| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Plísně v cukroví

 Celkem 62 názorů.
 Pippi 


Téma: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 13:01:25)
Ahoj, před rokem jsme tady četla, že v cukroví se brzy dělají plísně. Psala to tuším Angrest.Chci se zeptat, jestli se o tom dá někde něco přečíst. Díky
 Žžena 


Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 13:16:23)
Pippi, nejde o to, že by se tam dělaly ty plísně brzy. Dělají se tam obdobně jako v jiných potravinách, v některých druzích míň, v jiných víc (rizikovější jsou zejména ty plněné druhy). Jde o to, že dost lidí má ve zvyku cukroví péct ve velkém předstihu, pak je různými bizarními způsoby skladovat (bedny na balkoně, kde na to občas zasvítí sluníčko, občas to přemrzne...), a v takovým třítýdenním cukroví prostě už roste leccos.
 angrešt 


Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 13:58:01)
Hehe, než jsem dopsala svůj sáhodlouhý traktát, je tu zrovna stěžejní bod extra v diskusi :) Ano, přesně, jak píše Žžena, do puntiku :-)
 Lada 
  • 

Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 14:00:42)
A můžu se tedy zeptat, jak správně skladovat cukroví, pokud ho mám již napečeno??
 Lei 


Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 14:04:13)
Hlavně neslepovat.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 14:33:24)
Já teda slepuju a plním na poslední chvíli, ale ty suchý "korpusy" už peču, prostě jsem asi pomalá a mám na to čas jenom o víkendu.
 angrešt 


Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 14:10:05)
Oddělit si to nejhezčí na vánoce a to zmrazit, zbytek sníst.
 2.10xb-116 


Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 14:11:30)
v lednici...?
 Lada 
  • 

Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 14:06:28)
Angrešt, úplně mimo, kolik by měl mít výkon (W) správný kuchyňský robot, aby stál za to na míchání, hnětění apod. Děkuji moc
 angrešt 


Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 14:11:36)
jejda, z hlavy td nevím a liká mi konec limitu internetu, to je v pytli ~:( tak snad Tio to někdo napíše. pro tyčák tuším minimálně 500 W, robot te-ď fakt nevím. a jsou navíc i jiné parametry důležité.
 Majoranka 


Re: Plísně v cukroví  

(3.12.2015 9:25:52)
Taky vybírám robot a bylo mi řečeno, že na kvalitní mletí by minimum mělo být 1000W.
 Len 


Re: Plísně v cukroví  

(3.12.2015 15:35:27)
Zalezi, jak jsou udelane prevody. Treba KA ma asi 300W a staci to.
 Kaťule 
  • 

Re: Plísně v cukroví  

(6.12.2015 23:11:10)
Ahoj. Mam dotaz, který je úplně mimo debatu o cukroví.
Angrešt vydala kuchařku?
Pokud ano, kde se dá sehnat?
Někdo z mojí rodiny po ní strašně touží a já zase toužím
udělat velikou radost pod stromeček.
Děkuji za tipy
 Agatha Ch. 


Re: Plísně v cukroví  

(6.12.2015 23:13:42)
Celoroční plánovací kuchařka, lepší knihkupectví ti ji objedná. http://celorocnikucharka.cz/oldweb/zakoupeni.html
 Martina, 3 synové 


Re: Plísně v cukroví  

(6.12.2015 23:14:44)
http://www.libri.cz/kniha.php?kniha=605

Celoroční plánovací kuchařka. Vaříme podle ročních období pokrmy z celého světa
 Kaťule 
  • 

Re: Plísně v cukroví  

(7.12.2015 21:54:04)
Děkuji za radu ohledně kuchařky od Angrešt
 Babsi+2 


Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 14:28:29)
Hele, tvoje tchýně je moje švagrová? Já peču "pozdě" od druhého porodu-zjistila jsem, že začít 15. je tak akorát. U švagrovky vyzvídám, co už má napečeno (3 druhy) a těm nejstarším druhům se pak (zcela zákeřně a vědomě) vyhýbám. Kolem Silvestra už raději na návštěvě nejím nic - vše je min.4-5 týdnů staré, skladované na balkoně, v krabici od bot, u čtyřproudé výpadovky. No mňamka!
 Marika Letní 


Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 18:11:45)
Cukroví "v krabici od bot"??

