Přidat odpověď
Tvrdost zajišťuje cukr provařený na vysokou teplotu, obvykle se míchá sacharosa a glukosa. lze použít cukr + med. Přidá se kyselina citronová a svaří se to na 140 - 145 st.
tu svařenou cukrovou hmotu potom na pomaštěném plechu pomocí naolejobvaných nástrojů (dortový nůž, dortová lopatka...nebo co Ti sedne do ruky) a posléze v rukavicích (já si dávám podkládací bavlněné a na to latexové) zpracuješ, můžeš obarvit, dochutit, a tak různě válíš, natahuješ a překládáš, až v tom vznikne taková ta vláknitá struktura, jak je normálně v bononech. Musíš pracovat velice rychle, za chvilku je to tuhé. Potom naolejovanými nůžkami nastříháš kousky a necháš vychladnout a ztvrdnout.
Hmotu můžeš i nafukovat, pracovat s ní vlastně jak s roztavenou sklovinou :) CHce to ale hbité a azbestové ruce. A nemít děti doma, je to docela nebezpoečná činnost, občas někam cákne či odletí kousek hnusně pálivé cukrové hmoty.
Předchozí