holka anonymka |
|
(19.5.2016 8:30:16) jednou jsem ochutnala a bylo tak odporné, smradlavé a kyselé (čerstvě nadojené), že to ani kočky nechtěly. Po letech jsem ochutnala od jiných koz a bylo výborné. Každá koza "chutná jinak"
|
Filip Tesař |
|
(19.5.2016 13:28:22) S tím smradem je to jinak, nevím proč, ale kozí mlíko snáz chytá pachy z okolí, tudíž musí se zvlášť dávat pozor, jestli se dojí někde v chlívku - hned po nadojení se s ním musí ven a nejlíp do ledničky nebo prostě do chladu. Samozřejmě, že i koza chovaná v nějakým zvlášť smradlavým chlívku může mít nechutný mlíko, ale to už se tam víc promítne krmení. Co vím, nejhorší je dojení od více koz v chlívku do jedný nádoby, než se přejde od první k poslední, už to chytně pachuť. Čerstvě nadojený je fakt bez jakýkoli pachuti, vzpomínám si, že jsem dojíval kozu, když byli dceři tak dva roky i míň do dvoulitrovýho džbánu, v létě dojila i víc jak ty dva litry a přebytek jsme hned upíjeli. A taky slízávali pěnu, co se nahoře dělala...
|
|
|