x x |
|
(8.2.2019 8:01:49) No tak naštěstí doma si můžeme jíst jak chceme. Jíst omáčku s kolínky příborem mi přijde značně nepraktické. Ve společnosti jíme normálně příborem. Nevidím v tom problém. Stejně si lidi vymysleli pravidla u takovýchto hloupostí jen proto, aby si komplikovali život. Osobně si moc nevšímám toho jak kdo jí a co má na sobě. Je mi do toho kulový. Jak se má správně jíst víme celá rodina, ale proč si hrát na suchary doma u stolu, to fakt netuším.
|
Koníček mořský |
|
(8.2.2019 8:13:34) Vychovaný a společensky kultivovaný člověk = suchar ? Nemám na mysli extrém, ale zdravit, slušně jíst a nesmrdět nepovažuji za nic nadřazeného a sucharského.
|
Ropucha + 2 |
|
(8.2.2019 11:07:39) "Vychovaný a společensky kultivovaný člověk = suchar ?"
Koníčku, no jasně. Takový panák povýšený, neuvolněný, který si musí pořád něco dokazovat a není schopen se normálně rozvalit v nátělníku a trenclích na kanape a vydlábnout lžící svíčkovou jako ryzí clovek.
|
Simeona+3 |
|
(8.2.2019 11:42:24)
|
|
|
|
susu. |
|
(8.2.2019 8:21:23) xxxyyy, proč suchaři? Já nerozumím tomu, proč jíst lžicí. Jíst příborem je pro mě přirozené podobně jako si čistím zuby, češu vlasy, myju si ruce,.... Nemám potřebu jíst příborem jen ve společnosti (přetvařovat se), jím tak prostě pořád a je to pro mě normální.
|
|
Ambrosie |
|
(8.2.2019 8:32:11) Přesně. Jíst rajskou s kolínkama příborem, jasně, v restauraci ano, ale proč doma?
|
susu. |
|
(8.2.2019 8:37:29) "Jíst rajskou s kolínkama příborem, jasně, v restauraci ano, ale proč doma?"
Protože je normální jíst příborem, To není jen "hra na kultivovanost". Před lidmi smrkáš do kapesníku a doma do rukávu nebo jak? Je normální smrkat do kapesníku a je normální jíst příborem. Doma i v restauraci.
|
Ambrosie |
|
(8.2.2019 8:41:59) susu, doma někdy smrkám do umyvadla, například.
NORMÁLNÍ je to co je dané zvyklostmi dané země. Ve Vietnamu třeba u jídla posmrkuješ a piješ z misky. Mimochodem, umíš jíst hůlkama?
Před pár stoletími se příborem vůbec nejedlo.
|
susu. |
|
(8.2.2019 8:45:01) Ambrosie, ano, umím jíst hůlkami. Chápu odlišné zvyklosti jiných zemí. V našem kulturním okruhu dodržuju naše kulturní zvyklosti. V životě mě nenapadlo se vysmrkat do umyvadla.
|
Ambrosie |
|
(8.2.2019 8:47:07) susu no vidíš, mne ano. Rovnou si totiž ten nos umyju, nebo vypláchnu konvičkou.
|
Karkulína |
|
(8.2.2019 15:59:27) On to s tím smrkáním do umyvadla nebyl fór? Tak to je teda fakt nechutné...
|
Bouřka |
|
(8.2.2019 16:03:51) No a jak jinak chceš vyplachovat nos? Umyvadlo nebo vana, do záchodu se blbě strefuje. Jako koupelna je k hygieně, včetně té ne úplně chutné, ale kde bys to chtěla dělat? Podělaný zadek dětí je snad chutnější než nějaký smrkanec?
|
kysnutá knedla |
|
(8.2.2019 16:04:56) Bouřka
|
|
Karkulína |
|
(8.2.2019 17:56:35) Bouřko, já si teda nos vůbec nevyplachuju. Až v dalším příspěvku Ambrosie čtu, že to dělá třeba při nachlazení. Já jsem tedy o vyplachování nosu fakt nikdy neslyšela. Ale i kdybych si ho potřebovala vypláchnout, tak bych se předtím normálně vysmrkala do kapesníku. Tohle by se mi prostě hnusilo... Ale s tím podělaným zadkem miminka máš pravdu, to mi nevadí, je to přece miminko
|
TaJ |
|
(8.2.2019 18:02:16) Karkulíno, to vyplachování nosu je prastará metoda, dělají to i jogíni apod...já jsem o tom slyšela už dávno, ale zatím jsem ještě nenašla odvahu to zkusit
|
TaJ |
|
(8.2.2019 19:11:53) Taodvedle - a ten olej je dobrý na co? Jinak já mám rýmu tak maximálně dvakrát za rok, takže jsem nějak zatím neměla ani potřebu to moc řešit, no...
|
Bouřka |
|
(8.2.2019 19:15:42) Olej má tuším do sebe natáhnout nežádoucí potvory a pak se s ním vyplivnou.
|
|
|
|
|
Bouřka |
|
(8.2.2019 18:08:10) No my vyplachujeme i preventivně, každopádně princip toho vyplachování je v tom, že ti to uvolní to, co je v dutinách, takže to co z toho nosu vytéká, je občas nechuťárna největší. Ale dost to pomáhá a ten volný nos poté je úžasný. A to se při nemoci ani nevykloktáváš? To je pak krk taky plný hlenů. No a odsávačku na vysavač taky meju v umyvadle, kde jinde. To je taky pěkný obsah. Já mám na plenách pomalu 4leté dítě, žádný sladký miminko, i ty největší chrchle jsou proti tomu lahoda
|
Karkulína |
|
(8.2.2019 18:20:31) Bouřko, fakt to neznám. Asi je to tím, že my býváme nemocní minimálně, já mám rýmu tak jednou za rok, takže ji pár dní nějak přetrpím a je to. Když už je hodně zle, tak napařuju. Syn má zase vždycky po rýmě do tří dnů, takže to taky nějak zvlášť neřešíme.
|
TaJ |
|
(8.2.2019 18:29:46) Karkulíno, my taky rýmu moc nemíváme, já jsem se o téhle metodě dozvěděla už před lety, když jsem chodila cvičit jógu...
|
Bouřka |
|
(8.2.2019 18:39:13) Ono je to propláchnutí příjemné i bez rýmy, krásně čistě se pak dýchá. Fakt doporučuju zkusit, je to snadný. Při hodně rozjeté rýmě to naopak už není ono, těm dutinám to úplně nedělá dobře a může se do nich něco zanést. Ale používám to teda omezeně v té zabetonové fázi, kdy je nos neprůchodný. Manžel při dlouhodobých problémech dostal doporučeno, že teda raději investovat do speciálního sterilního roztoku, aby si tam ještě nezanesl něco dalšího. Ale jinak stačí voda z kohoutku a obyčejná sůl.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Koníček mořský |
|
(8.2.2019 8:51:34) Do umyvadla smrkal můj otec. Když jsem se pak šla umýt, občas tam byl zapomenutý "holub". Fakt chuť Jednou tu , myslím, byla výživná debata o čurání chlapů do umyvadel. Taky dobrý.
Každý asi někdy děláme něco proti bontónu. O to nejde. Ale mělo by to zůstat v soukromí a někdy i v tajnosti. V zadání šlo o to, že ti lidé jí lžící asi pořád. Já myslím, že i v soukromí a doma, by se člověk měl chovat sice uvolněně, ale stále kultivovaně a s ohledem na ostatní lidské členy domácnosti. Ti jsou také společnost.
|
susu. |
|
(8.2.2019 8:53:36) "Já myslím, že i v soukromí a doma, by se člověk měl chovat sice uvolněně, ale stále kultivovaně a s ohledem na ostatní lidské členy domácnosti. Ti jsou také společnost."
