TiNiWiNi |
|
(25.7.2018 12:48:41) Tak dnes jsem založila plkací téma, na stížnosti všeho druhu, které se týkají vaření a pečení. Kdo je ve vašem okolí nejhorší kuchař? Jakou největší šlichtu jste kdy jedli? Co nejhoršího jste kdy uvařili (i sebekritika potěší, nás čtenáře)
A obzvláště výtvory tchýní mě zajímají
|
Žžena |
|
(25.7.2018 12:54:43) Mohla bych na někoho ukázat, ale právě jsem připálila kilo krůtího, tak radši mlčim
|
|
Lída+2 |
|
(25.7.2018 12:54:46) Třetí manželka tchána vaří i péče příšerně....nepozivatelne...
Dumám co jsem tak srasnyho uvařila, zatím nevím, ale já na to přijdu.
Je to půl roku pripalila jsem rýži.Důkladně...
|
holka anonymka |
|
(25.7.2018 12:56:16) já spálila polévku
|
|
TiNiWiNi |
|
(25.7.2018 12:57:04) A proč je to k nepozření?
|
Lída+2 |
|
(25.7.2018 13:22:23) Já nevím co s tím dělá, polívky....mám ráda, od ní divné, pachuť. Hlavní jídlo též....
Cukroví kamenné. Buchta tvrdá.
Řekla bych, že to bude surovinou použitou....
Kdysi mě přesvědčovala, že kluci jsou divný, když nechtějí velikonoční zajíce, protože jim ta čokoláda nechutná, vždyť je normální...
Takže od této chvílesi myslím, že má něco s chutí....
|
|
|
1kulička |
|
(25.7.2018 13:37:10) Jo, co vařím na indukci, připaluju rýži celkem často a kvalitně.....ale já provozuji multitasking a už mi to vlezlo na mozek, na jednotlivé činnosti zapomínám, budu se muset krotit a hodně polevit.... zatím jsem měla štěstí, že se nic nestalo (průšvih hlavně u toho vaření, zazvoní mi telefon a já jdu prát atd....)
|
Senedra |
|
(25.7.2018 13:47:58) kuličko, rýži peču - v troubě nebo remosce a nastavuji minutku - pro jistotu.
No, jedna moje teta různě experimentovala s vegetariánstvím, makrobiotikou a podobně - vaří tedy celkově skvěle. To, že jsme odmítli salát z vařené pšenice, byl spíš náš problém - všichni z naší rodiny jsme si vzpomněli, jak se u babičky vaří pšenice celý den na kamnech, voda bublá, stéká na plotnu, připaluje se, smrdí...
|
Konzerva |
|
(25.7.2018 15:08:59) Liší se nějak zásadně vařená pšenice od vařeného ječmene? Kroupy jsou vlastně vařený ječmen, tak by mě zajímalo, jestli je pšenice jiná.
|
|
iiii |
|
(25.7.2018 20:52:36) Tak vařená pšenice je vlastně bulgur, ne?
|
|
|
|
|
susu. |
|
(25.7.2018 12:57:08) Nejhorší cukroví, které jsme kdy jedla, bylo "zdravé cukroví". Byly ho dva druhy, oba chutnaly jako beton s pískem, jedno bylo tužší, druhé míň. Nebylo to sladké ani slané, čokoládové, ovocné, ... vlastně to nechutnalo nijak, kromě té strašné betonovo-pískové struktury. Nešlo to ukousnout, měla jsme strach, že si zlomím zuby, tak jsme to dala celé do pusy a doufala, že to rozmočím a rozslintám v puse, což se po dlouhé době podařilo.
A další podobná věc byla "zdravá buchta" jedné kolegyně. Prostě hmota bez nějaké chuti, ze zdravé mouky, bez cukru, s vitamínovými doplňky. Jí to prý chutná.
|
susu. |
|
(25.7.2018 12:59:55) Ze svých věcí samozřejmě také sem tam něco zkazím, ale nepamatuju se, co to bylo posledně. Akorát u toho marmeládování nedávno se mi podařilo přelít jednu skleničku, tak jsem měla na lince beztvarou hroudu marmelády se skleničkou uvnitř, dokud to nezchládlo.
|
|
Lída+2 |
|
(25.7.2018 13:26:11) To ona na pohled co znáš, rohlíčky, kolečka že strojku, něco z formicek...mám z toho stejné pocity...že si zlomim zuby...
|
|
|
Senedra |
|
(25.7.2018 13:03:01) zrovna tento týden - zkoušela jsem udělat poprvé v životě jablečná povidla, zkombinovala víc receptů dohromady a zapomněla jsem k octu přidat cukr... takže jsou dost kyselá.
