večeři, se sýrem, šunkou, salámem, uzeným, vejci, sardinkami, uzenou makrelou a se zeleninou. Dnes jsem měla suchý chleba s tlačenkou a kyselé okurky, mňam. A jim většinou jen různé druhy chleba, klasický rohlík jsem nejedla už několik let.
|
Bouřka |
|
(10.1.2022 23:45:06) Huso, tak si pak ohlídej, aby to bylo čistě z arašídů, někdy jsou v tom přidané další věci a je to spíš sladká pomazánka, ale to není ono.
|
Stará husa |
|
(11.1.2022 0:12:40) Bouřkou a můžeš mi nějaké dobré doporučit a kde ho koupím?
|
Bouřka |
|
(11.1.2022 0:18:51) Huso, já kupuju v Ternu, ale ten je jen někde, značka Allnatura a teď ještě jedna. Pak jsem v poslední době měla 4Slim arašídový krém, taky dobrý, možná byl z Rosmanna? A tipuju že nějaký bude mít DM, ale u nás není, takže nemám přehled.s
|
|
Renka + 3 |
|
(11.1.2022 8:41:49) Huso, v Penny mají 100% arašídové máslo za cca 100 Kč. Někdy v akci za 89. Zklamala mě Billa, nahradili ho tam myslím jen 70%, Lidl to samé. Tam je potom cukr nebo další věci.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(11.1.2022 8:51:31) Ořechový másla kupuju na Grizly
|
|
Bouřka |
|
(11.1.2022 9:00:06) Jo, lidl mívá spíš pomazánky, pravé ořechové màslo ne. Teda jednou do roka si dovolím koupit si čokoládové arašídové máslo, to je děsně nebezpečná věc , to na pečivo nepřijde, to je na lžičku, teda spíš lžíci
|
|
|
|
|
TaJ |
|
(10.1.2022 23:54:01) Stará huso, já to arašídové máslo kdysi někde ochutnala, ale nechutnalo mi to vůbec...možná je to ale tím, že já obecně arašídy nemusím, mám radši lískové oříšky nebo vlašáky.
|
Bouřka |
|
(11.1.2022 0:00:46) tak dělají se másla i z nich, ale je to dost specifická záležitost, je tu hutné, lepí se to To arašídové je trochu jak nesladká nugeta - ta klasická našeho dětství. Dá se přimíchat třeba do jogurtu nebo jím ochutit nějaký ten sýr ala lučina.
|
TaJ |
|
(11.1.2022 0:03:25) Bouřko, já tyhle patlavé věci moc nemusím, oříšky nejradši celé, maximálně umleté do vánočního cukroví
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(11.1.2022 8:25:47) miluju bílý toustový chleba (super sandwich od penamu, ten pevný, hutný), burákové máslo, pomerančovou marmeládu a plátek šunky od kosti... to je dokonalé spojení doma jsem teda jediná, kdo to jí
|
Bouřka |
|
(11.1.2022 8:28:06) Rose, to se nedivím Teda až na tu šunku dobrý, ale ta je zabiják
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(11.1.2022 8:33:55) bouřko, ta to právě doladí já to původně měla ráda bez té marmelády, ale mám nějakou divnou alergii, když si dám buráky, burákové máslo, otéká mi krk, ale když si to dám na sladko, nestane se nic (dřív jsem myslela, že jde o spojení soli a buráků, co mi vadí, ale naopak, je to spojení buráků a cukru, co můžu ) no a ta marmeláda se nakonec ukázala jako to, co tomu chuťově chybělo ale teda já mám ráda i ty sýry s různými ovocnými chutney a nivu s hruškou nebo hroznem a tak, sladkokyselo-slané chutě jsou top
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(11.1.2022 8:33:20) To jsi asi jediná nejen doma, kdo si dává šunku na marmeládu
|
|
|
|
|
|
Monika |
|
(10.1.2022 23:12:01) Bouřko,u nás nikdo nechce ani tavený sýr ani paštiku.Syn,manžel a já jíme Lučinu,bez másla.Pastiku si už dlouho plánuju koupit z nostalgie, mamka ji vždycky mazala do rohlíku,když jsme šli k vodě,k tomu salátovou okurku),ale nikdy nevzpomenu.Maslo bych pod ní nedala,mamka do rohlíku taky nedávala,na chleba jo.
