Leda |
|
(25.8.2018 18:25:13) 1) Jestli máte doma volno v mrazničce, určitě část zamrazte. Já ovoce trochu posypu moučkovým cukrem (trochu konzervuje) a nechám zmrazit v sáčku nebo nějaké vhodné krabičce. Když je ovoce moc měkké nebo se mi s tím chce hrát, zamrazím ovoce rozložené na plechu a do krabičky ho sesypu až pak -- pak se neslepí. Výborně se to hodí do koláčů nebo do ovocných smoothie.
2) Ostružinovou marmeládu nedělám, nemám ty zahradní moc ráda, tak je nepěstujem, a do lesa na ně nechodím (žádný není extra blízko). Ale určitě bych dělala pasírovanou -- ostružiny rozmixovat nebo rozmačkat, nechat vykapat ovocnou šťávu přes sítko, dřeň s pecičkami sníst ;-) nebo využít na nějaký dezert, šťávu odvážit. Pak se do ní přidá cukr podle nějakého receptu nebo podle chuti. Podle mě je jistota želírovací cukr. I když chápu, že pro některé eko bio hospodyně je "želírovací cukr" nebo "gelfix" sprosté slovo. Mně trocha chemie v kuchyni nevadí, kdyby se mi zkazila domácí marmeláda, bylo by mi to hrozně líto -- těch surovin a té práce kolem toho. V želírovacím cukru jsou většinou stejně jen přírodní pektiny, kyselina citronová a cukr. Poměr k přidávanému ovoci nebo ovocné šťávě a postup je vždycky na balení.
3) Recept na zpracování jakéhokoliv ovoce. Mám to z facebooku a funguje to. Není to špatné, ale podle mě ne tak výborné chuti, jak bylo slibováno. ;-)
Vsechno ovoce zkvasim, z uvolnene stavy udelam sirup, nebo vino a ze zakvasu marmosku. Bezkonkurencni. RECEPT: Vezmu ovoce, pripravim ho jako na normalni zpracovani, treba aktualni jsou visne, ktere odstopkuju vypeckuju, omyju. Pak to dam do nadoby, zasypu cukrem, zakryju, aby na to nesly musky a necham kvasit. Obcas navrch dosypu cukr, kdyz jeste neni dost stavy. Po par dnech to zkvasi a tim se uvolni stava, tu sliju, udelam z ni sirup- pridam jen cukr a kyselinu citronovou nebo citronovou stavu, povarim, plnim do lahvi. A ze zakvaseneho ovoce delam marmosku, nebo ovoce do jogurtu. Takze zase- cukr, vykvasene ovoce, trocha kyseliny, malinko podlit, kdyz jsem nenechala vubec zadnou stavu, povarit, v pripade ovoce do jogurtu dat do sklenic, v pripade marmosky rozvarit, pridat trochu pektinu, ale staci fakt malinko. Bezkonkurencni je to z visni, boruvek a malin. Velka vyhoda je, ze kdyz je to zkvasene, nezkazi se to a tim padem lze zpracovat pak kdykoliv. Vyborne je treba i prepasirovat zakvas z vina a udelat z toho marmosku. Mnam. Ono to ma po tom zkvaseni i takovou vyraznejsi chut. (...) Ono to nakvasi celkem brzy, ale vetsinou je dost prace se zbylym ovocem, nebo se mi nechce, tak to necham tyden, dva, tri... Nekazi se to, neplesnivi... (...) Cukr od oka. On ten prvni cukr stejne prokvasi, takze to ve vysledku nema moc vliv. Spis je to konzervant, aby to neplesnivelo.
|
Slonisko |
|
(25.8.2018 23:29:22) Jo, je to dobrý. Naši dělali sirup z kvašených lesních malin, velká zavařovačka stála na okně, postupně tam přidávali jak lesní maliny, tak i zrníčka zbytky po vylisování šťávy ze zahradních malin. Když to prokvasilo, cedilo se to přes plátno, přidal cukr, zavařilo a byl z toho skvělý malinový sirup. Koneckonců, mně letos lehce prokvasila vylisovaná rybízová šťáva a marmeláda z ní je taky dobrá.
|
|
|