Tchýně - vaří pro víc čím dál tím méně častěji, takže a) točí asi tři jídla pořád dokola b) její jídlo bývá hodně mastné c) neodhadne koření a buď to s ním přežene ( tradičně do zeleninového salátu dá moc pepře) nebo naopak nedokoření ( hlavně sůl)
Moje mamka - svého času dělávala domácí jogurt a přidávala k němu trošku cukru. Jednou se pro mojí sestru stavil její přítel ) ještě ne manžel), mamka mu rychle udělala nějaký zeleninový salát a jogurtovým dresinkem a až když odjeli a my šli také jíst, tak jsme zjistili, že jogurt byl příšerně přesolený.
Záseků mám spousty, jen si nějak nedokážu hned vzpomenout.
|
susu. |
|
(25.7.2018 13:12:23) Jé, s jogurtem se mi stalo, že jsem měla bílý a chtěla si ho přisladit, vezmu dózu, dám dvě lžičky, zamíchám, ochutnám, nic, přidám další,... a když mi to začalo po asi 4 lžičkách být podezřelé, tak jsem se podívala a místo dózy s cukrem jsem měla škrob. Tak to letělo do koše.
|
Lída+2 |
|
(25.7.2018 13:37:50) Tak synové vzkazuji, že kuchaři z jídelny poslední školní rok.
Šmakoun na všechny způsoby, je prý hnusný.
Mají tam nově výživovou pracovníci, opět zmenšení porcí v boji proti obezitě...a něco se prý nedá, ještě, že je toho málo....
|
|
|
|
Persepolis |
|
(25.7.2018 13:15:05) Vůbec mi nechutná od moji tchyně. Ona výborně peče, ale příšerně vaří. Její jídla jsou bez chuti, skoro nepoužívá koření, akorát do vývarů narve tolik petrželky, že tam už prakticky jiná chuť není znát. A tohle všechno ještě šlo, ale ona zamarazuje neoznačené maso, dává to pul´táku, vůbec neví co kde má, takže její už tak příšerný králík mohl být klidně deset let zamrazený. Jednou jsem od ní obdržela jakože jahodovou dřeň, po rozmrazení se z toho vyklubala krev, zřejmě kachní. Dneska už naštěstí prakticky nevaří. Ale pekla vynikající buchty a bavorský vdolečky, ty byly naprosto bezkonkurenční
|
|
Carollyn |
|
(25.7.2018 13:22:21) Tchýně vaří poměrně dobře, i když trochu jednotvárně, prostě jede podle jednoho mustru, moc neexperimentuje.
Moje mamka, no tam je to už horší. Mamka experimentuje zase ráda, ale jede ve "zdravé stravě", takže nesolí, všechno možné celozrnné, nebo pohanková mouka a tak. Vánoční cukroví má každý rok tak pro slepice, je z toho drobení. Když chce, tak vaří dobře a chutně, ale musí to být z klasických surovin a musí tam nasypat nějakou sůl. Hororový zážitek byl, když udělala špenát s bramborama, k tomu volské oko. Tuto kombinaci nějak moc nemusím, ale dala jsem si porci a ono to nebylo ani trošičku slané. Prý si to mám osolit na talíři...
Nejhorší, co jsem asi jedla, bylo na jedné návštěvě a bohužel se to tvářilo jako chutná věc. Byly to chobotnice, olihně, s omáčkou z malých olihní. Nandala jsem si plný talíř, mám mořské potvory celkem ráda. A s hrůzou jsem zjistila, že olihně chutnají a mají konzistenci přesně jako guma. Fakt jsem nevěděla, co s tím, navíc hostitelé byli na to jídlo pyšní jako Apači. No jaksi jsem část dala, zbytek jsem dělala, že už vůůůbec nemůžu, jak jsem přejezená. Chobotnice od té doby nejím.