|
TaJ |
|
(10.1.2022 23:14:16) Moniko, u nás paštiku nebo tavený sýr jí akorát manžel, ale taky jen občas...já už to neměla možná několik let a syn to nedá do pusy, ten jedině lučinu bez másla a nebo máslo a na to třeba sýr, šunku, džem, nebo med.
|
|
Bouřka |
|
(10.1.2022 23:17:25) Taveňák moje děti snad ani neznají. Paštiku jsem po mnoha letech koupila letos v Lidlu, tuším v rámci bavorské kuchyně. Byla moc dobrá, složení poctivé a měla doma velký úspěch. Tak jsem si říkala, že bych občas nějakou kvalitní koupit mohla. Jenže v běžné produkci jsem zatím neobjevila nic, co by se mi složením zamlouvalo.
|
TaJ |
|
(10.1.2022 23:24:37) Bouřko, já myslím, že syn taveňák asi taky nejedl, tedy pokud ho nedostali někde na škole v přírodě a nebo na táboře, ale nikdy o tom nemluvil...když mu ho před časem manžel nabízel, tak odmítnul (což on tedy běžně dělá skoro se vším, co moc nezná). Jinak citrusové marmelády neznáme, my máme rádi klasické džemy - hlavně borůvkový a jahodový...a já ještě višňový...hlavně v tom musejí být velké kousky. Marmeláda je taková moc matlavá, tu leda tak na to linecké, ale to já zase moc nemusím.
|
|
|
|
Len |
|
(10.1.2022 23:17:33) Mazani masla pod pastiku a podobne jsem videla jen u spoluzacek na zakladce, to se u nas nikdy nedelalo, bud to a nebo to. Ted jsme meli zrovna pastikove obdobi, protoze v UK k Vanocum patri pastiky vsech moznych druhu a barev, a prave jsem manzelovi vypravela, jak mi z te predstavy masla pod pastikou bylo spatne a on vubec nechapal, co to je maslo pod pastikou, tak jsem mu to nazorne predvedla Dali jsme si to spolu oba poprve v zivote a nikdy vic
|
|
Girili |
|
(11.1.2022 0:26:23) Pod mazaci syr casto maslo uz nedavam. Obecně to zavisi na tom, jak moc je ta mazaci hmota mastna, resp. jak moc by nasakla do peciva. Pokud by sama o sobe pecivo dostatecne zatahla a nenamocila jako třeba ten taveňák, pak maslo byt nemusi (s ním je to ale chuťově o level výš). V tom případě už spíš záleží na tom, jak moc spěchám, jak moc jsem líná a jestli mám máslo změklé. Pod "mokré" mazání (např. marmeláda) musí být máslový podklad vždy.
To mě přivádí k otázce - pokud jíte rybí salát, případně rybičky (konzervované v oleji nebo v tomatu) - jakým způsobem? Mažete si na chleba? Lžičkou nebo vidličkou a pečivo přikusujete? Nebo ještě jinak?
V původní rodině jsme vše mazali na chleba - vyšlo na několik chlebů. Když později partner secpal celé balení sám a pečivo jen přikusoval, přišlo mi to děsně zhýralé.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(11.1.2022 6:46:33) Pod mazací sýr ani pod pastiku už nic nemazu, nechutná mi to. Rybičky většinou rozmackam s něčím na chleba. Jí se mi to lip.
|
|
Bouřka |
|
(11.1.2022 6:52:30) salát lžičkou, rybičky jako pomazánku, tu mažu, jen sem tam jí rozmaćkám přímo na chleba.