Ano, tohle je to, čemu se říká dobré vychování. Dobré vychování není póza pro veřejnost, dobré vychování platí pořád, i v soukromí.
|
Ambrosie |
|
(8.2.2019 8:55:59) Všechny moje děti ve 3 letech (ve školce) jedly příborem. To není umí neumí ani neuctivost ke spolubydlícím.
|
Koníček mořský |
|
(8.2.2019 9:01:27) Ambrosie, trochu, možná nechutně, odbočím od kultivovaného stolování. Zaujal mě tvůj nos. Ty si ho myješ zevnitř ? A vyplachuješ konvičkou ? To se dělá proč ? Třeba to mám taky dělat a nevím o tom.
|
Ambrosie |
|
(8.2.2019 9:04:31) Koníčku, nevím proč bys to měla dělat, já to dělám když jsem nachlazená (my všichni). https://www.rhinohorn.cz/rhinohorn/
|
|
|
Li. |
|
(8.2.2019 9:24:10) Ty jo. Spousta lidí tu píše, že jedí příborem, že i jejich malé děti umí příbor použít. A to přesto, že doma jedí na gauči lžicí misek. Nic ve zlém, ale myslím si, že spousta lidí jíst příborem neumí. To, co občas zahlédnu v restauracích, v Prostřeno apod. mě utvrzuje v názoru, že ačkoliv si řada lidí myslí, že umí jíst, tak neumí. Děs - běs.
A poznámka - ten, kdo se umí ve společnosti opravdu chovat, ten se tak nějak přirozeně chová i doma. Ono v praxi moc nefunguje být ve společnosti za hvězdu a doma se chovat jako největší buran (i když uznávám, že výjimky se mohou najít. Ale pochybuju.).
|
Len |
|
(8.2.2019 9:26:30) No, ja teda povazuju za vrcholne neslusne cumet lidem do talire, coz je nutne k tomu, abys posoudila, jak umi/neumi pouzivat pribor. Radsi stolovnika se lzici nez cumila.
|
susu. |
|
(8.2.2019 9:28:47) Len, ani nemusíš moc čumět. Ten pán, který posledně v kantýně olizoval nůž, nešel přehlédnout pomalu ani když se člověk snažil.
|
|
Marika Letní |
|
(8.2.2019 9:30:06) Len, "povazuju za vrcholne neslusne cumet lidem do talire, coz je nutne k tomu, abys posoudila, jak umi/neumi pouzivat pribor."
To ale není vůbec nutné. Pokud naproti mně sedí někdo, komu jídlo padá z vidličky, nebo místo příboru má v ruce lžíci, tak si nelze nevšimnout, i když cíleně nezírám do jeho talíře. To bych musela jíst se sklopenou hlavou a nepodívat se tomu člověku ani jedinkárt za celou dobu do obličeje.
|
Len |
|
(8.2.2019 10:05:13) Marko, no, ja jim se sklopenou hlavou, koukam do sveho talire a slus. Koukat na jine lidi pri jidle je neco, co nedelam.
|
susu. |
|
(8.2.2019 10:15:32) Len, já teda s hlavou sklopenou nejím. Sedím normálně, pokud jsem tam s kolegy, tak si povídáme a koukám spíš na ně. Pokud jsem sama, tak tak nějak neurčitě koukám do blba, koukám z okna, koukám na paní, co nosí jídlo, když se někde ozve ruch, tak se tam reflexivně otočím, přicházející a odcházející v mezích možnosti zdravím a přitom na ně kouknu,.... takže mi pohled občas přistane i na někom, kdo třeba zrovna olizuje nůž.
|
aky |
|
(8.2.2019 10:20:27) ...Len, já teda s hlavou sklopenou nejím.
A ja som si az dodnes myslela, ze je to tak spravne, za pri stole sa sedi vzpriamene.. Esteze som tu dnes nakukla a dozvedela sa nove trendy.
|
|
Li. |
|
(8.2.2019 10:23:40) Susu já takhle jednou byla na obědě se svojí kolegyní. seděla naproti mně a prostě nešlo přehlédnout, že za celou dobu jídla ani jednou nezvedla jediný loket ze stolu. Seděla u toho taková celá zhroucená... U večeře mě pak doma napadlo, jak to asi dělá a pokoušela se tak také najíst. (Mmch nedokázala jsem to). Manžel se hrozně divil, co to zkouším. Když jsem mu to vysvětlila, sdělil mi, že pár takových lidí taky zná.
Tolik k tomu dívání se cizím lidem do talíře.
|
aky |
|
(8.2.2019 10:34:26) ...Teď mi ovšem vrtá hlavou, jestli jsem si dostatečně často otrela usta ubrouskem, měla lokty správně položené a jestli mi nedejbože jednou nepadl kousek jídla.
A ked sa nad tym nebudes zamyslat a pisat tu ublizene prispevky, bude to znamenat, ze uz sa vies napapat slusne.
|
aky |
|
(8.2.2019 11:19:22) ...Aky, nejsi ty vegetarianka?
Nie, Aky nie je vegetarianka.
|
|
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(8.2.2019 18:31:43) Mám v práci na oběd 10 minut ve stoje u kuchyňky, to příborem nedám, ale většinou si nosím chleby a oběd mám až doma, v klidu si prostřu i s ubrouskama. Jen když někam musím ještě po práci, tak si uvařím jídlo s sebou.
|
|
|
|
aky |
|
(8.2.2019 10:16:26) ... no, ja jim se sklopenou hlavou, koukam do sveho talire a slus.
Nabuduce napis, ze mas hlavu v tanieri, aby si v ziadnom pripade nikoho nevidela, budes posobit este viac cool.
|
|
Simeona+3 |
|
(8.2.2019 11:46:45) Ale koukat jen do svého talíře je dost neslušné, pokud jdu na oběd s kolegy. To je i společenská příležitost, pokecáme, co se děje nového u nich na oddělení a tak.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(8.2.2019 11:52:33) My si v jídelně i dáváme ochutnat. 😁
|
|
Len |
|
(8.2.2019 11:56:11) No jo no., takove prilezitosti si necham ujit, nehodlam zhubnout na kost, najim se jen sama. Ale i konverzovat nad talirem zvladnu bez cumeni do ciziho jidla.
|
|
|
Marika Letní |
|
(8.2.2019 18:19:45) Len "ja jim se sklopenou hlavou"
No ty ale máš nějaké jídelní fobie, to není rozhodně běžné.
Nepodívat se ani jednou za jídlo na spolustolovníka považuji za velice nezdvořilou ignoraci. Normální chování je se na druhé dívat.
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(8.2.2019 9:31:31) Neumím jíst se zavřenýma oçima. Když máme závodní jídelnu narvanou nelze se tomu vyhnout.
|
|
|
TaJ |
|
(8.2.2019 9:45:36) Li, tak já za umění jíst příborem považuju prostě to, že se najím normálně příborem bez olizování nožem a tak, že nebude jídlo všude...v restauraci nebo na návštěvě se najíme příborem bez nějakých nápadností oproti okolí a na žádné slavnostní recepce, kde by někdo sledoval, jak přesně držíme vidličku, nechodíme...
|
Bouřka |
|
(8.2.2019 9:49:50) Náhodou, já umím poznat i nějaké ty různé typy příborů , párkrát jsem se k nějakým těm nobl věcem přichomýtla.
|
|
|
aky |
|
(8.2.2019 10:01:49) ...A poznámka - ten, kdo se umí ve společnosti opravdu chovat, ten se tak nějak přirozeně chová i doma. Ono v praxi moc nefunguje být ve společnosti za hvězdu a doma se chovat jako největší buran (i když uznávám, že výjimky se mohou najít. Ale pochybuju.).
Presne tak. Ale mozno niektori tuna disponuju palickou Harryho Pottera.
|
Ropucha + 2 |
|
(8.2.2019 11:00:00) "ten, kdo se umí ve společnosti opravdu chovat, ten se tak nějak přirozeně chová i doma. Ono v praxi moc nefunguje být ve společnosti za hvězdu a doma se chovat jako největší buran"
Také myslím, že co má člověk zažité, to používá automaticky. Jistě, je třeba umět přizpůsobit se prostředí, to patří také k vychování, v lese u ohně holt dezertní vidlička asi bude chybět. Ale obecně též nevěřím na obratné přepínání z křováka na gentlemana.
|
Rozállie |
|
(8.2.2019 11:14:17) "že co má člověk zažité, to používá automaticky."
