| neznámá |
 |
(11.4.2016 15:26:42) Už několik měsíců peču kváskový chleba, chuťově je výborný, ale každý bochník více či méně praskne. Oddělí se vrchní část kůrky (skoro jako by měl čepici), někdy se v těch místech chleba srazí. Nezáleží na receptu, někde bude technologická chyba, ale kde?
Hněte robot, 2 hodiny kyne v míse, dvě hodiny v ošatce, peču v rozpálené troubě s hrnkem vody.
|
| Len | 
 |
(11.4.2016 16:37:37) Mne se to stavalo v prvnich mesicich peceni, ale ted uz se mi to dlouho nestalo, vubec nevim proc, pecu stejne od zacatku.
|
|
| Kopřiva Dvoudomá | 
 |
(11.4.2016 16:59:36) Zkus nechat víc dokynout. Zkus hlídat, jestli při překládání nezapracováváš moc mouky (někdy udělá vrstvu, která v pecnu neprovlhne a pak se v tom místě udělá jeskyně). Pomazat vodou před vložením do trouby.
A ináč už nevím
|
|
| švejk | 
 |
(11.4.2016 17:02:06) Musí se nahoře před vložením do trouby naříznout - dělám různé mřížky, stačí ale křížek.
|
| Kopřiva Dvoudomá | 
 |
(11.4.2016 17:03:45) A tak nemusí, já většinou nenařezávám, ale třeba to pomůže
|
|
|
| Lenka | •
 |
(11.4.2016 17:17:56) Nahore chleba nariznu a pak praskne tam a vypada to hezky a schvalne.
|
|
| Bouřka | 
 |
(11.4.2016 17:47:36) Nedokynutý nebo v těch místech máš nějaký špatně zapracovaný spoj.
|
|
| neznámá |
 |
(11.4.2016 19:02:44) Děkuji, zkusím míň podsypávat při tvarování chleba, tam bude asi chyba.
Nakynutý je dost, spíš víc než miň, občas po upečení placatější. Nařezávám i pomazávám vodou, to jsem zapomněla zmínit.
|
|
| Lupka+Linda 11/09+Ema 10/13 | 
 |
(11.4.2016 19:37:32) Pečeš na plechu nebo kameni? Jak dlouho rozpaluješ troubu? 2 hodiny v ošatce mi přijde dost, ale hodně záleží na receptu (pečeš od oka nebo podle nějakého receptu/jakého) a celém postupu. Může být špatně stočený atd. atd.
|
| neznámá |
 |
(11.4.2016 19:47:42) Peču na rozpáleném plechu, troubu nechám nahřát naplno a pak ještě nechávám asi 15 minut vyhřívat. Peču dle receptu Maškrtnice nebo něčeho z netu. V receptech problém nebude, je jedno jestli experimentuju nebo použiji nějaký osvědčený, chleba vždy praskne. Stáčet neumím, to by taky mohla být příčina. A opravdu při tvarování chleba do ošatky podsypávám hodně moukou.
|
| Lupka+Linda 11/09+Ema 10/13 | 
 |
(11.4.2016 20:25:13) Je potřeba těsto dobře stočit do ošatky a co nejmíň mouky zapracovat. Raději pracuju s hydratovanějším těstem, takže si pomůžu kartou, mokré ruce k tomu, případně potřu pracovní desku olejem. Jak dlouho pečeš? Ještě teda možná zkus nechat trochu dýl nahřát a hlavně teda co nejrychleji vsadit chleba do trouby a zavřít. A ještě teda já rozpaluju vespod další plech, kam naleju horkou vodu, aby se udělala pára. A když se mi nechtělo, tak jsem dala ten plech rovnou do trouby při rozpalování, hrnek mi přijde málo. Ale zase je to prostě různé, někdo nezapařuje vůbec a má chleby krásné. Nakonec si stejně najde svůj způsob, který mu vyhovuje.
|
|
|
|
| Zajoch ušatej | 
 |
(11.4.2016 20:36:24) Od doby, kdy chleba peču na keramické desce se mi toto nestává - ač po vyklopení z ošatky většinou klesne, na kameni luxuně nabyde a mám krásné nadýchané balony, k oterých se mi při penčení na plechu jen zdálo.
Jinak kouknout nechávám déle než ty - peču Kubíka většinou, někdy jen přímíchám trošku jinou mouku. Nejlepší chleba vždy mám, když zadělám těsto, dám do vymazané mísy a jdu pryč a nechám ho tam klidně 3,4 hodiny bez překládání. Pak popřekládám, stočím do ošatky a zase nechávám kynout klidně 3 hodiny. Nikdy mi nepřekynul. Bez keramické desky už bych ale dneska péct nechtěla.
|
| neznámá |
 |
(11.4.2016 20:52:36) Koukám, že Kubíka peču taky, akorát jsem to netušila.
|
| Zajoch ušatej | 
 |
(11.4.2016 20:55:56) Kubík je nejlepší Jinak já ho nezadělávám vodou ale pivem A většinou dávám 100g semolinové mouky a 150g špaldové
|
| neznámá |
 |
(11.4.2016 21:03:02) Pivo je výborný nápad, taky to zkusím. Já občas a nudně použiju podmáslí nebo jogurt.
