Půlka psa |
|
(28.2.2020 20:37:37) Zelenina v soli zní skvěle. A s dovolením se přidám k dotazu. Má babička zase dělala kyselou zeleninu. Květák, mrkev, cibule, zelená slovenská paprika a možná něco dalšího. Bylo to křupavé, zavařené a mám pocit, že ne kvašené, takže asi v octu. Něco jako kyselé okurky. I použití to mělo stejné, jen z jiné zeleniny. Nejlepší věc na planetě. Neděláte někdo? Taky už se nezeptám.
Jo a samozřejmě, kdyby někdo věděl, co byla "černá buchta", tak budu taky vděčná. Nebo výborné maso zvané "ščáva".
...... a vůbec, mám pocit, že by to chtělo diskuzi o kulinářských pokladech našich babiček.
|
Ráchel, 3 děti |
|
(28.2.2020 20:56:28) černou buchtu jsem normálně vygooglila - ale teda ty recepty se dost liší...
|
Půlka psa |
|
(28.2.2020 21:23:09) No jo, to jsem zapomněla říct, černá buchta je černá i na povrchu a určitě je tam někde nějaká marmeláda. Z těch vygooglených jsem zkusila mnoho, ale žádná není ta pravá. Asi už na to nepříjdu.
|
Ráchel, 3 děti |
|
(28.2.2020 22:16:25) tady je marmeláda v těstě... https://recepty.vareni.cz/cerna-buchta/
|
Půlka psa |
|
(29.2.2020 9:18:36) Dík. Taky ne. Asi se musím smířit s tím, že je pryč. Mám jen dětské vzpomínky na chuť, ale nedokážu odhadnout, z čeho pocházela.
|
|
|
|
|
Jyra |
|
(28.2.2020 22:12:38) Pulko psa to mi připomnělo tchýninu papriku plněnou kysanym zelím, nálev podobný okurkovému. Bylo to výborné a křupavé. V mládí jsem zkoušela, ale moje nebylo tak dobré jako její. Dodnes ji podezírám, že jako správná tchýně mi tehdy schválně řekla recept špatně
|
Stárnoucí |
|
(28.2.2020 23:16:34) Jyra,je to umělým sladidlem. Proto ta křehkost. Cukr to neudělá.
|
|
|
Senedra |
|
(29.2.2020 8:49:41) Půlko, a jak ta buchta chutnala?
|
Půlka psa |
|
(29.2.2020 9:24:59) Asi tak jako od babičky, když je ti sedm a venku řádí 17. listopad a rodiče tě raději pošlou k babičce, která upeče černou buchtu, uvaří hrkou čokoládu a oloupe jablíčko ze zahrádky.
Ale jinak asi něco hodně vlhkéko z velkého množstí hořkého kakaa nebo čokolády, na tom nebo uvnitř namazaná asi černorybízová marmeláda a nahoře čokoládová poleva. Asi to nenajdu, zkusila jsem totiž každý recept a nic. Holt bje pryč spolu s babičkou.
|
Senedra |
|
(29.2.2020 9:28:32) Půlko, tak z prvního odstavce fakt nedokážu určit, co by to mohlo být.
Já svého času pekla buchtu z kefíru, pořád chutnala nějak jinak... Až jsem přišla na to, že jsme měli doma starou jedlou sodu a ta buchta byla trochu zdrcnutá - ale tak, že nám všem chutnala.
|
|
K_at |
|
(29.2.2020 9:30:06) Půlko, nemohla v tom být nějaká řepa nebo povidla, nebo tak něco?
|
Senedra |
|
(29.2.2020 9:30:42) Kat, skoro mi platíš pivo
|
K_at |
|
(29.2.2020 9:43:09) Sendero, ráda! I 2!
|
|
|
|
Senedra |
|
(29.2.2020 9:30:21) Hm, když buchta byla hodně mokrá - nebyla v ní nastrouhaná jablka? Nebo v těstě tvaroh?
|
Půlka psa |
|
(29.2.2020 9:34:52) No jo, možná ty jablka. Babička měla stále přebytky za zahrádky, tak možná jo. Dík moc, půjdu to zkusit.
|
|
|
neznámá |
|
(29.2.2020 9:41:14) U nás se něco podobného dělalo pod názvem "mouřenín" něco takového http://www.receptynadoma.cz/mourenin-842
U nás se nesypalo kokosem
|
|
|
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(29.2.2020 8:59:18) Není to něco jako Kunovjanka? https://www.labuznik.cz/recept/kunovjanka/
|
|
|