Nesuď podle sebe V mojí bublině přepínání podle společnosti používají lidi zcela přirozeně. Pokud si vy tady pod tím představíte vykukující tanga v divadle nebo grgajícího chlapa u nedělního oběda, je to váš problém.
|
aky |
|
(8.2.2019 11:17:32) ...V mojí bublině přepínání podle společnosti používají lidi zcela přirozeně.
Rozallie, tak uz by si mohla v tejto diskusii konecne prepnut na inteligentnu vzdelanu damu.
|
Rozállie |
|
(8.2.2019 11:21:59) No to asi ne, Aky, ve společnosti, kde se neumí číst, zato se umí skvěle překrucovat, domýšlet a vytrhávat z kontextu, za dámu fakt být odmítám
|
aky |
|
(8.2.2019 11:22:59) ...za dámu fakt být odmítám
Alebo to iba nevies, vsak?
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(8.2.2019 11:19:34) Rozálie, to mi popiš, to mě zajímá, takové přepínání. Jako že když mi přijdou domů řemeslníci, mám pro jistotu začít říkat "hele vole", abych zapadla a aby mi správně rozuměli? Nebo v jakém prostředí a v jaké společnosti by se mi přepínání hodilo? Já asi pětačtyřicet let dělám něco špatně, chovám se všude stejně.
|
Len |
|
(8.2.2019 11:27:04) Tak ja mam treba z domova z detstvi zazite "slusne stolovani" s nekolika chody a mnoha ruznymi pribory. Nedela mi to problem, ve spolecnosti, kdyz se mi chce. Doma jim vidlickou a zasadne sama, protoze jen tak si jidlo uziju. Nesnasim spolecnost jinych lidi pri jidle. Nechovam se vsude stejne, doma se chovam tak, jak je mi to nejprijemnejsi.
|
TaJ |
|
(8.2.2019 11:32:21) Len, u nás to má takhle syn, někde v restauraci, nebo na dovolené se nají normálně s námi, příborem a všechno...ale doma jí nejradši sám, nemá rád společné sezení a povídání u jídla...a co na tom...ve škole se nají normálně s ostatními, jinde, kde je potřeba, tak taky, tak proč by si to doma nemohl člověk udělat tak, jak je mu to zrovna pohodlné...já když jsem sama doma, tak taky někdy jím u PC, nebo sice u stolu, ale klidně jen tou lžící a u toho si čtu...
|
Len |
|
(8.2.2019 11:35:25) TaJ, no prave, nevidim nic divneho na tom, ze se doma chovam jinak nez ve spolecnosti. Absolutne nesnasim konverzace u jidla, rusi mi to chutove bunky a pozitek z jidla. V restauraci to nevadi, protoze nejlip si stejne svym chutovym bunkam uvarim jen ja sama
|
TaJ |
|
(8.2.2019 11:45:24) Len, přesně, to je stejné, jako s tím oblečením...taky se někam do společnosti obléknu přiměřeně vhodně, ale doma si vezmu to, co je mi pohodlné, takže klidně třeba i ty tepláky (ne děravé apod.) a tričko...nevidím na tom nic divného, proč by to mělo být s tím jídlem jiné? Přijde mi normální, že jinak jím někde na veřejnosti, nebo když k nám přijde návštěva, máme rodinnou oslavu apod...a jinak zase když jsem doma sama...
|
|
|
|
Rozállie |
|
(8.2.2019 11:36:52) "Nedela mi to problem, ve spolecnosti, kdyz se mi chce. Doma jim vidlickou a zasadne sama, protoze jen tak si jidlo uziju. Nesnasim spolecnost jinych lidi pri jidle. Nechovam se vsude stejne, doma se chovam tak, jak je mi to nejprijemnejsi."
Vítej v klubu buranů. Možná jsi ale v elitním klubu, když používáš vidličku místo lžíce
|
|
|
|
libik |
|
(8.2.2019 11:23:16) Jsem opravdu na vážkách mezi jistou přepíčeností (ehm, snobismem) vidličkářů a tím, že lžičaři mají ten problém, že srdcově se nají jenom bagrem a když mají někde opravdu dobré jídlo, neužijou si to v pohodě jako doma. Kdo běžně přirozeně používá příbor(slušně stoluje), toto schizma řešit nemusí.
|
Ropucha + 2 |
|
(8.2.2019 11:31:11) Libiku, přesně tak. Ani jiná schizmata nemusíš řešit, když máš civilizované návyky od malička v sobě. Nemusíš přemýšlet, nemusíš se hlídat, nemusíš se bát, že ti něco nevhodně uteče. Ať přijdeš kamkoliv, automaticky a přirozeně si poradíš. Proto předpokládám, že prozíravý rodič své děti civilizovaně vychová.
|
Bouřka |
|
(8.2.2019 11:32:12) Já nemám schizma, jen mám zažito, že jsou jídla na příbor a jídla na lžíci
|
|
|
|
Rozállie |
|
(8.2.2019 11:32:12) "Kdo běžně přirozeně používá příbor(slušně stoluje), toto schizma řešit nemusí."
No právě, jenže tady tak nějak neexistuje varianta, že někdo umí příbor používat úplně normálně (v mé bublině VŠICHNI), přesto doma běžně upřednostní lžíci a dokáže rozlišit, kdy má použít příbor. U nás to umí rozlišit i malé děti, jednoduše pocitově. Tady jsou všichni takové dámy, že je to pro ně nepředstavitelné
|
TaJ |
|
(8.2.2019 11:46:44) No právě, jenže tady tak nějak neexistuje varianta, že někdo umí příbor používat úplně normálně (v mé bublině VŠICHNI), přesto doma běžně upřednostní lžíci a dokáže rozlišit, kdy má použít příbor. U nás to umí rozlišit i malé děti, jednoduše pocitově.
Rozálie, přesně tak
|
|
|
Marika Letní |
|
(8.2.2019 18:47:13) libik "lžičaři mají ten problém, že srdcově se nají jenom bagrem a když mají někde opravdu dobré jídlo, neužijou si to v pohodě jako doma. Kdo běžně přirozeně používá příbor(slušně stoluje), toto schizma řešit nemusí."
Ano, to je přesně shrnuto. Kdo by si nevychutnal jídlo příborem, tak holt asi takové stolování nemá zažité a trápí se u toho tak, že mu přestane chutnat. Proto od malička učím jíst příborem, nedávat nohy na stůl, obléci se vhodně do divadle (a ke Štedrovečerní tabuli ) apod, aby to bylo přirozené chování.
|
Ambrosie |
|
(8.2.2019 19:03:12) libik "lžičaři mají ten problém, že srdcově se nají jenom bagrem a když mají někde opravdu dobré jídlo, neužijou si to v pohodě jako doma. Kdo běžně přirozeně používá příbor(slušně stoluje), toto schizma řešit nemusí."
Marko, je to nesmysl. Jak jsem psala, příborem si vychutnám x jídel, ale jsou jídla, která prostě příborem nejím.
|
|
Bouřka |
|
(8.2.2019 19:12:51) "Proto od malička učím jíst příborem, nedávat nohy na stůl, obléci se vhodně do divadle (a ke Štedrovečerní tabuli ) apod, aby to bylo přirozené chování."