|
| zerat | 
 |
(11.4.2016 21:10:41) U nás je z 99% podmáslový - podle mě je naprosto geniální, protože je pořád kyprý a výborný Ale pivní jsem taky vcelku dlouho dělala než jsem jednou zkusila podmáslový
|
|
|
|
|
|
| zerat | 
 |
(11.4.2016 20:38:16) Neznámá, vřele Ti doporučuji PečemPecen na Facebooku. Jsou tam opravdu ostřílení pekaři, kteří umějí dobře poradit a často opravdu přijdou na opravdovou příčinu. Všeobecně mám pocit, že praskají chleby, které nejsou dokynuté, potom v teple rychle nabudou a chleba rupne. U mě ale třeba chleby praskaly kvůli tenkým moderním plechům, které nedokázaly držet teplotu a ani se nahřát tak dobře... takže mi manžel před rokem koupil pečící keramický kámen zn. Leifheit a od té doby mi praskne maximálně jeden z dvaceti a jen naprosto nepatrně Chleby mi na něm krásně vyskočí do výšky... nedám na něj dopustit - podle mě to byla jedna z nejlepších investic ;-) Stáčení jako takové má podle mě spíše vliv na případnou splasklost chleba a nebo když se do chleba stočí moc mouky, tak potom bývá v chlebu jeskyně.
|
| neznámá |
 |
(11.4.2016 20:49:03) Přilepím to sem. Plech mám celkem silný smaltovaný, zkusím ho víc nahřát. Uvažuji nad litinovým tálem, občas děláme bramborové placky, tak bych ho zúročila i jinak. Na kamenech nebo keramice používáte pečící papír?
|
| Zajoch ušatej | 
 |
(11.4.2016 20:54:01) tloušťka plechu ti moc nepomůže - ani silný plech nedrží dobře teplotu a za tu chvilku co troubu otevřeš a než vsadíš chleba tak šíleně vychladne. Jinak pokud doma nemáš velký teplo podle mě jsou 2 + 2 hodiny na kynutí málo - mně kyne vždy sakra déle - včera jsem v 10 hodin zadělala, do 14. hodin byl v míse, pak stočit a v ošatce byl asi do půl sedmé - doma teplota 21st.
Litinový tác bude určitě taky super - já chvíli pekla v litinovém hrnci, z toho jsem měla chlebíky taky jedna báseň Jinak šoupu přímo na keramiku, žádný papír nepoužívám. Do litinového jsem ale sázela s papírem
|
|
| zerat | 
 |
(11.4.2016 21:13:11) Neznámá, já i na keramický kámen používám pečící papír, líp se mi s chlebem manipuluje, nehrozí jeskyně z důvodu pádu na kámen... Pečící papír vyndám hned, jak to jde a kupuji takový, co nemá limit 220°C, protože kámen rozehřívám dokud trouba nedojede na 275°C a chvíli pak trvá než dojede na 250°C...
|
| Zajoch ušatej | 
 |
(11.4.2016 22:34:53) Zerat, nám pivní chutná víc než podmáslový - ten jsem taky zkoušela a nějak to není ono, takže udržuju doma zásobu plechovkého piva. Min. týden ale nebylo, v lednici bylo podmáslí a nebyl špaatný, to ne, ale s pivem je více nadýchaný mi přijde, což je i logické
Jinak budu mít taky dotaz - chlebíky se tuk, tuk, daří. Pro změnu se nedaří kváskové dalamánky - zkoušela jsem i ze stejného těsta jako chlebík - stejně mi to nějak nechce kynout a ani v troubě pak nenabydou - proč? Nějak už nemám odvahu se do nich znovu pouštět :-(
|
|
|
|
|
| :-) zaregistrovaná | 
 |
(11.4.2016 21:35:20) před vložením do ošatky nenatírám moukou, ale bramborovým škrobem, jinak praskliny ode dna jsou spíš známkou nedokynutí. Takový ten brousek bych řekla, že je z málo rozpáleného plechu. Peču na 250, stačí to v pohodě.
|
|
| Anadar | 
 |
(12.4.2016 12:41:33) jako se tu zmiňovalo víc lidí,možná není dokynuto .Na druhou stranu překynutý chleba je hnusný,kyselý a roztéká se na placku. Při překládání je naprosto geniální nápad používat místo mouky olej.Pomastím silikonový vál,ruce a překládám. Nejsou stopy mouky v těstě, a kuchyň vypadá líp. Ošatka na kynutí musí být dobře vysypaná,kde se těsto přilepí,tam to následně rádo praská. Taky je dobré překládat v jednom směru a tu plochu se švy dát navrch ošatky(při pečení bude na spodku),ve švech těsto taky rádo praská. Chleba se dá různě nařezávat-praskání je řízené. Peču na rozpáleném plechu.Troubu s plechem rozehřeju na 250 st horkovzduchu. Rychle vyklopím těsto na plech ,nenařezávám,šup do trouby a zastříknu dno trouby vodou.Peču cca patnáct minut,pak zlumímím na 180-200 a po další čtvrthodině stáhnu až na 150 st. Občas vstříknu do trouby vodu.Tak po čtvrthodinách,celkově peču hodinu půldruhakilový bochník. Nepraská.
|
|
| Dobra1 | 
 |
(12.4.2016 23:15:47) Moje zkušenost je, že při dávání na rozpálený plech se rychleji zahřeje zespodu, proto to dělá tu čepici. Zkus vyklopit na studený plech, těsně než ho dáš do rozpálené trouby. Pokud nechceš, aby ti podélně praskl, mírně ho nahoře nařízni. Cca po 5 minutách dávám dospodu druhý plech s cca 1 l vody, po jejím odpaření dopékám ještě chvilku kvůli kůrce.
|
|
|