Sněhulka a sněhuláčci |
|
(3.6.2016 14:46:22) Na idnes.cz je článek o jedlých plevelích. Moc konkrétních informací tam není, ale článek mě zaujal. Které z květin/plevelů/bylin běžně dostupných na zahradách konzumujete (začněme těmi běžnými)? Sedmikrásku, kopřivu, pampelišku... a dál? Dá se z pampelišky opravdu udělat salát, není to hořké, nevadí to bílé mléko? O tomto tématu uvažuju také vždy, když kupuju zeleninu - například dnes moderní kulaté ředkve (je to kulatá ředkev nebo tuřínek? Nepoznám rozdíl.) Má to takové hezké zelené listí nahoře, které vždy vhodím a vždy si říkám, jaká je to škoda, že by se to možná dalo sníst. Aspoň uvařené jako špenát, když už ne syrové jako salát. Ale bojím se a tak to vyhazuju. Nebo třeba nať od mrkve, to se nejí, proč? Plkací téma, pojďme si rozšířit své kuchařské obzory a trošku rozvířit stereotyp neustále stejných pokrmů a jejich zpracování, který každý doma má...
|
Monika |
|
(3.6.2016 14:57:55) Naše mamka dělá med z pampelišek a sedmikrásek (jako dítě jsem ho nesnášela, ani teď ho nemusím, ale moje děti naopak), kopřivu do salátu jsme zkoušeli (nic moc), to pampeliškové listí mi je sympatické (bude to určitě hořké, ale to je třeba rukola taky - dobré na trávení ), ale zatím jsem se nevyhecovala to zkoušet, v Praze nic sbírat nechci a u našich, kde vaří (nebo alespoň plánuje) mamka, tak nemám žádnou kreativitu. O listí z mrkve jsem četla, že Číňani ho na cosi používají, ale nepamatuju se na co :-( Kdysi jsem vařila "čaj" z listů lesních jahod a malin, dalo se to ...
|
|
kambala pláááckááá |
|
(3.6.2016 15:16:35) Nať od mrkve se jí,mlada
|
|
Citronove koliesko |
|
(3.6.2016 15:29:25) Tak u nas by morcata posmutneli keby sme zacali jest mrkvovu vnat, idu sa po nej umlatit
|
|
Majoranka |
|
(3.6.2016 16:18:19) Ze všech možných natí a slupek ze zeleniny dělám vývary do polévky (makrobiotika) . Má to spoustu vitamínu a minerálů.
|
|
Cimbur |
|
(3.6.2016 16:30:01) http://www.celorocnikucharka.cz/recipe/summer?id=2
Třeba tady je hromada receptů, od jedné z rodinkářek, hádejte které.
|
Girili |
|
(3.6.2016 22:21:36) Od te, kterou u tohoto tematu vsechny netrpelive vyhlizime!
|
|
|
Papillon |
|
(3.6.2016 20:22:35) Z nate jarnich mrkvi se dela vyborne pesto (namazat pak na toasty nebo smichat s testovinami). Listy mlade cervene repy jsou vyborne do slanych kolacu. Z listu redkvicek se dela dobra polevka.
Ale vzdy pouzivam zeleninu bud domaci, nebo bio.
|
|
Hanka 75 |
|
(3.6.2016 21:31:55) Milujeme česnáček (do tvarohu) přidávám i trochu bršlice, lze popenec, potočnici..
|
|
Girili |
|
(3.6.2016 22:23:01) Konkretni plevely nevim, ale beznou travu nemuzeme jist treba proto, ze bychom ji spatne travili neb nemame ctyrzaludkovy travici trakt jako krava. Tak treba je to tak i s ostatnimi plevely.
|
|
angrešt |
|
(3.6.2016 23:08:58) Z plevelů vařím leccos, akorát mi to doma moc nechtějí jíst
Některé plevele jsou opravdu jedlé bezpečně, některé spíš omezeně, často obsahují látky, které jsou ve větším množství toxické. Cimbur tu dala odkaz na můj web (dala odkaz jen na letní plané, tady je na plané po celý rok http://www.celorocnikucharka.cz/recipe/all?id=2), kde mám receptů z planých rostlin poměrně dost, popř. pod záložkou Příspěvky v médiích jsou odkazy na TV a rozhlasové rozhovory, kde jsem ukazovala všemožné jedlé plevely a jídla z nich. Taky jsem o tom psala před 2 lety do Apetitu, tak pokud máš starší čísla, můžeš tam najít ve třech číslech seznamy toho, co se dá v ten daný měsíc sníst.
U receptů se snažím vždy uvádět poznávací znaky rostliny a také hlavně nebezpečí, která při její konzumaci hrozí - jak předávkování, tak hlavně u nebotaniků záměna s jedovatou rostlinou.
Za relativně bezpečné se dají považovat pampelišky (mladé listy před vykvetením moc hořné nejsou, starší listy můžeš bělit, návod také u mě na webu), popenec, krvavec, brutnák (ten se dá vyset na zahradu, je to hezká kytka), levandule, růže, lebeda.
Už určitou opatrnost chtějí třeba sedmikrásky, řebříček a vůbec hvězdnicovité, obsahují thujon a nemůžou se tím pádem jíst ve větším množství, spíš tak hrstička pro parádu.
Vyloženě rizikové jsou plané miříkovité, s výjimkou bršlice, kterou asi většina lidí pozná a nedá se zaměnint s prudce jedovatými. Ale zkoušet planý kerblík apod. je doslova hra se smrtí, splést to s bolehlavem, krabilicí či tetluchou jde snadno a fakt to může dopadnout blbě.
S planýma rostlinama je to jak s houbama, je potřeba znát ty nejnebezpečnější a při sebemenší nejistotě se držet toho, co se ničemu prudce jedovatému nepodobá.
Natě mrkve, ředkviček, červené řepy, kedlubny, květáku... se jíst dají, ale z obchodu je teda já mívám nevábně olezlé a nejím je, jím jen domácí neohnusnělé (mrkvovou nejím, jelikož jsem na ni alergická, ale jíst se dá).
|
iiiiiiiiii |
|
(3.6.2016 23:33:07) Děkuji.
|
|
Majoranka |
|
(4.6.2016 8:41:50) Proč nelze v receptech místo šeříku obecného použít S. meyeri Palibin (voní krásně)?
|
|
Hanka 75 |
|
(4.6.2016 22:45:10) Angrešte, naše oblíbené plevele jsou česnáček, potočnice a řeřišnice a kopřiva. Jestli ještě nakoukneš, jak je to s nimi a nedobrými látkami v nich ? díky
|
|
|
Jepepa |
|
(3.6.2016 23:26:02) ...z bylin do čajů cokoli - meduňka, máta, dobromysl, jinak pesto třeba bršlice, saláty - pampeliška- kořen, nať, květ, sedmikrásky jen tak zobat, kuklík, peťour, tráva, kopřiva, ženšen pětilistý...do smoothie..
|
|
Sněhulka a sněhuláčci |
|
(4.6.2016 10:15:49) Díky všem! Jdu vařit, tak vyrážím ven, co najdu
|
|
|