|
|
TaJ |
|
(11.1.2022 7:50:52) Girili, z rybiček děláme přímo pomazánku, s cibulkou a majolkou, nebo lučinou nebo něčím takovým, takže to mažeme... salát jíme lžičkou nebo vidličkou a pečivo přikusujeme.
|
|
|
|
|
|
|
Len |
|
(10.1.2022 18:29:40) Mazu vsechno, peknou vrstvickou masla, nicim jinym nemazu.
|
|
Liaa |
|
(10.1.2022 18:30:13) Jenom spodní. Za celej život jsem nenamazala obě.
|
|
Muumi |
|
(10.1.2022 18:32:29) Spodní. Sorry:). Ale velice mě vytáčí manžel, co je mu jedno, kterou stranu chleba maže. Protože já samozřejmě jedině tu s větší plochou:)(v půlce bochníku je to samozřejmě stejné z obou stran, tak tam je to jedno, ale ty krajní chleby přece jedině tak, aby byly víc namazané:)
|
Žžena |
|
(10.1.2022 18:33:41) Muumi, ale ty řezné plochy jsou přece totožné i u asymetrické patky
|
Muumi |
|
(10.1.2022 18:34:24) No jasně že nejsou. Existuje jediný správný způsob, to bych se hádala:)))
|
qéčko |
|
(10.1.2022 18:43:11) U housky mažu jenom tu spodní část, namazat obě mě ještě nenapadlo , i když u chleba naopak mažu oba krajíce. Ale u chleba teda rozhodně tak jak jdou za sebou, ne obě větší plochy, protože z toho mám takový divný pocit, že ty krajíce na sebe správně nesednou .
|
magrata1 |
|
(10.1.2022 18:45:03) qéčko, dělám to přesně stejně.
|
|
|
|
Marika Letní |
|
(10.1.2022 18:51:25) "ale ty řezné plochy jsou přece totožné i u asymetrické patky"
Nejsou, jak chleba "klesá" k patkám, tak je rozdíl (uprostřed bochníku ne).
Přesně chápu Muumi, taky mi vadí namazaná menší plocha.
|
|
|
|
libik |
|
(10.1.2022 18:32:36) Já ty bagety spíš plním nečím 3D (strouhané tofu se zelinou, olivami, sušenými rajčaty a tak.
Než se mi někdo vysměje, že dělám sváči téměř dospělému jedinci, tak podotýkám, že je nevyžaduje, klidně by si dala kafe a koupila si brambůrky v Albertu.
|
Pruhovaná |
|
(10.1.2022 21:58:32) Moje děti byly nejvděčnější za svačiny právě v tomto a vyšším věku. Proto jsem jim je dělala ráda, i když to muž považoval za nemístné rozmazlování 🙂
|
|
Ennywan |
|
(10.1.2022 22:54:34) Ano, také dělám svačiny oběma velkým klukům. Protože když jim je neudělám, tak vím, že budou hladoví celý den ve škole a starší má už tak s váhou a jídlem problém (jí, jen když mám prý hlad, což je jak kdy, spíš hlad moc nemá, a proto pořád hubne).
A k anketní otázce - taky u nás mažeme je tu spodní část pečiva
|
|
|
K_at |
|
(10.1.2022 18:32:51) Bouřko, jak kdy a jak co. Někdy jen jeden plátek, jindy mažu obě půlky....
|
|
Beat |
|
(10.1.2022 18:34:59) Bouřko máš recht. Já zásadně a vždy obě, za prvé nechápu, proč mít půlku suchou, za druhé to tak přece na sobě dobře drží.
|
Rigel |
|
(10.1.2022 18:36:32) no a hypoteticky, kdybyste jedly celou housku, nerozkrojenou, nebo rohlík - stačí ho namazat jen jednou - na vršku ?