To je teda nelákavá představa. ~8~ Koupit plechovou krabici je tak finančně náročné? Nebo papírovou na dort?
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 21:48:28)
Krabice od bot, fuj. Já používám krabice od papíru do tiskárny. Nasbírám si je v práci.
 Beruška+J02A07T10 


Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 20:26:50)
babsi, já peču dřív jen perníčky před mikulášm, aby byly na mikuláše a letos ani to nestihneme.. ty navíc děti tak to 14 dnů sní.. a peču další várku, jinak cukroví standardně začínám péct až tak kolem 13-15.12. a vždy to stihnu, cukroví míváme tak mezi 7-12 druhy, děti i manžel jsou spokojené, návštěvy taky a nikdy se mi nic nezkazhilo
navíc nám nikomu odleželé cukroví prostě nechutná, nejvíc toho děti sní čerstvě upečeného
 Muumi 


Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 14:43:07)
Moje tchýně: Než se narodil Jiřík, tak už jsem týden (nebo 2 týdny, už nevím...) měla napečeno a uklizeno. Jiřík se narodil dnes, tedy 2. 12. Cukroví mají hnusné dodnes a Jiřík ho nejí:)
 magrata1 


Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 15:01:28)
já jsem jen asi dvakrát udělala tu blbost, že jsem pekla už dva týdny před Vánocemi. Měla jsem pak 20 druhů a takové haldy, že jsme to rozdávali na všechny strany. Mně totiž stačí na 10 druhů 2-3 dny- ráno si připravím 3-4 těsta (když jsem byla v práci, dělAla jsem to večer před pečením), to trvá chvíli. Strčím do lednice a večer upeču. Natírám 23. a když nestíhám, tak 24 u pohádky. Nedovedu si představit, co bych měla péct už teď. Jakmile začnu, nasadím tempo a dostanu inspiraci.
 Brita 
  • 

Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 15:10:23)
Péct budu příští víkend, plnit v úterý před Štědrým dnem, ale matlat cukroví na ŠD je pro mě nepředstavitelný. ŠD je u nás už klídek a pohodička, cukroví jen jíme, rozhodně ho nemažeme ani nemáčíme v čokoládě.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 15:15:24)
To já taky ne, hlavně bych musela vstát asi tak ve 4. Všechno slepit a ozdobit, nehledě na to, že to co je politý čokoládou nebo nějakou polevou musí i zaschnout. 23.12.peču vánočku, dělám polívku a salát, 24 jenom obaluju kapra a jinak se válím.
 magrata1 


Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 15:20:13)
Já nic nepolívám, natírám jen linecké. To teda opravdu za fušku nepovažuju. Navíc toho nemáme kilo, nepotřebujeme být ještě bachratější, než jsme. Perníky zdobíme předem s dětmi a zdobíme jimi stromek.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 15:25:56)
Tak to já toho mám mnohem víc než kilo. Peču i pro mamku, tchýni, tetu a spoustu toho rozdávám. A polévan čokoládou taky mám dost druhů.
 Lída+4 


Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 15:27:51)
No to nevím, kilo cukroví je trošička. ~d~ Ono je poměrně těžký.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 15:31:01)
No právě, kilo je malá krabička.
 magrata1 


Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 15:35:13)
Ale kilo lineckého, které jediné si v případě nestíhačky nechávám na 24., kilo teda nemám. Celkem mám určitě víc než kilo, peču tak 10 druhů+vdolečky ("vlčnovské"). Nikde jsem nepsala, že všechno natírám a slepuju na Štědrý den~d~
 Brita 
  • 

Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 15:52:15)
Moje řeč, akorát teda u nás bez polévky a vánočku dodá mamka.
 magrata1 


Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 15:18:08)
Tak to já ho jím až po večeři a u pohádky ho klidně v pohodičce mažu. Nepřipadá mi to jako dřina nebo narušení klídku. Naopak, jak jsem z předešlých dní rozjetá, pěkně se u toho uklidním. Vzhledem k tomu, že mám pracovně největší fofry před Vánocemi, dělám celé dny i po nocích, těch pár dnů, kdy už neodesílám zboží mám fofr s pečením a úklidem. Takže po tom zápahu je natírání cukroví něco jako když si běžec protahuje svaly po závodě.
 Ráchel, 3 děti 


Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 16:18:06)
tak ale linecké je lepší, když se trochu rozleží, tzn. je namazané tak aspoň dva dny předem
 Lada2 


Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 20:42:50)
2 dny není měsíc.
 anemon 


Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 17:48:06)
Já peču pozdě, sneseme to tak týden starý, dneska jsem pekla perníky na víkend.
 ruže červena 


Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 18:53:43)
Nevím proč někdo peče měsíc předem já začnu 18.12 a mám všechno čerstvé mám vyzkoušené druhy,které jsou měké a nemusí se zaležet.
 Babsi+2 


Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 19:06:03)
Pečou, protože to jsou zodpovědné a moc šikovné hospodyňky, které se poctivě připravují na Vánoční svátky. My nezodpovědné pečeme či uklízíme, až když máme náladu.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 21:41:16)
Ale já na to mám náladu, na pečení cukroví se těším celý rok. Kdyby mě to nebavilo, tak si koupím, dneska se vidí pěkný věci.O úklidu teda radši pomlčím.
 TaJ 


