Franty | ![](/g/icon/jablko2_1.jpg)
![](/g/b.gif) |
(9.9.2015 23:36:30) Prijde mi kamaradka a dozvedela jsem se, ze nemuze lepek. Chtela jsem upect mrkvovy dort, myslite, ze kdyz pouziju bezlepkovou mouku (pokud sezenu, bydlim v zahranici), ze muzu tento dort udelat? Jakou bude mit chut? Nemam s tim zadne zkusenosti. Nebo neco rychleho ke kave a vlastne i potrebuji vymyslet i obed. Nejake tipy nemate? Diky
|
radka | •
![](/g/b.gif) |
(10.9.2015 7:55:47) oběd maso s rýží nebo bramborem nebo se zeleninou, bacha na koření, musíš číst složení, v některých směsích bývá i lepek buchty a moučníky je jich spousta na netu sýrový a salámový talířek, kousky zeleniny s dipem (zas u salámů bacha na složení)
|
|
Vanka | ![](/g/icon/animis7_2.gif)
![](/g/b.gif) |
(10.9.2015 10:08:21) A proč jí chceš dělat zrovna dort?
Znám dvě bezlepkářky. Jedna to má blbé, protože je zároveň veganka a nejí červená masa. K obědu jí dělávám lososa, zákusky si vozí ona mě. Nikdy bych to co ona nezvládla. Umí naprosto luxusní věcičky z čokolády, oříšků a jiných suchých plodů. Že by někdy pekla dort jsem neslyšela.
Druhá je úplně v klidu, protože prostě nejí jídla, která jsou z mouky a ani se jí nesnaží nějak nahradit. Takže ke kávě si nejraději pochutná na zákusku z tvarohu, jogurtu apod. s ovocem. A rovněž má ráda čokoládu na x způsobů. Dorty rovněž nepeče a nejí.
|
Muumi |
![](/g/b.gif) |
(10.9.2015 10:12:14) Jak může veganka jíst lososa?
|
|
Vanka | ![](/g/icon/animis7_2.gif)
![](/g/b.gif) |
(10.9.2015 10:54:48) Veganka není diagnóza. To je volba. A říkám jí tak já, ona sama myslím ne.
Já jen, že mám pocit jakoby všichni četli reklamu od penamu: základem bezlepkové diety jsou obilniny, které jsou označeny jako bezplepkové. To je hlod roku.
Né každý celiak po určení diagnózy letí koupit bezlepkovou mouku a dá se do pečení, přesto může baštit dobroty: creme brulee, tvarohové studené dorty, ovoce s vanilkovým krémem (zahuštěné něčím jiným než lžící mouky, např. žloutkem) a hafo dalšího...
|
. . |
![](/g/b.gif) |
(10.9.2015 11:04:35) Jistěže je veganství volby a ne diagnóza, ale součástí té volby je nejedení lososa. Proč jí říkáš veganka (respektive jsi to napsala sem), když není veganka? ![~t~](/g/s/20.gif) No nic, jinak máš naprostou pravdu, že jíst bezlepkově neznamená (vždy) nahrazovat "lepkové" potraviny něčím jako že stejným ale bezlepkovým, úplně v pohodě se dá jíst to, v čem lepek přirozeně není.
|
|
Muumi |
![](/g/b.gif) |
(10.9.2015 11:08:14) Se jenom ptám. Prostě dle mého vegan nejí nic živočišného původu, anebo teda nerozumím cizím termitům. Jinak nic proti lososovi.
|
|
breburda71 | ![](/g/icon/pejsek.jpg)
![](/g/b.gif) |
(10.9.2015 11:08:41) Vegan nejí snad ani nic živočišného, nebo se pletu? Vegetarián nejí maso ( i losos je maso )..
|
Muumi |
![](/g/b.gif) |
(10.9.2015 11:11:39) Vegan podle mě nemůže ani med, mlíko, vejce. Plus většinou nenosí kožený boty apod. Spousta lidí nejí maso, ale jedí ryby (studenokrevný živočichy), ale pak to nejsou vegetariáni, a vegani už teda vůbec ne.