No mě matka cepovala od mala v mnoha věcech (je těžce drezúrovací typ), řadu z nich jsem opustila hned jak jsem zmizela z rodné domácnosti a další nemalou část v následujících letech . Tak bacha na přílišná očekávání, vede to jen ke zklamání
|
Marika Letní |
|
(8.2.2019 19:46:38) Bouřko, nemám přílišná očekávání. Pokud se po dvaceti letech rozhodne potomek býti buranem, co se dá dělat. Třeba ho to experimentální období zase přejde.
|
|
Jahala. |
|
(9.2.2019 6:17:00) Bouřko, ale schopnost najíst se správně příborem jim zůstane. Nevím kde se to děti mají podle rodičů naučit. Když tak doma nikdy nikdo nejí. Jím každý pracovní den u stolu s 30 třeťáky. Správně přínosem jí sami od sebe dva. Jinak ji různě špatně od jen vidličkou po vyřizování talíře. Nebi nabodnou řízek, knedlík a okusují ž vidličky. Hlavně vůbec neberou v potaz že jifrlna6neni doma. Rozčilují se, že doma to tak dělají tak co... Takže děti to nevnímají jako něco - no normálně se stolu je tak a tak a výjimečně si ulevím. Oni jinak jíst neumí. Raději jídlo odnesou než by ho jedly příborem.
|
K_at |
|
(9.2.2019 7:41:12) Jahalo, ano. Chapu, ze nekdy byva neco spatne ukrojitelne. Ale pripady, kdy dite ani pribor nevezme do ruky a bude na jidlo hledet, mam taky. Bude se hlasit, ze chce pomoc s krajenim. Takze nejdriv sam. Kdyz to fakt nejde, tak pomuzeme.
|
|
Bouřka |
|
(9.2.2019 8:27:41) Jahalo, okusování věcí z vidličky není o tom, že by ji neuměli použít správně Dělali jsme to taky s naprostým vědomím, že to není správně, ale prostě se blblo a provokovalo.
|
Jahala. |
|
(9.2.2019 10:45:48) Bouřko, ne poznám když blbnul a když to neumí. Ono tem dětem neprojde divné jíst jako prasátko.
|
Bouřka |
|
(9.2.2019 10:51:45) No, vím, co si občas vyslechnu o chování synátora u jídla. A leckdy i vidím. Občas vypadá, že přišel z pralesa. Nicméně umí stolovat bezchybně, když se mu chce...prasácké chování u stolu je u něj projev vzdoru. A on vzdoruje všemu a všem...
|
Jahala. |
|
(9.2.2019 12:01:53) No vzdorem se dá omluvit cokoliv... Moje dítě a disk poruchy snad všechny jíst příborem se naučila. Ono se poznajeszli to dítě neumí a snaží se nebo se předvádí před spolužáky.
|
|
|
|
|
neznámá |
|
(9.2.2019 10:45:51) Jahalo, ono to souvisí aj s dys poruchama. Svého nejstaršího, který má snad všechny dys, prostě slušně jíst příborem nenaučím. Jí jak prasátko, chvílema to vypadá, že si oko vypíchne, pohled na něj je hrozný. A přitom u nás se vidličkou jí, ostatní děti to zvládly.
|
|
|
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(8.2.2019 14:32:40) Taodvedle, některé pokrmy se jedí rukou i podle etikety. V tom problém nevidím. I v případě použití rukou lze jíst kultivovaně nebo jako zvířátko
|
|
|
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(8.2.2019 8:59:11) Přesně, proč by mi víc mělo záležet na cizích lidech někde v hospodě než na vlast í rodině.
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(8.2.2019 9:00:24) "Dobré vychování není póza pro veřejnost, dobré vychování platí pořád, i v soukromí."
proč póza? doma prostě platí jiná (uvolněnější) pravidla stejně jako v kině se u filmu nemluví, doma se u televize klidně bavíme - někdy k filmu někdy jen tak, a přesto bych neřekla, že v kině je to póza
|
susu. |
|
(8.2.2019 9:05:33) Pokud jíš příborem jen a veřejnosti, je to póza.
V kině nemluvíš, abys nerušila ostatní. Doma u TV se asi bavíte všichni spolu, tak si nevadíte. Póza by byla kdybyste i doma mlčeli jako v kině.
|
Rozállie |
|
(8.2.2019 10:25:30) "Pokud jíš příborem jen a veřejnosti, je to póza."
To teda fakt není Je to asi jako zdravit spolumočícího na veřejném záchodě. Ke slušnému chování patří především schopnost rozeznat, jak se mám kde chovat.
Každý etik ti doporučí jíst kuře doma nebo v bufetu normálně rukou, rýpat do něj příborem stačí opravdu jen v "lepší" společnosti.
Třeba ti jedinci z jídelen, které popisujete, nepovažují vaši společnost za lepší A celkem se i trefili, protože pomlouvat někoho, např. kolegy z práce, jak neumí normálně jíst, do slušné společnosti nepatří ani omylem.
|
susu. |
|
(8.2.2019 10:28:59) Rozálie, tady v práci se zdravíme i na wc, když se tam potkáme. Na úplně veřejném wc, zdravím aspoň tu paní, co se jí platí, pokud tam je.
A nikdy jsem neslyšela o tom, že se přímo doporučovalo jíst doma jinak než na veřejnosti.
|
susu. |
|
(8.2.2019 10:36:40) LADISLAV ŠPAČEK: ETIKETA NENÍ SAKO, NELZE JI DOMA POVĚSIT NA VĚŠÁK
http://www.eyrie.cz/vyveska/ladislav-spacek-etiketa-neni-sako-nelze-ji-doma-povesit-na-vesak-498.html
|
susu. |
|
(8.2.2019 10:46:06) I Špaček je jenom člověk, ale věřím, že tu etiketu zná.
|
Ropucha + 2 |
|
(8.2.2019 10:54:24) "nemám ráda lidi navrch huj a vevnitř fuj. Milejší je mi ferovej chytrej člověk, co varuje lžíci, než pitomec nebo hajzlik s etiketou."
Tradiční argument On ten náš buran má ryzí srdce, na rozdíl od prohnilého panstva, tak se do něj nenavážejme.
|
aky |
|
(8.2.2019 11:04:36) ...Ale že by se z držení vidlicky poznal slušný člověk,
Slusny a spravne drziaci vidlicku nie su synonyma.
|
|
|
aky |
|
(8.2.2019 11:09:44) ...On ten náš buran má ryzí srdce, na rozdíl od prohnilého panstva, tak se do něj nenavážejme.
To vies, ropucha, clovek, ktory ma ryzi srdce a sucasne sa vie slusne najest je zrejme v niektorych kruhoch mimoriadne vzacny ukaz, takze musia robit tuto tazku volbu.
|
Ropucha + 2 |
|
(8.2.2019 11:14:53) Aky, jojo, však se to u nás děti od malička učí z pohádek, že jediný čestný správňák je chudý Honza
|
aky |
|
(8.2.2019 12:19:23) ...že jediný čestný správňák je chudý Honza
No nastastie tu diskutuje zopar takych Honzov, u ktorych doslo k tej vzacnej kombinacii ryziho srdce a schopnosti jest priborom ( ale to iba u nich, u inych sa to nepredpoklada, tam je to jasne bud alebo) a ja si to velmi vazim.
|
|
|
|
|
|
|
Marika Letní |
|
(8.2.2019 18:29:14) kruci "vyrazil syna z domu, protože je gay"
Zřejmě být gay není dle etikety.
|
|
|
|
Rozállie |
|
(8.2.2019 10:51:45) "tady v práci se zdravíme i na wc, když se tam potkáme. Na úplně veřejném wc, zdravím aspoň tu paní, co se jí platí, pokud tam je.
A nikdy jsem neslyšela o tom, že se přímo doporučovalo jíst doma jinak než na veřejnosti."
Asi je načase se trochu vzdělat Za prvé, dobré vychování se opravdu nepozná podle toho, že ze sebe někdo dělá největší madam i pod stanem.
A za druhé, ať si klidně doma každý jí jak chce, nevím, co je komu do toho, a už úplně mi uniká, jak se ze lžíce/příbor DOMA nebo v nějaké rychlojídelně může vyrobit nálepka, že je ten člověk buran nebo pozér.
|
susu. |
|
(8.2.2019 10:55:55) "dobré vychování se opravdu nepozná podle toho, že ze sebe někdo dělá největší madam i pod stanem."
Dobré vychování není o tom, že ze sebe děláš "madam", to je o tom, že jsi dobře vychovaná a to i pod stanem.
A ano, chovat se slušně jen na veřejnosti je póza a buranství.
|
Rozállie |
|
(8.2.2019 11:07:13) "chovat se slušně jen na veřejnosti je póza a buranství."