No a já sama jsem udělala kdysi jako narozeninovou večeři pro manžela omáčku z whisky s uzeným lososem a krevetami. Problém byl ale evidentně v receptu, protože tam bylo napsáno 1 dcl whisky přivedeme takřka k varu. Tak jsem se řídila receptem, byla jsem mladá a blbá, nalila tam to deci, jenom zahřála (alkohol se tedy nevyvařil) a bylo to nepoživatelné. Ingrediencí za pětistovku, smrdělo to doma jako v palírně a byli jsme hlady .
|
Persepolis |
|
(25.7.2018 13:29:08) Tak třeba moje tchyně mě naposled velmi překvapila, jak dobré měla vánoční cukroví. Fakt se jí povedlo. Na to, že už jí je přes osmdesát, obědy už si nechává vozit a kuchařka byla vždycky hrozná, tak je pár věcí, které umí excelentně.
|
Carollyn |
|
(25.7.2018 13:35:54) Mamka taky umí péct, když do toho necpe špaldovou mouku a nesladí kdovíčím. A je fakt, že potom naši přijdou na Vánoce k nám a zbaští tác cukroví na posezení. Já prostě peču z másla a bílé mouky, na zdravou stravu si hraju jindy .
|
|
|
Maugha |
|
(25.7.2018 18:10:39) Hm, o chobotnice se taky s nikým nepoperu, to raději suchý chleba.
Moje nejhorší šlichty bývaly domácí knedlíky, ty nezdařené pokusy bych ani nespočítala.
Posledních pár let se s mužem neshodneme ohledně chutí a vaření skoro vůbec na ničem. Připadá mi, že vařím pořád stejně, ale jemu to přijde mdlé a bez chuti, a mně zase to jeho příšerně překořeněné. Přemýšlím nad tím, jestli to může být vedlejší účinek všech jeho léků, co bere. Děti se většinou jako hladoví vlčáci nacpou tím, co je uvařeno, na jejich zdvořilou pochvalu moc nedám. Je to záhada.
|
libik |
|
(25.7.2018 18:17:14) Mně se taky věkem zjemnily chutě
|
|
|
|
magrata1 |
|
(25.7.2018 13:26:23) Babička jednou dala do jahodového džemu místo cukru sůl (asi do 5 kg jahod). Když to vařila, dala ochutnat ségře. Ségra jí řekla, že to je slané. Babičku tím k smrti vyděsila, protože si myslela, že má ségra určitě nějaké metastázy na mozku, které jí změnily chutě. Takže když zjistila, že jahody jsou fakt slané, byla šťastná jak blecha.
|
Len |
|
(25.7.2018 14:32:07) Moje babicka jednou omylem osladila rizky Jedle to nebylo.
|
Senedra |
|
(25.7.2018 14:34:13) Já si vzpomněla na babičku Betty MacDonaldové a její sušenky.
Mám pocit, že v mém okolí snad není nikdo, od koho bych jídlo prostě nepozřela, jen občas se někomu něco nepovede...
Jen tedy k tchýni se na jídlo moc netěším, vaří prostě jiným stylem než na jaký jsem zvyklá.
|
Len |
|
(25.7.2018 14:43:15) Senedro, ja obecne u cizich lidi nejim, u tchyne jsem to parkrat zkusila, ale nesolene a nekorenene kure pecene pod alobalem, kteremu nasledne strhne kuzi a podava na milimetrove platky nakrajene kousky masa, k cemuz ma nedovarene brambory, prevarenou brokolici a jinou zeleninu, zavrsene absolutne nejedlou chlebovou omackou uz si proste nikdy nedam. Manzel zjistil, ze kuze z kurete je dobrutka, ktera se skutecne da jist, az u nas doma. Jo a jeste mi utkvelo nejodpornejsi tiramisu meho zivota, co v nem bylo nevim, je to tajny recept Pak jeste trifle s betonovym zele.
Bratrova tchyne ma zase zazite recepty ze skolni kuchyne (je ucitelka, ne kucharka), takze UHO a tak podobne. Kachnu pry pece tak, ze ji nejdriv uvari na polivku a pak upece v troube.
|
Senedra |
|
(25.7.2018 14:54:16) Moje tchýně vaří podobně jako moje babička..
