Kudla2 |
|
(23.9.2018 15:34:47) Tak, aby se to dalo použít v zimě na štrůdl.
Našla jsem recepty, které se liší v době i teplotě zavařování, a to dost výrazně (80 versus 200 stupňů).
Plánuju: nastrouhat, nacpat do sklenic bez čehokoli dalšího a dát do trouby. Akorát teda na jakej čas a teplotu, aby to bylo akorát?
A taky: můžou se tam dát i jabka mírně natlučený, nebo jen bezvadný? Mám úchylku na to, že jakkoli narušený by se už spíš jíst nemělo, ale možná jsem moc úzkostlivá?
|
Cimbur |
|
(23.9.2018 15:39:34) Jak chceš docílit 200 stupňů bez autoklavu? Zavaruju 2x, po 24 hodinách. V troube. Teplotu nastavím asi 130, na hodinu, snad uvnitř těch 80 docilim.
|
Kudla2 |
|
(23.9.2018 15:42:32) Máme troubu asi do 240 stupňů, to by technicky problém nebyl.
V jednom receptu bylo právě těch 200, ale v jiných 95, 80... a doby zaváření se taky lišily. Nejčastěji se vyskytovalo 20 minut.
(těch 200 stupňů mi taky přijde moc)
|
Cimbur |
|
(23.9.2018 15:59:51) Během dvaceti minut se ta sklenice v troubě neprohreje.
|
|
|
Vaitea |
|
(23.9.2018 15:57:08) Proč do toho Cimbur pleteš autokláv? Jednak se takových teplot v autoklávu běžně nedosahuje, a princip sterilizace je tlak + teplota. Myslím, že 30 minut 200°C je v pohodě.
|
Cimbur |
|
(23.9.2018 15:58:55) A jak ohřejete tekutinu na 200 stupňů. Nebo myslíte teplotu v troubě a bavíme se výlučně o zavarovani v troubě?
|
Vaitea |
|
(23.9.2018 16:03:47) Pochopila Jsem, že se jedná o instrukce pro zavařování jablek ve sklenicich v troubě. Běžně se udává doba a teplota v troubě, resp. stupeň. Pořád mi není jasný autokláv a 200°C
|
Cimbur |
|
(23.9.2018 16:19:04) Já zase nechápu, co nechapes ty. Myslím samozřejmě autoklav konzervarensky. I tam se běžně dosahují teploty uvnitř konzervy do max. 130-140 stupňů.
|
Vaitea |
|
(23.9.2018 16:28:03) Nechápu Tvoje. Jak chceš dosáhnout 200°C bez autoklávu. Platí pochopitelně i pro konzervarenský.Chystala jsem teď výběrko na autokláv do laboratoře, prošla jsem technické specifikace snad všech, co jsou u nás k mání (včetně konzervárenských,jak jsem hledala) a 200°C je fakt mimo princip, řekla bych.
|
Cimbur |
|
(23.9.2018 16:37:19) Mimo princip to rozhodně není, jen to pro běžné účely není potřeba a konstrukce běžných autoklavu pro zdravotnictví a potravinářství takový tlak ani neunese. V chemickém průmyslu se ale používají i vyšší tlaky a teploty.
|
Vaitea |
|
(23.9.2018 16:42:56) Tak to potom jo. I když průmyslový autokláv např. hydrogenační, pokud jde o sterilizaci.... Ale jo.
|
|
|
|
|
|
Kudla2 |
|
(23.9.2018 16:23:54) Cimbur, v té troubě se to postaví na plech s vodou.
|
Cimbur |
|
(23.9.2018 16:27:16) Jasně, to se dává proto, aby sklenice nepraskly. Ale ode dna se neprohreji celé a vzduch o teplotě 100 stupňů prostě ohřeje stěny sklenice pomaleji, než voda stejné teploty.
|
|
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(23.9.2018 16:18:31) Kudlo, nalistovala jsem tištěnou odbornou literaturu a cituji: Jablka strouhaná 50 min. při 100""C ve vodní lázni. (Karel Půhonný, 1982)
|
Cimbur |
|
(23.9.2018 16:20:08) Ve vodní lázni se obsah prohřeje rychleji, než stejně teplým vzduchem v troubě.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(23.9.2018 16:20:26) Bez cukru nebo mírně osladit.
|
|
Kudla2 |
|
(23.9.2018 16:24:33) Ropucho,
díky, mně těch 200 přijde děsně moc, okolo té 100 mi to přijde logičtější.
|
Cimbur |
|
(23.9.2018 16:28:13) Mam zkušenost, že 130 je akorát.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(23.9.2018 16:30:02) Kudlo, já jsem jablka takhle nikdy nezavařovala, ale jiné pochutiny podle té knihy mám vyzkoušené a naše babičky podle ní úspěšně jedou celá desetiletí, takže bych jí docela věřila.
|
Ropucha + 2 |
|
(23.9.2018 16:32:40) Ale držela bych se tedy té vody, se zavařováním v troubě zkušenost nemám.
|
|
|
|
|
|