Jo. Znovu: použít doma u oběda lžíci, znamená nechovat se slušně. Z té lžíce je úplně jasné, že neumí ani pozdravit, chodí do divadla v bikinách, a ke svým bližním se chová jako hulvát. OMG
|
susu. |
|
(8.2.2019 12:04:13) "použít doma u oběda lžíci, znamená nechovat se slušně. "
Znamená to, že máš společenské zvyklosti zažité jen na oko.
|
Bouřka |
|
(8.2.2019 12:18:43) "použít doma u oběda lžíci, znamená nechovat se slušně. " Znamená to, že máš společenské zvyklosti zažité jen na oko.
Zažitý můžou být dobře, akorát nemusí jednomu vyhovovat, takže v soukromí je hodí za hlavu. Mám spoustu věcí, co by mě ani nenapadly dělat na veřejnosti, ale doma je nedržím.
|
TaJ |
|
(8.2.2019 12:20:19) Bouřko, jo, já myslím, že takhle to má prostě většina lidí...a nejen s jídlem...
|
|
Ambrosie |
|
(8.2.2019 12:27:14) použít doma u oběda lžíci, znamená nechovat se slušně. " Znamená to, že máš společenské zvyklosti zažité jen na oko.
Nesmysl, protože jíst např. těstoviny s omáčkou příborem je zvěrstvo, kdy si nevychutnáš spojení těstovin a omáčky. Na vidličku nahrabeš tak 4 fusilli když dobře a omáčka ti veškerá vykape. Jistě, budeš vypadat spořádaně a od úst ti nebude nic odpadat, než dojíš, bude vše studené. Na recepci v pořádku - tam se chodí kvůli kontaktům.
DOMA chci ponořit lžíci, nabrat vrchovatě těstovin a plná lžíce omáčky! Požitek, proboha!
|
susu. |
|
(8.2.2019 12:30:16) Ambrosie, mám tu zkušenost, že VŠECHNA omáčka nevykape. Ale já jím příborem běžně, tak to asi umím.
|
Ambrosie |
|
(8.2.2019 12:32:51) susu, jistě, vykape 90%. Já chci poměr těštoviny:omáčka 50:50
|
susu. |
|
(8.2.2019 12:33:59) Aha, tak asi lžicí můžeš, protože to už je polévka.
|
Ambrosie |
|
(8.2.2019 12:36:01) susu, to není polévka. Pokud jíš českou rajskou a těstoviny, není to polévka. Něco jiného je aglio e olio, carbonara, boleognese.
Bavím se o českých jídlech.
|
susu. |
|
(8.2.2019 12:40:49) Ambrosie, pokud máš poměr těstoviny omáčka 50:50 tak už je to skoro polévka, pokud je omáčka řídká. A pokud je hustá, tak nevykape.
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(8.2.2019 12:38:21) Nic nevykape. Omáčka je hustá, je v ní jemně strouhaný parmazán a těstoviny mají příslušný tvar, případně se na vidličku namotají.
|
|
|
|
|
susu. |
|
(8.2.2019 12:28:54) Bouřko, jíst příborem ti přijde nepohodlné jen, když to neumíš a musíš se do toho nutit, protože jsi na veřejnosti.
|
Bouřka |
|
(8.2.2019 12:37:14) susu, nebo si jídlo plně vychutnáš, když ho máš plnou pusu a lžící tam vpravíš najednou větší množství potravy Obyčejná pohodlnost.
|
susu. |
|
(8.2.2019 12:42:54) Jídlo si plně vycuhtnám i když ho nemám úplně plnou pusu. Naopak mi to aspoň neteče po bradě.
|
Bouřka |
|
(8.2.2019 12:46:31) No že ty, někdo to má jinak. Si pamatuju dávný spor s kamarádkou ohledně čokolády. Já si potřebovala nacpat do pusy alespoň 2 čtverečky, abych si mohla vychutnat tu intenzivní chuť. Ona jí uždibovala po mikroskopických kouscích, protože víc než intenzita jí zajímalo, že si jí tak může vychutnávat mnohem déle. A teď, kdo má větší pravdu, ohledně užívání si
|
susu. |
|
(8.2.2019 12:49:29) Je jedno jestli 2 čtverečky nebo minikousky, ale nacpat si toho plnou pusu nemáš. Blbě se to pak kouše, kydá se to ven, zaskočí ti,....
|
Bouřka |
|
(8.2.2019 12:51:20) Plná pusa není přecpaná pusa.
|
susu. |
|
(8.2.2019 12:52:01) No a nemusíš bagrovat lžicí, abys ji měla plnou tak akorát.
|
|
|
Ambrosie |
|
(8.2.2019 12:52:49) susu, já mám ráda plnou pusu. Ten pocit že je tam toho hodně, pomalu to mění konzistenci, rozpouští se...
Jsou potraviny která mám ráda objemově v puse, jiné které vychutnávám pocitově, další které chci malé kousky... A o tom je i jezení různými příbory - neumím si představit vychutnat si Pho-bo lžící - třeba. Nebo řízek lžící - hnus. Bramborák příborem - proboha!!! Atd. atd.
|
susu. |
|
(8.2.2019 12:53:59) Proč nesníš bramborák příborem?
|
Bouřka |
|
(8.2.2019 12:55:06) Hádám, že není tak dobrý. Bramborák nejlíp chutná z ruky
|
susu. |
|
(8.2.2019 12:57:04) vyzkoušeno, chutná obojí. Proč by bramborák neměl příborem chutnat, mi hlava nebere, když je to pořád stejný bramborák. To je právě o tom, že příbor nemáš zažitý a bereš ho jako překážku.
|
Ambrosie |
|
(8.2.2019 12:58:45) susu, já jsem xkrát jedla bramborák v restauraci příborem. Prostě chutná jinak.
|
|
Velšice |
|
(8.2.2019 13:00:04) Susu, ja tedy mam pribor zazity, doma se nikdy jinak nejedlo, ale jist bramborak priborem, by me nikdy nenapadlo.
|
susu. |
|
(8.2.2019 13:01:25) Velšice mě jen zaujalo, že by měl chutnat jinak, když se jí příborem.
|
Bouřka |
|
(8.2.2019 13:03:08) No ale chutná Ten zážitek z té konzumace je prostě jiný. Zmrzlina taku chutná jinak v poháru, v kornoutku a buransky dlabaná lžící z krabice
|
susu. |
|
(8.2.2019 13:04:38) Pokud je to ta stejná zmrzlina, tak netuším, proč by měla. Zážitek samotný může být jiný, ale chuť té zmrzliny ne.
|
Velšice |
|
(8.2.2019 13:06:05) Susu, je to napriklad jako poslouchat Rosu na kolejich doma v obyvaku...taky nic moc. U ohne je to nejlepsi. A zatim je to porad stejna pisnicka.
|
|
Bouřka |
|
(8.2.2019 13:07:23) Protože jiné podmínky a jiné rozvinutí chuti. Jsou lidi, co to vnímají, a lidi, co ne. Asi nějak vrozená úroveň souhry smyslů.
|
|
Bouřka |
|
(8.2.2019 13:11:42) sakra, já dostala děsnou chuť na bramborák Jedu pro dítě, pak si rozmyslím, jestli zavrhnu rybu a dám se do patlačky s barmboráky.
|
Velšice |
|
(8.2.2019 13:13:19) Bourko, ja taky
TaJ, delame to doma uplne stejne.
|
|
|
susu. |
|
(8.2.2019 13:29:34) kruci, nepochybuju o tom, že ten zážitek bude velmi siný, pokud ti ten bramborák spadne do bláta.
|
|
|
|
|
Velšice |
|
(8.2.2019 13:03:51) Susu, priznam se, ze me by priborem taky nechutnal. To bych si ho radeji nedala. Jak tu nekdo napsal, k urcitym jidlum je potreba i jinych smyslu.
|
|
|
|
|
|
Ambrosie |
|
(8.2.2019 12:56:18) susu, protože bramborák je "sprosté" jídlo, které vychutnám rukama. Musím cítit jak voní /nosem/, kousat strukturu, na prstech cítit jak je to mastné... jíst bramborák příborem je pro mě jako milovat se bez orgasmu. Dobrý ale bez tečky.
|
susu. |
|
(8.2.2019 13:00:17) No, příborem jíme právě proto, abychom si neumazali ruce, a na čich a chuť příbor žádný vliv nemá. To je právě to buranství, myslet si, že jíst příborem je jen společenská konvence beze smyslu.
|
Ambrosie |
|
(8.2.2019 13:10:42) a na čich a chuť příbor žádný vliv nemá.
samozřejmě že má. jinou chuť má hliníkový příbor, stříbrný, standardní kovový.