Tak třeba když dělá vývar, tak na zavářku použije vyvařenou zeleninu a obrané maso - ale kuřecí dává ho do polévky společně s uvařenou kůží. Já třeba zeleninu už nepoužiju, vezmu čerstvou, orestuji ji a jen krátce povařím. A vařenou kůži fakt moc nemusím. Takže jí jen statečně spolknu a nic neříkám - manžel je zvyklý, nepřijde mu nic divného.
Zase když jsem byla těhotná, tak jsem prý vařila dost zajímavě - hlavně jsem úplně jinak kořenila.
|
TiNiWiNi |
|
(25.7.2018 14:58:02) Vařenou kuřecí kůži bych asi nespolkla. Gratuluji ti!
|
|
1kulička |
|
(25.7.2018 15:07:17) Vařenou kůži bych nedala ani ze slušnosti. Jedna známá dlěávala doma sladkou polévku a předložila mi jako pochoutku - no bylo mi tehdy así 16 náct, koukala jsem, srkla jsem, koukala jsem....až mi známá talíř odebrala, že se na to nemůže koukat. Já do té doby nevěděla, že něco takového existuje a byla jsem úplně mimo, jestli je to myšleno vážně. Moje mamka je strašně pohostinná a neustále vyvařuje a zve na obědy hafo lidí. Vaří výborně a peče taky luxusně, s ní se nedá jentak někdo srovnat....ráda vytvoří cokoli na přání, ten chce br kaši, ten br salát, ten jen vařené, dostanou všichni, co maj rádi, bezlepku i s lepkem, podle diety i podle chuti. Tchýně je normálnější, vaří většinou dobře, ale moc zase nikoho nezve, jíme u ní tak max 2x do roka a to je většinou klasika, vývar, kachna, zelí a knedlík.
|
Lída+2 |
|
(25.7.2018 15:14:04) V patek jsem měla vynikající polévku studenou v restaurace u Pannonhalma.
A měli v jídelníčku i tu jejich typickou sladkou.
A měli jsme i dobos dort. Taky dobré.
A krutu s česnekem, něco tak dobrého už jsem dlouho neměla. Nimrod do udělal výborný.
|
|
|
|
|
|
|
|
Cimbur |
|
(25.7.2018 13:31:53) To je hezký téma. Ale takový sebemrskačský. Já moc na svoje úspěchy vzpomínat nemůžu, protože jsem asi většinu vytěsnila. Tchýně vařit umí. Nebo uměla, dokud to dělala. Nemám koho pomlouvat.
|
|
libik |
|
(25.7.2018 13:46:29) Těšila jsem se do té diskuse, jelikož gastro povídánky jsou vděčné, ale tou předpokládanou neumětelskou tchyní jsi mě drobet otrávila
Ó PB dej mi konečně nějakou snachu, ať mohu na Rodině otevřít zcela nový směr diskusí o tom, jak je blbá jako první lidi, prosím
|
TiNiWiNi |
|
(25.7.2018 13:50:57) ...to je narážka na téma o jablkách, což jsi nemohla pochopit, když jsi to nečetla.
|
|
erika,2 děti |
|
(26.7.2018 11:15:17) Přemýšlím, co jsem pokazila naposledy, no asi rozvařená rýže, rozbila se minutka a nezazvonila. Tak jsem pak udělala rýžovou kaši s ovocem :) Ale jinak si při vaření dávám pozor, takže fakt v pohodě, vše je poživatelné :) a přítel, který je poměrně dost náročný - mlsný jazýček, tak mě často chválí, jak mu chutná. Děti jsou také vděční strávníci, takže vaření je pro mě sice nezábavná, ale bezproblémová činnost.
|
|
|
darinaa |
|
(25.7.2018 13:48:15) Moje tchýně vařila výborně.
Mám známou, která se často chlubila tím, že manželovi a dětem přidává tajně do jídla něco co by dobrovolně nepozřeli. Ona je hodně spořivá, takže kromě zeleniny hlavně zbytky, starší věci... Korunovala to pro mě nepochopitelně tím, že se jim nakonec vysmála, jak jim to chutnalo. Manžel jí po pár letech zdrhnul. Já s ní mívám párkrát do roka společné téma, ale dávám si jen kafe, dezerty "co dnes vymyslela" odmítam, nechci se cítit podvedeně.