|
angrešt |
|
(10.1.2022 18:43:03) Rigel, to je něco, co bych teoreticky ani prakticky nikdy nedělala - na to mi nenarostl dostatečně velký ústní otvor
Pokud pečivo nemůžu rozkrojit, tak ho ulamuju a ev. si teda namažu ten ulomený kus. Jaký ve výsledku vznikne index promazanosti, to nevím :)
|
qéčko |
|
(10.1.2022 18:50:27) Už dlouho nejedla obyčejný rohlík namazaný nahoře máslem a obložený salámem a přesně vím proč . Když jsem se o to pokusila naposledy, tak mi salám upadl na zem .
|
|
Rigel |
|
(10.1.2022 18:54:31) vida, to mě nikdy nenapadlo, že by to nešlo mně teda nikdy nedělalo problém jíst celý rohlík nebo celou housku vlastně zrovna jím rohlík ( taky mi říkají Otík, protože si ráda dám suchý rohlík ) A i v dětství jsme si třeba koupili odpoledne rohlíky v sámošce a venku to s kamarády konzumovali ( nerozkrojené )
|
angrešt |
|
(10.1.2022 18:59:52) Rigel, suché pečivo vcelku taky normálně jím, ale to je něco jiného, to prostě ohlodávám z různých stran, ze šikma. To s pečivem, na kterém nahoře něco balancuje, nelze - a uhlodnout v příčném směru kompletní průměr rohlíku s objektem tvaru tečny na horní straně.... to fakt ne
|
Rigel |
|
(10.1.2022 19:10:11) angrešt, tak to mám asi fakt velkou pusu ( anebo, hůře, mají u nás hubené rohlíky ! )
|
angrešt |
|
(10.1.2022 19:21:22) Rigel, to bude rohlíkama! :D Naše místní jsou vypasené! Když výjimečně koupím pivní rohlík, tak to je hubeňour, který bych do pusy nacpala i s půlkou slona navrchu
|
|
|
|
|
|
Marika Letní |
|
(10.1.2022 18:54:13) "kdybyste jedly celou housku, nerozkrojenou, nebo rohlík - stačí ho namazat jen jednou - na vršku ? "
Stačí, ale ne na cesty. Jo, klidně to někdy namažu jen navrch, když se mi nechce rohlík k snídani či večeři rozkrajovat.
|
Rigel |
|
(10.1.2022 18:56:41) Já jen že jsem tu četla, že se mažou obě půlky, aby někdo nejedl půlku suchou. takže vlastně takový rohlík je způlky suchý
|
Marika Letní |
|
(10.1.2022 18:57:57) Není způlky suchý, neb ho namažu tlustě.
|
|
Konzerva |
|
(10.1.2022 19:51:59) Rohlik zvrchu nemazu neb to nedrzí neb je kulaty. Housku vcelku namazu silnějsi vrstvou.
|
|
|
|
Bouřka |
|
(10.1.2022 18:55:33) Rigel, u nerozkrojenèho když tak namažu vršek a v průběhu jezení přimazávám to, co odkusuju. Ale tohle dělám vyjímečně u čerstvých pěkně vypečených houstiček, co si dávám s máslem. Jinak celé pečivo jím spíš suché, pokud mažu, tak si to obvykle rozřežu/nakrájím.
|
|
Sisisasa |
|
(10.1.2022 23:16:13) Pokud bych si mazala celý nerozkrojený rohlík tak bych namazala spodní stranu.
|
Konzerva |
|
(10.1.2022 23:20:12) No i obracenej je kulatej,resp. Ta rovna plocha je úzka. Pro med nepoužitelné zcela a i pro marmeladu blbě. U housky je to lepši.
|
|
|
|
Bouřka |
|
(10.1.2022 18:38:32) Beat, přesně Je to soudržnější a chutnější, dítě naštěstí drží basu s maminkou a preferuje namazané obě strany.
|
|
|
angrešt |
|
(10.1.2022 18:35:16) podle toho, co je to za pečivo a co je v něm. Chleby mažu oba, aby tím byl celek slepen a neodpadával ten horní chleba. Housky nedokrajuju, tj. drží pohromadě a není třeba mazat tu horní.