Jiná teplota, jiná pachuť.
|
susu. |
|
(8.2.2019 13:26:34) Uznávám rozdíl mezi hliníkovým a nerezovým příborem, i když ho považuju za spíše psychologický než faktický. V dobách, kdy jsem používala hliníkové příbory, jsem si žádný rozdíl neuvědomovala a teď mi vadí po psychické stránce, že je to hliník, pokud je někde dostanu. Stříbrné máme doma jen lžičky na kávu a nikdy jsme je nepoužili, tak tam nevím.
|
Ambrosie |
|
(8.2.2019 13:33:26) i když ho považuju za spíše psychologický než faktický
zkus aby tě někdo krmil různými příbory, zavři oči. Pokud nepoznáš rozdíl, pak chápu proč je ti jedno jak jíš.
|
susu. |
|
(8.2.2019 13:36:48) Ambrosie, zkus ty, jestli to pravdu poznáš.
|
Ambrosie |
|
(8.2.2019 13:46:44) susu, já právě rozeznávám rozdíl jestli jíš vidličkou, nožem, lžící.
Salát který jím vidličkou a nožem chutná naprosto jinak než salát který jím lžící.
Stejně tak jakékoli jiné jídlo.
Stejně rozlišuju materiál a dokonce i TVAR příboru. Nemám ráda stříbrné příbory, nerada jím z úzkých hlubokých lžic, jídlo z takové lžíce chutná jinak než z mělké lžíce. Apod.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(8.2.2019 13:56:26) tahle diskuze mi připomněla generální zázrak od párala... jedna hrdinka tam ze všeho nejvíc milovala salát (vlašák? rybí? nejsem si jistá) z papíru a jiný zase nesnášel nehygienické věci a trval jen na hovězím nebo kuřecím vývaru z papiňáku - a pak nostalgicky vzpomínal na neposlušnou partnerku, co se občas vzbouřila a upekla husu (nebo kachnu?) a "ta byla!"
|
|
|
susu. |
|
(8.2.2019 13:53:51) Ambrosie, vidím to především na psychický problém.
Tvar příboru samozřejmě taky zaznamenám, některý jde líp do pusy, ovlivňuje to zážitek z procesu, ale na CHUŤ JÍDLA to vliv fakt nemá.
|
Ambrosie |
|
(8.2.2019 13:56:05) susu, jaký problém? Problém máš ty, že nevnímáš chuť jídla podávaného z různých materiálů
Samozřejmě že je to jiné, jestli jíš ze stříbra, dřeva, hliníku, nerezu, rukama.
|
susu. |
|
(8.2.2019 13:59:51) Ambrozie, je to jiný zážitek, ne chuť.
|
Ropucha + 2 |
|
(8.2.2019 14:03:30) Přesně tak, jiný zážitek, jiné pocity. Kdybych měla jíst v normálních civilizovaných podmínkách tuhé jídlo lžící, budu mít pocity setsakra negativní
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Koníček mořský |
|
(8.2.2019 13:40:00) Pro mě je hliníkový příbor nostalgie. Spojená s dětstvím - s jídlem z ešusu, s jídlem na chatě u Lužnice... Jinak všude jinde jsem jedla a jím nerezovým. A mám své oblíbené a neoblíbené tvary, váhy a proporce.
|
|
|
|
|
Bouřka |
|
(8.2.2019 13:01:10) Jo přesně, bramborák a pár dalších jídel pro plné vychutnání vyžadují zapojení více smyslů, které příbor neumožní
|
susu. |
|
(8.2.2019 13:02:36) No s výjimkou zamaštěných rukou mi uniká, jaké další smysly máš na mysli.
|
Bouřka |
|
(8.2.2019 13:04:48) No právě hmat (cítíš mastnotu, strukturu), čich - jedno sousto na vidličce pod nosem voní jinak, než když k tomu nosu přistrčíš celý bramborák. I to křupnutí a odtrhnutí sousta je součást zážitku.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(8.2.2019 13:08:17) tohle někteří lidé nikdy nepochopí... neporozumí tomu, že ukousnout kus masa, bramboráku nebo klobásy je prostě sakra jiné, než ho sterilně ukrojit a vložit do úst způsobný kousek vidličkou... mám ráda, když se člověk občas uvolní, popustí uzdu svému zvířecímu já a užije si svou pravěce půdní hostinu...
|
susu. |
|
(8.2.2019 13:13:00) Tak kousání klobásy spíš nesnáším, nejsem potkan. Tam příbor velmi upřednostňuju. Proč ti ukrojení přijde sterilní? Je to prostě ukrojení. Já s ním spojuju jen pocit nespokojenosti, pokud to ukrojit nejde.
Prostě máš špatně zažitý příbor a proto věříš takovým věcem jako "sterilní krájení".
|
Bouřka |
|
(8.2.2019 13:16:11) Hele, to je jak sex s kondomem a bez kondomu Kondom má rozhodně spoustu pozitiv, ale pokud jde o mě, tak zážitek je jiný,
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(8.2.2019 13:18:34) jasně susu, mám špatně zažitý příbor... ještě to tu zopakuj tak 15x a možná o tom někoho (sebe?) přesvědčíš...
omg... jsou prostě situace, kdy jdou civilizační návyky stranou... příborem jím normálně, nepotřebuju se na něj soustředit ani si ho zažívat... což neznamená, že ho musím používat pořád a na všechno... ale to je fuk, jez dál příborem, mysli si co chceš o těch, co ho někdy nepoužijí
|
susu. |
|
(8.2.2019 13:21:59) Rose, je rozdíl mezi situací - někdy se najím doma lžicí, a situací - dospělí jí doma běžně lžicí.
|
|
|
|
susu. |
|
(8.2.2019 13:35:47) "Někdo, kdo jí klobásu z ohně či u stánku příborem?"
Juilet, u ohně ne, doma ano.
|
TaJ |
|
(8.2.2019 13:39:28) Susu, tak my třeba u ohně na zahradě sedíme na různých špalcích apod., na jednom z nich máme tácek s ubrousky a nakrájeným chlebem a talířky, na které si dáme hořčici nebo kečup a sedíc na těch špalcích ty buřty i jíme...jak bychom to tam jedli příborem, to nevím...
|
susu. |
|
(8.2.2019 13:50:04) Taj, ono se tu všichni chytli toho bramboráku. Jezení lžicí u dospělých začíná být zapomenuto.
|
Ambrosie |
|
(8.2.2019 13:52:59) susu, tak zapomeňme na bramborák. Představ si třeba pudink, horký, tekoucí... rizoto, kterého musíš do pusy nacpat hodně, protože dát ho do supy tolik co se vejde na vidličku - no to není ani na ochutnání... zmrzlina, která úplně jinak chutná z kornoutku, nebo lžičkou, nebo dřívkem... Já třeba u toho mám úplně jiné pocity.
|
susu. |
|
(8.2.2019 13:59:03) Ambrosie, nikdy jsem neměla (od dětských let) potřebu si do pusy narvat čehokoli hodně. Horké jídlo si nevychutnám, většinou ho rychle ho spolknu, takže maximálně zážitek z nekontrovatelného hltání, nikoli ze skutečné chuti jídla. Zmrzlina (ta samá) chutná stejně. Na tvé pocity má vliv psychika, která ti říká, že to musí chutnat jinak, ale není to pravda. Je to jiný zážitek, ne chuť. Těžko, když to nerozlišuješ a mícháš chuť se zážitkem.
|
Ambrosie |
|
(8.2.2019 14:02:19) susu, to je nesmysl.
Zkus se jazykem dotknout jakéhokoli materiálu. Vždycky z toho máš nějaký pocit.
