Venice+3 |
|
(15.8.2015 18:04:05) Tak a sušička je tady. Stojí na stole, tváří se flexibilně a perspektivně. Je zvědavá, co předvedu. Zatím tápu. Omladina sbírá rajčata, že sušičku nakrmí hned teď. Co vy a sušička? Jak využíváte kromě křížal, hub... kdysi jsem slyšela i o nějakých ovocných plackách z pomletého ovoce, které sušívali. Děkuju za tipy a rady.
|
withep |
|
(15.8.2015 18:19:55) Ovocné placky jsem zatím nezkoušela, kromě výše zmíněných můžeš sušit bylinky (pokud tvá sušička disponuje nižší teplotou - do 35 stupňů).
|
|
angrešt |
|
(15.8.2015 18:39:05) Se sušičkou (tedy sušičkami, ono se toho do ní moc nevejde, takže jedu na třech najednou) jsem se momentálně kamarádila hlavně při výrobě instantních jídel. Jinak suším spíš bylinky (nutná regulace teploty, jinak se jemné bylinky spálí), houby, křížaly, vypeckované višně a třešně. Mleté ovocné placky jsme zkusili před lety v prvotním nadšení, nenadchlo nás to. Normálně nasušené ovoce mi přijde o dost lepší.
No a do těch instantních jídel jsem sušila spoustu druhů zeleniny, olivy, sýr, bylinky. Všecko krásně uschlo.
|
withep |
|
(15.8.2015 19:01:44) Nádhera, hluboce smekám
A to jen tak experimentuješ, nebo chystáš jídlo na cesty? Pak stačí zalít vodou, nebo povařit?
|
angrešt |
|
(15.8.2015 19:08:21) Dík Na začátku byl pouhý badatelský duch, ale když jsem to trochu dostala do ruky, tak jsem si reálně navyráběla instantní jídla na dovolenou - nemůžu lepek a kravský mlíko, takže se mi mimo domov stravuje dost obtížně. A instantní jídla to řeší. Zatím jsem je využila na chalupě, ale ještě přijdou ke slovu, mám je na letošní dovolenou.
recepty mám na webu, pokud to chceš vyzkoušet:) Mám teda teď úplně nový web, který umí filtrovat alergeny, takže se to na něm hůř hledá, ale mělo by to být tady: http://www.celorocnikucharka.cz/recipe/summer?id=12 (chyběj tam teď fotky, nějaká chyba importu receptů, holt web je teď v plenkách a jsou tam různé zádrhele).
|
Venice+3 |
|
(15.8.2015 21:01:56) Pane jo!
Ještě podotázka: nasušená rajčata dáváte do mrazáku? Prý se mají ve sklenicích zalít olivovým olejem?
|
neznámá |
|
(15.8.2015 22:17:04) To by mne taky zajímalo, koupila jsem sušený rajčata a co s nimi dál? Asi zalít olejem, ale čím okořenit? A doporučíte sušičku?
|
angrešt |
|
(15.8.2015 22:37:13) Já je suším už rovnou okořeněná - poprášená solí, pepřem, tymiánem a nasekaným česnekem. Ale v sušičce je nesuším, suším je buď na slunci, nebo v troubě. V sušičce to zkoušela máti a nebylo to nic moc, rajčata byla taková moc tmavá.
|
neznámá |
|
(15.8.2015 22:44:23) Aha, musím ty svoje ochutnat. Zeptám se jak ožralí blb a zítra se budu stydět ( utekla jsem návštěvě a padlo hodně vína). Sušíš je přesně jak? Prosím návod pro tuponě. Jednou jsem se pokoušela sušit hrušky, donutila jsem drahého udělat síta ( síta asi i někde ještě budou) a hrušky sežraly během sušení mouchy. Sušený rajčata ( a hrušky) jsem měla jako důvod pro pořízení sušičky.
|
angrešt |
|
(15.8.2015 22:53:03) Používám taková ta datlová rajčata san marzano, co nemají moc tekutiny uvnitř. Napůlím podélně, nakladu na plech pokrytý pečpapírem (ten není nutný, ale nesnáším mytí plechu), popráším pepřem, solí, odrhnutým čerstvým tymiánem a česnekem nasekaným drobně, ale ne utřeným, aby nebyl oslizlý. Lehce pokapu olivovým olejem a strčím na sluníčko, nebo do trouby na 100 st. Klidně i kombinuju, přes den na slunci a když slunce zaleze, dám to do trouby. Suším tak, že jsou uschlá, ale ne zcela vysušená, nechávám je trochu vláčná, A pak je sežerem a to je celý, no
Kdybych chtěla dělat trvanlivá, musela bych je vysoušet víc.
|
neznámá |
|
(15.8.2015 23:08:42) Ty máme. Znám je pod názvem paprikové rajče a trefa, dnes jsme uvažovali k čemu jsou. Máme jich pár rostlin a k jídlu nic moc. Zkusím je usušit. Děkuji, jsi neuvěřitelná.
|
|
|
angrešt |
|
(15.8.2015 22:54:53) Tady jsem je dala do piadiny (kupované bezlepkové) - taky dobrý.
|
Kukurice29+3. |
|
(29.8.2015 16:26:32) Jeee a kde to prodavaji? Mam celiakii. Sice pecivo nejim vubec, ale tohle bych si dala.
|
angrešt |
|
(29.8.2015 18:44:21) Koupila jsem to v naší italské prodejně. Majitelka nově otevírá i e-shop s bezlepkovými potravinami z Itálie http://bezlepek-vipitalia.cz/
|
|
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(15.8.2015 22:33:50) Sušená rajčata neskladuju nijak, jelikož se ještě nestalo, že by nebyla sežraná max. do tří dnů (ty tři dny je mám v lednici).
Jinak se zalévají olejem, zpravidla slunečnicovým. Ale musejí být opravdu perfektně vysušená, jinak se můžou kazit. Lepší skladovat v tom oleji v lednici a sníst cca do měsíce. Mrazit by se asi taky dala, ale nevím, nezkoušela jsem.
|
neznámá |
|
(15.8.2015 22:37:31) Jíte jen usušený? Dají se použít třeba do těstovin nebo něčeho dalšího?
|
angrešt |
|
(15.8.2015 22:40:51) My je nejíme, my je žerem Do těstovin by samozřejmě šla, občas jich trochu rozdám a jedna z obdarovaných je prý do těstovin s úspěchem dala. Nám do jídla nikdy nezbudou, suším cca kilo naráz (nemám na větší akce prostor) a přiděluju je na mlsání za odměnu Syn je po nich totiž divý.
|
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(15.8.2015 19:10:35) Jo, a zalije se to vodou - na mám to nadávkované na porce, které se zalijí 400 ml vroucí vody, nechá se to odstát a rovnou se to jí. Nic se nevaří, je to přizpůsobeno vybavení pouze varnou konvicí. Hlavní testovatel je můj brácha, zalívá si to v práci
|
: - ) |
|
(15.8.2015 20:16:44) Výborný nápad!
|
|
Míša | •
|
(15.8.2015 22:11:35) Jo, ta sušená jídla vypadají úžasně, sleduju to u Angrešt na FB, ty fotky mě tak rozslintaly, že jsem si tehdy musela jít udělat jednu hnusnou obyčejnou čínskou nudlovku :)
|
|
|
|
|
|