Pak tedy mažu i horní, pokud tam dávám něco mokrého, typu kyselé okurky nebo rajčete. Izolace, aby se horní pečivový díl nemáčel :D
|
|
*Kate* |
|
(10.1.2022 18:36:53) Taky dřív jen spodní a až po podobné konfrontaci obě. A určitě ne taveňákem.
|
Bouřka |
|
(10.1.2022 18:41:59) Tak i jinde? Taveňákem taky ne, sobě občas máslo, ale oblíbili jsme si Goldessu z Lidlu a po jejím vyřazení z produktů přešli na něco podobného z Kauflandu.
|
|
|
Zd a tři |
|
(10.1.2022 18:38:00) Tak jste mi rozšířili obzory ) Já vždycky mažu jen jednu půlku..........a divím se, že mi to nejí.. Fakt mě nějak nikdy nenapadlo mazat obě.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(10.1.2022 18:41:19) Já nevím Já už si to nepamatuji, už jsem možná deset let takovou svačinu nedělala. Nevím ani, jak to dělal muž. Tipla bych si ale, že muž mazal jen jednu, má sklony pracovat efektivně a jednoduše. Já možná jak kdy, podle druhu pečiva a náplně, ale fakt už spolehlivě nevím.
|
|
magrata1 |
|
(10.1.2022 18:43:32) Já jen spodní, dcery i horní. Ale já většinou mažu chleba. Namažu celý krajíc, obložím, přeříznu, přiklopím. Takže vlastně mažu i horní půlku a ještě dvojitě obkládám
|
|
Dadulka,02/06,06/07 |
|
(10.1.2022 18:47:32) Nejsi exot, taky mažu obě, poctivě.
|
|
Marika Letní |
|
(10.1.2022 18:49:19) Tohle je fakt vtipný. Já říkám, a i b je správně.
U nás v původní rodině se to maže jako tvůj manžel a nepřijde mi na tom nic divného. Já jsem ale při přípravě svačin došla k tomu, že je o trošku lepší pro dítě namazat obě polovina, že mu to líp drží. Ale to se týká malého dítěte, větší už zvládne bez úhony zkonzumovat rohlík/housku/chleba namazaný jen na jedné polovině.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(10.1.2022 19:41:41) Ale ten suchý vršek není dobrý, to bych sundala, kdyby mi to někdo dal.
|
Pruhovaná |
|
(10.1.2022 22:05:33) Vždyť ho nejíš samotný, to ukousneš i s tim namazaným spodkem 😀
|
Bouřka |
|
(10.1.2022 22:09:46) v puse se to rozpojí a část sousta prostě není ono. Si to někdy namažte obojí a uvidíte
|
|
|
|
|
Slonisko |
|
(10.1.2022 18:50:03) Jedině obě půlky, teda už jsem dlouho nic nemazala, ale dnes ráno jsem pozorovala syna a taky si mazal obě.
|
|
anemon |
|
(10.1.2022 18:50:38) Svačiny mažeme minimálně, já téměř nikdy. Jak maže muž, nevím, snažím se mu v kuchyni nepřekážet.
|
qéčko |
|
(10.1.2022 18:57:41) A když chystáte bohatěji obložené bagety (třeba ty olivy, rajčata, okurky..) , používáte někdo dresing místo klasického másla/sýra/pomazánky? Koupila jsem si nedávno z nouze bagetu v automatu a přišlo mi to na chuť dost divný.
|
|
|
Pole levandulové |
|
(10.1.2022 18:54:00) Já i zbytek mé rodiny mažeme jen spodní půlku housky, obložíme, přiklopíme - to v případě, že se s tím cestuje. Pokud se ovšem konzumuje doma, tak rozříznu na dvě půlky, namažu obě, obložím obě zvlášť a konzumuji jako dva samostatné kusy pečiva. Manžel si naopak housku nerozřízne a obloží si tu celou. V tomhle se neshodnem, on je typ /naučený z domova/, co jí víc pečiva než oblohy, já naopak sním 100g šunky a půlku rohlíku a i ten mi většinou zbyde. Nejradši si nic neobkládám, beru věci na talíř a to pečivo přiložím jen pro formu, ani ho nejím, děti to mají stejně.