A to je to, o čem mluvím. Je chuťový rozdíl jíst ze dřeva, rukama, nerezu, lžíce. To je jak kdybys vykládala o tom, že milovat se s kondomem je stejný jako bez.
|
susu. |
|
(8.2.2019 14:07:08) Ambrosie ano, když budu cucat přímo ten materiál. Ale když si na nerezové lžíci dám do pusy polévku, tak oproti hliníkové to nepoznám, pokud ji neuvidím. Poznám chuť té polévky. Ten zbytek ti zprostředkuje tvá psychika, že víš, z čeho to jíš. A když si dáš do pusy salát na lžíci a na vidličce, tak pokud mají stejný materiál, je rozdíl zase jen psychika.
|
Ambrosie |
|
(8.2.2019 14:10:07) nerezové lžíci dám do pusy polévku, tak oproti hliníkové to nepoznám,
susu a teď si představ, že já to poznám. Je to naprosto jiná chuť.
stačí mi zavřít oči a strčit jakýkoli materiál do pusy, prostě to jinak chutná, je rozdíl jíst z nerezu, porcelánu, hliníku.
Jako rozumím tomu, že když to nepoznáš, tak jíš jen příborem - pro tebe je to furt stejná chuť
|
susu. |
|
(8.2.2019 14:12:34) ambrosie,tak to bych chtěla vidět, protože ti to nevěřím. Že poznáš chuť materiálů ještě ano, ale ne, že poznáš na jaké lžíci to jídlo leželo. To kecáš.
|
Ambrosie |
|
(8.2.2019 14:16:21) susu, ježiš, no prostě to poznám
to je jak kouřit přes gumu - je to rozdíl???
|
|
|
Len |
|
(8.2.2019 14:15:06) Hlinik je citit, smrdi/voni. Zvlast, kdyz se zahreje. Neumim si predstavit jinou moka kavu nez z hlinikove konvicky, z nerezu je to proste brrr. Naopak hlinikove pribory mi kdysi vadily hrozne, doma jsme je nemeli, ale snad ve vsech jidelnach je meli.
|
|
|
Koníček mořský |
|
(8.2.2019 14:25:09) Já zase moc nechápu, jak třeba v některých arabských i asijských zemích uvaří jídlo /jídla , všichni se sesednou a rukama si nabírají z jedné mísy. Svým způsobem je ta pospolitost hezká, svým způsobem nechutné... Já bych měla problém s tím, kolik toho mám vlastně sníst, abych třeba neujídala ostatním, se spravedlivým rozdělením. Ale třeba na to také mají nějaké normy, o kterých následně diskutují na diskuzním fóru
|
TaJ |
|
(8.2.2019 14:39:34) Kruci, já nemám pocit, že bychom byli chudí, ale přesto vaříme tak, aby z toho byl příslušný počet porcí, plus třeba jedna nebo dvě na druhý den pro mě nebo manžela k obědu...už dávno máme vychytané, kolik kdo čeho přibližně sní, tak že bychom toho vařili 2x víc, to určitě ne...to jedině v případě, že to je třeba celá sekaná (takže druhý den to dojíme k jinému jídlu), nebo řízků uděláme víc, ale to zase počítáme, že to ještě bude mít někdo druhý den...
|
|
|
|
|
|
Bouřka |
|
(8.2.2019 14:57:37) susu, proč myslíš, že jsou na různé nápoje různé sklenice? Chuť by měla být přeci pořád stejná S jídlem je to podobný. Stejk ze lžíce prostě není ono, tam je ten cizí materiál silně na překážku. Kuba zase není jídlo na vidličku, tam toho naberu moc málo na to, aby se ty chutě správně propojily. Mimochodem, manžel se synem si na tenhle typ jídel dokonce pořídili lžící dřevěnou, že je to to pravé vořechové
|
|
|
|
susu. |
|
(8.2.2019 14:09:57) Juillet, ne, ale dokážu rozlišit, co je chuť jídla a co je jen zážitek psychiky.
Když si dám zmrzlinu v kornoutku zážitek bude jiný na pevné zemi a jiný na kolotoči, ale s chutí zmrzliny to vůbec nesouvisí.
|
susu. |
|
(8.2.2019 14:10:21) Budu muset jít, dnes dřív.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kysnutá knedla |
|
(8.2.2019 13:38:01) Rozmýšľam, či som už niekedy v živote videla niekoho jesť brambovák lyžicou...
Hm, tak asi nie. A poviem mojej nóbl kamarátke, že je vlastne tiež buranka
|
kysnutá knedla |
|
(8.2.2019 13:50:02) "kdo by měl snahu jíst buřta u ohně příborem, je prosťáček, který se snaží předsrírat lepší společnost...maloměšťák"
To je jedna možnosť. Tá druhá je, že má málo funkčný chrup, tak si to musí nakrájať na malé kúsočky.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(8.2.2019 15:20:52) Nevím jestli jsem prosťáček, ale umaštěný ruce nesnesu. Než ukusovat buřta z ruky, radši ho jíst nebudu. Nemusím mit příbor, stačí ostrý nůž.
|
|
|
|
|
|
|
susu. |
|
(8.2.2019 13:08:50) "čich - jedno sousto na vidličce pod nosem voní jinak, než když k tomu nosu přistrčíš celý bramborák."
Asi mám lepší čich. A odtrhávání soust ve mně zážitek a nadšení neprobouzí. Bramborák mi buď chutná nebo ne, příbor je zcela podružný.
|
TaJ |
|
(8.2.2019 13:12:07) Susu, my doma jíme bramboráky tak, že jeden je smaží, ostatní sedí v kuchyni u stolu (který je asi metr a půl od sporáku a linky) a jak jsou bramboráky hotové, tak si je průběžně dáváme na talíř, utrhujeme rukou menší kousky a dáváme do pusy, takže celý bramborák pod nosem taky nemáme, ten, který smaží, tak si dává na talíř na linku a utrhuje si mezi smažením - různě se střídáme...
|
susu. |
|
(8.2.2019 13:16:20) Taj, my občas taky. Dělám je málokdy, nevnímám je jako jídlo, ale spíš jako mlsek, pokud k nim neudělám třeba zelí a maso, a pak je fakt jíme příborem. Ráda si dávám v restauraci ty přílohové bramboráčky. Ale fakt nevím, proč by prasení se rukama v jídle mělo zlepšovat chuť.
|
TaJ |
|
(8.2.2019 13:24:16) Susu, my je občas děláme třeba jako večeři, nebo pozdní oběd...když sním 4 klasicky velké bramboráky, tak jsem najedená dostatečně, syn dá tak 2 k tomu hrnek mlíka a je po večeři, manžel ho má rád s kefírem (dělali to tak doma, mně to přijde zvláštní a moc mi to k sobě nechutná) a já si k němu dávám skleničku piva...
|
|
|
Koníček mořský |
|
(8.2.2019 13:22:02) Přesně tak jíme bramboráky i my. Bramborák mi chutná nejvíc okamžitě z pánve, pálící a mastící prsty, křupavý, lehce mastný, trhaný na jednotlivá sousta a vkládaný do úst... A hlavně vychucený mnou, salám, majoránka, kmín, přiměřeně soli, vlastnoručně, v potu tváře, vypěstované brambory a česnek, domácí vejce od milovaných slepiček, zřeďěný nepasterovaným mlékem od šťastné kravičky, a lehounce zahuštěný jedovatou moukou...
|
|
|
Ambrosie |
|
(8.2.2019 13:16:26) Bramborák mi buď chutná nebo ne, příbor je zcela podružný.
já třeba vnímám rozdíl mezi soustem které utrhneš/ukrojíš/ukousneš. Úplně jiný pocit. Rukou vnímáš teplotu, konečky prstů vnímají strukturu jídla, ústa vnímají konzistenci.
Je to prostě jiné.
Najím se v restauraci = uspokojím hlad. Doma uspokojím i chuť, hmat, všechno.
|
susu. |
|
(8.2.2019 13:20:17) "Rukou vnímáš teplotu, konečky prstů vnímají strukturu jídla, ústa vnímají konzistenci."