Co se mého vaření týče mám několik domácností a v jedné z nich zkazím s přehledem i to, co se zkazit nedá.
|
Senedra |
|
(25.7.2018 13:50:51) Moje mamka razí teorii a já jí velmi podporuji - pokud se člověk extrémně snaží a chce, aby se jídlo povedlo, tím spíš se něco nepovede. A největší úspěch mívá jídlo, které uvařím jen tak mimochodem...
|
darinaa |
|
(25.7.2018 13:54:03) Tak to je přesné. Takhle mi třeba shořel dost pro hosty odložený na indukční desku.
|
|
Rodinová |
|
(25.7.2018 13:55:46) Senedro, to je teorie, ktera plati v zivote tak obecne ...
|
Senedra |
|
(25.7.2018 14:00:47) JJ, to platí všude.
Zrovna minulý týden - mamka měla trochu rýmu, moc necítila, dělala plněné papriky, ví, že je mám ráda. Já přijela na návštěvu a po dvou soustech bylo vymalováno - maso už bylo maličko cítit. Takže jsme k obědu měli jen rajskou a rýži a dali jsme si pak pořádnou svačinu.
|
|
|
susu. |
|
(25.7.2018 14:04:00) Tohle potvrzuju. Mám to stejně.
|
|
|
1kulička |
|
(25.7.2018 14:02:27) Alexiaa, tak to je děs, ta tvoje známá. To bych možná byla v podezření i u toho kafe, jestli není prošlé nebo lógr několikrát použitý Ale jako fakt, nafingovat mi něco do jídla, co normálně nesnáším, to je vrchol nerespektu, zrtáta důvěry.... A nikomu nikdy nic nebylo? To je taková klasika, že když jeden den byla ve školní jídelně čočka, tak druhý den byla jistojistě čočková polévka. Výdy jsem si předtavila ten hrnec se zbytky.... fuj
|
Konzerva |
|
(25.7.2018 15:16:35) To mi připomnělo, jak ta pani, co u nás drží nějaký rekord v kojení, v televizi povídala, že jak má spoustu mlíka, tak když přijde kámoška a chce kafe s mlíkem, tak jí tam dá to svoje.
Akorát už si nepamatuju, jestli mražený nebo jí tam cvrnkne čerstvý.
|
|
|
|
Rodinová |
|
(25.7.2018 13:53:01) Hm, zkousela jsem o vikendu cuketove vafle na zpusob bramboraku ve vaflovaci, bylo to priserny, fakt priserny ...
|
|
Gertruda |
|
(25.7.2018 14:15:01) Moje maminka i tchýně jsou výborné kuchařky. Co se týče mě, manžel tuhle při pohledu na spořák utrousil: "Ááá, tak na seznamu jídel, které se ti podařilo připálit, se ocitla už i rýže." Jsem mizerná kuchařka, nebaví mě to a mám k tomu takový laxní přístup. Jakože nemám-li smetanu, dám tam mlíko, nemám-li pepř, dám tam papriku, všechno buď převařím nebo nedovařím, nedokážu se donutit to brát vážně. Manžel se radši naučil vařit. Na druhou stranu, nevím v čem je rozdíl, ale ráda peču sladké a výsledky jsou víc než poživatelné.
|
|
No one |
|
(25.7.2018 14:20:20) Jednou jsem dělala špenát a manžel v průběhu vaření usoudil, že nemá tu správnou chuť a nasypal tam kari. Něco tak odpornýho jsem v životě nejedla. Je to už 10 let a já kari stále nemohu ani cítit.
|
|
Len |
|
(25.7.2018 14:31:12) Jednoznacne tchyne. Ale ona nema chutove bunky. Pri ochutnavce svatebniho peciva ji nejvice chutnalo to ze stoprocentniho tuku a vubec by se na ni hodila ta marketingova strategie vyrobku pro vychodoevropsky trh "osidime co se da". Nejhorsi je, ze si mysli, ze vari vyborne. Muj manzel uz u ni odmita pozrit cokoliv, chodime na navstevy najedeni.
A bratrova tchyne pry vari jeste hur, ale to jsem nikdy neochutnala. Muj bratr je velmi nenarocny stravnik, ale jeji vytvory nezvlada.
|
|
kachna_ |
|
(25.7.2018 15:18:15) jo, já třeba nemám ráda strouhanou mrkev v polívce
|
|
|