Galia |
|
(12.10.2015 15:44:41) Prosím o recept na klasické tuhé bonbóny a lízátka. Jaká ingredience zajistí úplné ztvrdnutí hmoty? Díky za radu.
|
Drop |
|
(12.10.2015 16:26:43) cukr a teplota?
|
|
jů |
|
(12.10.2015 17:08:55) Mrkni na Čarujeme recepty
|
|
jů |
|
(12.10.2015 17:08:55) Mrkni na Čarujeme recepty
|
|
susu | •
|
(13.10.2015 7:09:05) Jako malá holka jsem si dělávala karamel z cukru. Nalila jsem do vymaštěných formiček. Ale je to pořád jen ten stejný karamel. Udělat jinou příchuť neumím a přijde mi to, vzhledem k nabídce, relativně zbytečné.
|
|
Zuzkaaa | •
|
(13.10.2015 12:01:44) Tvrdost zajišťuje karamel
|
angrešt |
|
(13.10.2015 16:37:21) KAramel na bonbony ne, jak vznikne karamel, je už cukr přepálený a není na bonbony, ale na karamely.
|
|
|
angrešt |
|
(13.10.2015 16:35:53) Tvrdost zajišťuje cukr provařený na vysokou teplotu, obvykle se míchá sacharosa a glukosa. lze použít cukr + med. Přidá se kyselina citronová a svaří se to na 140 - 145 st.
tu svařenou cukrovou hmotu potom na pomaštěném plechu pomocí naolejobvaných nástrojů (dortový nůž, dortová lopatka...nebo co Ti sedne do ruky) a posléze v rukavicích (já si dávám podkládací bavlněné a na to latexové) zpracuješ, můžeš obarvit, dochutit, a tak různě válíš, natahuješ a překládáš, až v tom vznikne taková ta vláknitá struktura, jak je normálně v bononech. Musíš pracovat velice rychle, za chvilku je to tuhé. Potom naolejovanými nůžkami nastříháš kousky a necháš vychladnout a ztvrdnout.
Hmotu můžeš i nafukovat, pracovat s ní vlastně jak s roztavenou sklovinou :) CHce to ale hbité a azbestové ruce. A nemít děti doma, je to docela nebezpoečná činnost, občas někam cákne či odletí kousek hnusně pálivé cukrové hmoty.
|
|
|