Re: Plísně v cukroví  

(3.12.2015 9:08:16)
Tak já se tedy zrovna nepovažuji za nějak pečlivou a svědomitou hospodyňku, ale cukroví už napečené máme...neděláme nic plněné krémem, jen jeden druh je slepovaný - linecké...ostatní jsou "suché", máme to v papírové krabici ve sklepě v chladu, takže se mu tam nic nestane...napečeno máme už teď, protože přes týden moc nestíháme, respektive začít péct někdy večer by mě fakt už nebavilo a každý druhý víkend jsem celý od rána až do večera v práci...takže jsme si napekli v klidu už teď, v neděli jsme všechno upekli, v pondělí odpoledne slepili a dozdobili a je hotovo...máme svých 5 osvědečených druhů, které nám chutnají a nic víc už neřeším:-)
 Lída+4 


Re: Plísně v cukroví  

(3.12.2015 9:21:15)
U nás se teda vždycky peklo už od listopadu, ale to byly perníčky a sušenky, to všechno potřebuje pořádně odležet. Zbytek až od půlky prosince.
 Žžena 


Re: Plísně v cukroví  

(3.12.2015 9:24:00)
Buchli,
tak ono starý cukroví není nebezpečný v tom slova smyslu, že by z něj běžný člověk měl akutní zdravotní problém, to zas ne, na druhou stranu si leckdo i tu "decentní dávečku plísní" prostě radši odpustí, a hlavně pro lidi s citlivější chutí a čichem je starý cukroví pak tak trochu "kulinářské utrpení", protože v tom prostě už cítí ty nežádoucí pachutě atd.
 Žžena 


Re: Plísně v cukroví  

(3.12.2015 9:19:40)
Tak samozřejmě je to vaše věc, pokud vám pak tři týdny staré cukroví chutná, nikdo vám jeho konzumaci zakazovat nebude.
 Lída+4 


Re: Plísně v cukroví  

(3.12.2015 9:22:12)
Žženo, nám naopak nechutná to cukroví úplně čerstvý.
 Žžena 


Re: Plísně v cukroví  

(3.12.2015 9:25:39)
Lído,
já myslím, že mezi "úplně čerstvým" a tři týdny starým cukrovím existuje ještě nějaké to spektrum možností, kde se dá najít schůdný kompromis.
 Lída+4 


Re: Plísně v cukroví  

(3.12.2015 9:50:31)
Žženo, tři týdny starý je pro mě NORMÁLNÍ, žádná hranice. Třeba zrovna ty perníčky jsou rozumně k jídlu nejdřív po měsíci.
 Žžena 


Re: Plísně v cukroví  

(3.12.2015 10:02:50)
Lído,
jak který perníčky. My třeba děláme perníčky, který jsou k jídlu výborný hned.
 Lída+4 


Re: Plísně v cukroví  

(3.12.2015 13:07:14)
Žženo, jenže to nejsou "ty naše". ~;)
 TaJ 


Re: Plísně v cukroví  

(3.12.2015 13:40:28)
Jentakj - přesně tak, v prosinci bude jednak blázinec v práci a taky jsou různé akce ve škole, chodíme se kouknout na trhy a na vánoční výstavy....jinak my ani neděláme žádný velký úklid, jen běžně uklidíme jako vždycky a hlavně si to tu nazdobíme...což už taky máme hotové:-), vánoční stromeček stojí v květináči na zahradě, máme ho už několikátý rok, takže jen tak dva dny před Štědrým dnem ho postupně přeneseme do tepla a ozdobíme....dokonce i dárky mám téměř všechny, touhle dobou už odmítám lézt do obchodů, maximálně dokupuji drobnosti na vánočních trzích...chybí mi ještě asi 3 věci, pro které už téměř najisto vím, kam půjdu...a už budu mít všechno připravené, úplně beze stresu, tlačenic....prostě pohoda:-)
 mamoch 


Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 19:32:25)
Pečeme kolem 15.12., klidně i později, chutná nám čerstvé, pro mě rozleželé rovná se staré. Plechové krabice se mi vůbec neosvědčily na skladování, nejlepší jsou papírové-dortové.
 Edysha 


Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 19:08:14)
Pecu brzy, abychom si cukrovi uzili. Jime ho uz od prvni adventni nedele, vzdycky zapalime svicku, dame kakao, kafe a cukrovi. Takze prubezne jime a dopejkame, to co nejvic chutna. Jinak driv jsem zacinala take az kolem 15.12. Jenze to pak byly fofry a ani jsem na cukrovi nemela chut. Takhke je to takove pro nas vic pozitkarske, zrovna dozdobuji linecke na nedeli, minule byly kokosky a maslove venecky :-).
 Fren 