Nepotřebuju na jídlo šahat, abych cítila, že je teplé. Ústa vnímají konzistenci jídla, i když ho tam dopravíš příborem. A teda u vnímání struktury jídla vnímám víc umatlané prsty.
|
|
aky |
|
(8.2.2019 13:56:18) ...Rukou vnímáš teplotu, konečky prstů vnímají strukturu jídla,
Tak, tak. Niet nad to, jedlo si najprv dobre ohmatat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TaJ |
|
(8.2.2019 12:54:46) Bramboráky jíme doma rukama, ale někdy i tím příborem, někdy si je uděláme druhý den a nakrájíme do nich šunku, nastrouháme sýr, přeložíme a ohřejeme
|
Bouřka |
|
(8.2.2019 12:55:44) Plněnou cmundu jím taky příborem, ale samotný bramboráky, to se musí prostě rukama
|
|
|
angrešt |
|
(9.2.2019 14:39:12) Ambrosie, jo, dělá to hodně. Třeba ty materiály, to je dost rozdíl.
Teplota, teplotní vodivost (mezi hliníkovým, nerezovým, keramickým a dřevěným nástrojem je velký rozdíl), hmatové receptory v ústech, odlišnost uvolňování aromatických molekul z rovných a nerovných povrchů, rozdíl mezi přímým a retronazálním čichovým vjemem, rozdíl vnímání velikosti, textury a teploty receptory v ústechxreceptorům v bříšcích prstů, sluchový vjem, kostní vedení zvuku... kdyby Tě to zajímalo víc analyticky, tak jsem před pár lety přesně na tohle absolvovovala kurzu od Coursery, trval asi 2 měsíce, každý týden jsme dělali experiment tohohle typu :)
Jsem v tomhle směru od přírody hravá a po tomhle kurzu ještě hravější :)
|
Ambrosie |
|
(9.2.2019 15:08:29) angrešte.... ooooooo
já už si myslela, že jsem blázen, přemýšlím od včera, jestli je možné, že toto lidé nevnímají... Já to mám přesně tak, stejné jídlo, které konzumuji různými příbory prostě chutná jinak a za tím si stojím...
|
angrešt |
|
(9.2.2019 17:39:24) Ambrosie, jistěže to je rozdíl :) Samozřejmě může to mít i psychickou nadstavbu "oblíbeného puntíkatého hrnečku od babičky", ale spousta je toho daná opravdu všemi složkami chuti, včetně té čichové, hmatové, teplotní a bolestivé.
Ten kurz od COursery je zdarma, a obvykle se koná v letních měsících, tak si to ohlídej a můžeš si tam leccos vyzkoušet :)
|
|
|
Senedra |
|
(9.2.2019 15:28:13) Angrešte, a mohl by rozdíl ve vnímání způsobovat třeba i tvar nádoby?
Protože kafe doma mi prostě chutná z jednoho hrnečku, čaj z jiného, manžel to samé... Ale tady bych už asi spíš vsadila na psychiku.
|
Ambrosie |
|
(9.2.2019 15:31:08) Senedro, to je jasný. Já třeba obecně nerada piju z širokých nízkých hrnků, nemám ráda keramiku... Stačí abych měla zavřené oči a někdo mi dal napít, poznám materiál...
|
Bouřka |
|
(9.2.2019 15:34:24) Já keramiku ráda mám, ale čaj z keramiky a čaj z porcelánu jsou zcela jiné dimenze. Obojí má něco do sebe u černého. Ale zelený mám radši z keramiky. Kafe raději z porcelánu, kakao taky.
|
Bouřka |
|
(9.2.2019 15:38:44) Ona taky keramika, jak je poréznější, tak má tendence do sebe natahovat chutě, takže u keramiky přísně rozlišujeme, který je na čaj a který na kafe.
|
|
TaJ |
|
(9.2.2019 16:27:55) Bouřko, mně třeba černý čaj z keramického hrnku nechutná, z porcelánového chutná úplně jinak, ať má jakýkoli tvar...a zelený čaj jsem si zase dělala právě do toho keramického, z porcelánu mi nechutnal...
|
Bouřka |
|
(9.2.2019 16:50:45) Černý čaj z keramiky je takový zemitější Sakra, teď jsem dostala strašnou chuť na čaj z Yixing konvičky. Ta je ovšem nedobytně zabalená od dob stěhování pomalu před 8 lety a čeká, až to tu konečně doděláme, začneme civilizovaně žít a já jí budu moct strčit na nějaké výstavní místo z dosahu potomků . Asi se budu muset spokojit s hrnkem.
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(9.2.2019 16:52:58) Hm, tak než bych na to čekala 8 let, tak bych si to radši rozdělala do nedodělaného bytu a užívala to. On život běží hrozně rychle.
|
Bouřka |
|
(9.2.2019 18:28:49) margotko, já bych o ní děsně nerada přišla, takže jí radši držím v té krabici, tady ji není kam dát, nemám ani normální sadu nádobí, protože se mi nevejde.
|
|
|
TaJ |
|
(9.2.2019 17:44:31) Bouřko, jo, zemitější je asi přiléhavý výraz...mně to právě pak už nechutná, takže černý jedině z porcelánu, já tedy hodně silný, trochu oslazený a z pořádného bytelného půllitráku...a ještě horký, jak víc vychladne, tak už to není ono, vypiju ho, ale není to už ten požitek, jako když ho piju na takové té snesitelné hranici horkosti...
|
|
|
|
|
|
Bouřka |
|
(9.2.2019 15:31:29) Senedro, jistěže to má vliv, už jsem tu různé tvary sklenic zmiňovala, jde opět o to uvolňování molekul. Chovají se jinak. Vem si různé sklenice na červené a bílé víno. Rozvine se tam něco jiného.
|
Ambrosie |
|
(9.2.2019 15:37:26) Vem si různé sklenice na červené a bílé víno.
Ano, to je hezký příklad. Stejně jako třeba cokoli kyselého není možné (pro mne) jíst jiným než nerezovým příborem (teď neřešme vidličku, nůž ani lžíci, ale čistě materiál). Kyselé určité materiály doslova leptá, takže chuť jídla je úplně jinde.
|
Bouřka |
|
(9.2.2019 15:39:43) Dřevo je ke kyselýmu taky dobrý
|
Ambrosie |
|
(9.2.2019 15:49:33) Ale jo, třeba s hůlkama problém nemám... Blbý by bylo, kdyby to dřevo nebylo hladký, ale porézní, tam už bych vnímala problém.
|
Bouřka |
|
(9.2.2019 15:55:43) Tak dřevo je do nějaké míry porézní vždy. Ale když srovnám ty lžíce třeba s vařečkama nebo takovýma velkýma hrubýma lžícema, co mám, tak to je něco zcela jiného. Nenatahují tolik, jsou z tvrdého ovocného dřeva, zcela vyhlazené, ten řezbář je moc šikovný. Taky je občas potíráme olejem.
|
Ambrosie |
|
(9.2.2019 15:57:16) Bouřko, tomu rozumím. Já třeba nemůžu používat na vaření plast/teflon. Takový ty obracečky, naběračky, míchací lžíce... Vždycky jedině dřevo nebo nerez.
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(9.2.2019 17:42:53) Jo, třeba kontakt hliníku s kyselým je vyloženě nevhodný, protože se tím odstraní ta vrstvička oxidu hlinitého na povrchu a obnaží se kovový hliník, který vzápětí na vzduchu začne zas oxidovat.
|
|
|
susu. |
|
(11.2.2019 9:42:21) "už jsem tu různé tvary sklenic zmiňovala, jde opět o to uvolňování molekul."
Bouřko, to je těžké, když nerozlišuješ chuť a vůni.
|
|
|
angrešt |
|
(9.2.2019 17:36:35) Senedro, u nádoby má vliv jednak tepelná vodivost materiálu a s tím spjatá rychlost chladnutí/teplání nápoje, potom případná poréznost (viz japonský čajový obřad), u tvaru hraje roli hlavně rychlost odparu a rychlost těkání různých molekul, u nápojů s obsahem CO2 (vetně šampaňského) rychlost unikání bublinek...
Hrnek porcelán x keramika bývá obvykle rozdíl v tom úniku tepla, v keramice obvykle pomaleji chladne.
|
|
|
|
|