|
|
Monika |
|
(10.1.2022 18:56:58) U nás nikdo nechce namazané slepene pečivo kamkoliv nosit! Mazala bych počet stran podle přání,ale nechtějí.Bud naplnit úplně bez másla n.dat suroviny zvlášť (rohlík + kus sýra),ideálně zapéct (tousty),úplně nejlépe poskytnout zcela jiný druh svačiny (syn a manželé ani svačinu nepožadují - mezi hlavními jídly stačí ovoce n.nic)... Pro sebe mazu většinou jen 1 stranu
|
Marika Letní |
|
(10.1.2022 18:59:30) "syn a manželé ani svačinu nepožadují"
To máš štěstí, že svačiny nechtějí, to by byla makačka, chystat pro několik manželů.
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(10.1.2022 18:58:02) Ze zásady obě půlky, pak na jednu salám/šunku a na druhou plátek sýra a mezi to salát nebo papriku... Bez namazání to za a) není dobré a za b) to tak pěkně nedrží Ovšem svačinový top nachystala dcera manželovi do práce - mezi dva silnější chleby vložila jeden slabší přišel na to až v práci (a nebyla to zlomyslnost, prostě se fakt spletla)
|
Bouřka |
|
(10.1.2022 19:04:28) Rose, ty seš můj člověk Sobě to chystám podobně, dítě preferuje zeleninu vedle v krabičce, já to často tahám v práci jen v papíru, abych minimalizovala váhu na zádech, takže zeleninu dám mezi obě obložené půlky.
|
Beat |
|
(10.1.2022 19:28:34) Dělám to stejně jako Rose a Bouřka, namazat obě, na jednu sýr, na druhou šunku, zelenina dopadne mezi a přiklopit.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(10.1.2022 19:43:34) Spodní namažu něčím máslovým, na to šunku, sýr, salát a vršek něčím pomazánkovým, pak slepím.
|
|
Konzerva |
|
(10.1.2022 19:54:56) Nemam rada,kdyz je dohromady syr i salam. Bud jedno nebo druhe.
|
|
|
|
Rigel |
|
(10.1.2022 19:08:35) Rose, tomu jsme říkali na koleji chlebová pochoutka )
|
|
*Kate* |
|
(10.1.2022 19:41:59) "- mezi dva silnější chleby vložila jeden slabší" :)))))
|
|
|
Karkulína |
|
(10.1.2022 19:04:54) Patřím do týmu tvého manžela.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(10.1.2022 19:15:05) Zásadně z obou stran
|
|
Cimbur |
|
(10.1.2022 19:17:55) Na svačiny nemažu. Ale sem-tam dělám na cesty bagety a s překvapením jsem zjistila, že to lze mazat i shora.
JÁ JSEM TOTIŽ VYROSTLA NA SUCHÝM PŘÍKLOPU.
Manžel se mi kdysi snažil něco takového vnutit, myslela jsem si něco o rozmazleném frackovi z polopapalášské rodiny. Až to po mě začalo chtít i starší děcko. Mladší nemaže vůbec.
|
Bouřka |
|
(10.1.2022 19:21:39) suchý příklop drhne v puse Já to mažu tence, ale musí to být z obou stran.
|
|
|
Velšice |
|
(10.1.2022 19:28:46) Vetsinou pouze spodni :)
|
|
byvala radka |
|
(10.1.2022 19:30:32) mažu jen jednu, když přiklápím když dávám zvlášť na snídani, tak mažu obě přijde mi to logické, na co bych mazala obě, když jsou přilepené, na to stačí jedna půlka
|
Bouřka |
|
(10.1.2022 19:33:13) Radko, vyváženější rozložení chutí a vlhkosti
|
byvala radka |
|
(10.1.2022 19:37:12) já mám děti kyseliny, ty sní cokoliv není třeba je rozmazlovat, máslo je drahé
|
Bouřka |
|
(10.1.2022 19:40:47) My mažeme převážně sýry lučinovèho typu, máslo když už, tak na tom, co jíme doma. Mimo jiné nepotřebují ráno povolit
|
|
|
|
|
Wolfie |
|
(10.1.2022 19:40:26) Mažu obě půlky Rohlík, chleba, housku, toustový chleba. Já sama nemám ráda suché
|
|
vlad. |
|
(10.1.2022 19:44:01) Samozrejme mazu obe pulky
|
|
Konzerva |
|
(10.1.2022 19:48:37) Obě půlky.