|
koa | ![](/g/icon/jablko2_1.jpg)
![](/g/b.gif) |
(10.9.2015 11:53:25) Franty, bezlepkové pečivo chutná jinak, ale kamarádka na to asi bude zvyklá. Mně to teda nechutná, uždíbnu vždycky z toho, co upeču dceři, ale nejede mi to. Nemusíš shánět blp mouku, jsou i pečené zákusky bez mouky. U nás letí "roláda jako dech", což jsou celá vajíčka, ušlehat do pěny, postupně vmíchat cukr, po trochách vmíchat kakao. Furt šlehat. 6 vajec 7 lžic cukru 6 lžic kakaa špetka soli
Rozetřít na vymazaný a vysypaný pečící papír (vysypávám pohankovou moukou, zkus třeba kokos), upéct v dobře vyhřáté troubě, jen chvilku, dokud těsto neztuhne, což je vážně chvilička, 5 - 6 minut při 200 stupních. Pokud to přepečeš, bude si těsto pak lámat.
Chviličku po vytažení smotat i s papírem, nechat úplně vychladnout. Rozmotat, potřít šlehačkou, znova smotat, už bez papíru. :). Na povrchu možno potřít šlehačkou, posypat cukrem, kakaem... Já už nahoru nedávám nic. Dát vychladit a rozležet, aspoň hodinu.
|
|
|
|
|
|
známá neznámá | •
![](/g/b.gif) |
(10.9.2015 13:25:48) Recept na mrkvový dort bez lepku dávala jedna zdejší přispěvatelka na diskusi na Módní peklo. Je to na straně 38 - Gurmánské vlákno. Nechci to bez jejího svolení kopírovat.
|
angrešt |
![](/g/b.gif) |
(10.9.2015 20:28:11) Díky za diskrétnost
Zkopíruju to i sem:
Mám recept sice už nahraný v databázi svého webu, ale ještě není převedený na produkční web, tak ho sem zkopíruju z té databázové tabulky. Brzo bude i přímo na webu.
Mrkvový dort – bezlepkový; Carrot cake – gluten free mrkev 250 g; rozinky 200 g; mandlové plátky 100 g; cukr tmavý muscovado 100 g; cukr krupice 100 g; sůl 2 špetky; citronová šťáva 1 lžička; jedlá soda 1 lžička; sůl 2 špetky; voda 100 ml; olej 100 ml; skořice 1,5 lžičky; muškát 10 strouhnutí; sušený zázvor 1/4 lžičky; mletý badyán 1/4 lžičky; vejce 1 ks; bílek 1 ks; cizrnová mouka 80 g; kukuřičná mouka 200 g; pohanková mouka celozrnná 100 g; pohanková mouka hladká 100 g; moučkový cukr; citronová šťáva; marcipán cca 80 g; potravinářské barvivo oranžové a zelené Na dortovou formu 21 cm, nebo tři malé chlebíčkové (foto). Mrkev očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Dáme do mísy, přidáme oba cukry, sůl, koření, vodu a vejce. Rozmícháme a necháme 15 minut ustát, až se cukr rozpustí. Potom přidáme citronovou šťávu a sodu, olej, rozinky a mandle. Mouky zvlášť v jiné míse promícháme a potom ze zapracujeme do mrkvové směsi. Pečeme při 165 st. asi 50 minut. Vychladlé polijeme citronovou polevou z moučkového cukru utřeného s citronovou šťávou. Když poleva oschne, ozdobíme marcipánovými mrkvičkami.
![]("https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/v/t1.0-9/11144897_1644500015798657_5107295035967266071_n.jpg?oh=208c3c778c6708b2d6010634399faac1&oe=5666F165")
|
|
|
klikli | ![](/g/icon/1_1.jpeg)
![](/g/b.gif) |
(10.9.2015 13:51:28) PO své zkušenosti bych se do bezlepkového pečení nevrhala, a teprv ne v případě, kdy to je pro mě novinka a potřebuji to jednorázově. To bych radši udělala tenkou placku z polenty a na to ovoce v dortželé. Je to lehké a dobré, jen v tom želé může být taky lepek, pozor na složení. Já jsem teda kuchařka na baterky, ale celkově mi pečení sladkého s bezlepkovou moukou moc nejde. Možná je to tím že nahrazuji i mléko a vejce, třeba by to bez těchto dalších omezení šlo dobře. Nebo kdybys trvala na pečeném, tak bych upekla tvarohový dort s drobenkou, jen do té drobenky bych dala tu bzl mouku a bylo by. Tam se nic zkazit nedá.
|
|
|