Re: ... i v kečupu  

(2.12.2015 21:23:45)
kupujeme kečup Kand,který několikrát vyhrál v testech,co se týká obsahu rajčat.Je ve sklence,kteerou vždy pevně uzavřu a skladuju v lednici,ale stává se,že v místě uzávěru,prostě nahoře ve sklenici,nikoli teda kečupu samotném,najednou při otevření na vás koukne plísen,a do doby expirace to má hodně daleko přitom.Lednice nová,kvalitní s atbkt.filtrem,kečup by měl být též kvalitní,tož kde je kurna problém?? Stává se vám to taky?
 Kukurice29+3. 


Re: ... i v kečupu  

(3.12.2015 11:43:04)
Než kečup zavřu, tak umyju to víčko a od té doby se mi to nestává.
 Hadice a hadi 


Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 22:08:35)
Mně teda dost komlikujou život vánoční besídky děti. Jeden ji ma tuším 17. a loni ji měli ještě dřív. Cukroví chtějí přinést oba. Tak musím začít dřív. Pravda je, ze většinou na 24. mam uchranenej jeden talirek, jinak všechno sežráno.
 Hadice a hadi 


Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 22:08:36)
Mně teda dost komlikujou život vánoční besídky děti. Jeden ji ma tuším 17. a loni ji měli ještě dřív. Cukroví chtějí přinést oba. Tak musím začít dřív. Pravda je, ze většinou na 24. mam uchranenej jeden talirek, jinak všechno sežráno.
 Pippi 


Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 22:09:23)
Díky, já taky pecu nejdřív 10 dní před Vánoci a plnil až triadvacateho.nejen kvůli plus ním,ale to rozmekle cukroví mi nechutná. Facebook se plní fotkami s napecenym cukrovim, já si klepu na čelo a napadlo mě podívat se po nějakém tom článku
 :-) zaregistrovaná 


Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 22:23:49)
upeču, manžel sní během 10 - 14 dní, upeču, manžel sní během 10-14 dní, před vánoci upeču, aby bylo i pro návštěvy. Peču ale jen 2-4 druhy, které nám nejvíce chutnají. Manželovi se snad nikdy nepřejí, já v lednu nemůžu cukroví ani vidět, takže jsem zbytky mrazila, teď tím, že je to rozfázované od konce listopadu po prosinec, se snažím pečením menšího množství, abych mrazit nemusela. Jinde moc cukroví nejíme.
 :-) zaregistrovaná 


Re: Plísně v cukroví  

(2.12.2015 22:25:18)
uschovávám v plechových krabicích, ty máslové v ledničce, jinak ve spíži. To by mělo být v pořádku, i co se trvanlivosti týká, hlídám si hlavně máslo, aby bylo kvalitní a co nejčerstvější.
 Jana 
  • 

Re: Plísně v cukroví  

(3.12.2015 6:17:18)
No já už fakt nevím, léta se začínalo péct kolem Mikuláše, naše babičky, rodiče to tak dělávali běžně a najednou je to špatně.... My si asi opravdu dokážeme udělat problém úplně ze všeho...
 Žžena 


Re: Plísně v cukroví  

(3.12.2015 6:58:08)
Jani,
jíst plesnivý nebo žluklý jídlo nebylo "dobře" nikdy.
 Pippi 


Re: Plísně v cukroví  

(3.12.2015 7:13:03)
Ne všechno co dělaly naše babičky a maminky bylo správně.
 Kukurice29+3. 


Re: Plísně v cukroví  

(3.12.2015 8:55:32)
Ani to, co děláme ted není třeba to nejlepší a naše děti a vnoučata si budou klepat na čelo.
 druida 


Re: Plísně v cukroví  

(3.12.2015 7:21:10)
Léta se začínalo.... Asi jak kdo. Jako dítě si pamatuju, že se u nás začínalo až poslední týden. Vždycky během dvou večerů se napeklo, naplnilo. A to jsme dělali i různé krémové. Dneska to dělám taky tak. Za dva večery mám hotovo. Nedokážu si představit dělat to postupně celý měsíc, to by mne teda nebavilo...
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Plísně v cukroví  

(3.12.2015 12:19:06)
My pečeme "dřív" jen jetelíčky z lískových ořechů (bílek, cukr, lískáče) a perníčky, aby byly na Mikuláše (a na besídky do školky a školy).

Marokánky tak deset dní před Vánoci, aby taky trochu změkly.

Rohlíčky, linecký, pracny a cikánské řezy až těsně před svátky. A víc už nic.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.