A děti si raději vezmou suché nez ny si to samy namazaly.
|
|
breburda71 |
|
(10.1.2022 19:54:25) Já rozhodne z obou stran, vubec by me nenapadlo, ze nekdo maze jen jednu stranu, vzdyt to pak nedrzi u sebe🙂
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(10.1.2022 19:55:24) Že jo, pak se to neslepí.
|
jak |
|
(10.1.2022 20:03:07) Spodní. A když jsem tuhle řekla klukovi, ať si namaze svačinu, tak si hodil suchy krajíc do krabičky.
|
neznámá |
|
(10.1.2022 20:05:09) Jedno z našich dětí jí jen pár věcí a mezi mini je suché pečivo. Nedávno jsem mu vynadala, ať si k rohlíku něco vezme, že takto jí pouze sacharidy. K rohlíku vzal celozrnný rohlík a zakusoval rohlík rohlíkem.
|
|
TaJ |
|
(10.1.2022 21:58:00) Jak, u nás by to bylo podobné, kdybych řekla synovi, ať si udělá svačinu sám, tak vezme suchý rohlík, vedle dá kousek sýra a hotovo...a nebo by spíš vyhrabal nějaké sušenky, nebo buchtu, koláč apod., co se jenom hodí do krabičky
|
|
|
|
|
Stáňa * |
|
(10.1.2022 20:01:53) Už dlouho svačiny nemažu, protože kluci to od určitého věku nechtěli a manžel si snad nedělal svačiny nikdy, protože je zvyklý chodit na oběd už v jedenáct.
Kdy ale mažu nějaké pečivo na výlet, tak zásadně jen spodní stranu. Obě poloviny jen pokud to jsou dva samostatné kusy pečiva.
Když jím rohlík, pouze pokud je dobře vypečený a křupavý, tak si nahoru položím kousky sýru nebo šunky. Nemažu. Není to moc často, dobré rohlíky se vyskytují jen zřídka.
|
Rigel |
|
(10.1.2022 20:21:16) já rohlík nemažu , když na něj něco dávám - třeba salám nebo sýr. To už se mi pak mazání zdá navíc.
|
|
|
neznámá |
|
(10.1.2022 20:02:05) Vždy jen jednu půlku, asi jsem nikdy nikoho neviděla mazat obě půlky.
|
Bouřka |
|
(10.1.2022 20:08:07) neznámá, to nic neznamená, já taky nikdy neviděla mazat to jen z jedné strany, a to s tím polomazačem dlouhá léta žiju
|
neznámá |
|
(10.1.2022 20:10:23) To je fakt, asi netuším, jak si kdo maže rohlík a ani to tušit nechci. Já mažu spodní stranu. Manžel nemaže, dá dětem rohlík a kus salámu a tím končí.
|
|
|
|
Len |
|
(10.1.2022 20:26:21) To my o to meli i knizku. Jmenovala se Duli, patrila me babicce, prostredi Prvni republiky, holcicka Duli a jeji chuva ji prave mazala usporne maslem jen pulku a konala na ni i jina prikori. Nakonec to Duli rekla rodicum a oni chuvu vyhodili. Byl to tenkrat navod pro babicku, jak se ma jeji slecna na hlidani chovat a cele generace se rika “kdyby ti nekdo namazal sizene jen pulku chleba, musis se ozvat”😆 Nikdy by me nenapadlo namazat jen dolni pulku, to nemuze byt dostatecne dobry.
|
|
|