| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Pečená povidla - jak dlouho péct?

 Celkem 8 názorů.
 Simeona+3 


Téma: Pečená povidla - jak dlouho péct? 

(8.8.2015 9:29:03)
Zkusila jsem péct povidla v troubě podle vychvalovaného receptu, nicméně výsledkem nejsou povidla, ale dobrý švestkový džem. Asi to ještě chce péct, včera jsem to po půlnoci vzdala a šla spát, ale dnes jsem odhodlaná to dodělat. Vím, že tenhle způsob přípravy je tu oblíbený - jak dlouho trvá, než budou z džemu povidla ? Peču na 250. Díky...
 NovákováM 


Re: Pečená povidla - jak dlouho péct ? 

(8.8.2015 11:02:37)
svestkova jsem nezkoušela. Meruňky bývají za 2-3 hodiny 150 horkovzduch. Ubrala bych teplotu a přidala čas, aby se odparila přebytečna tekutina
 Vínečko 


Re: Pečená povidla - jak dlouho péct ? 

(8.8.2015 11:41:09)
Švestková peču 5 hodin bez otevírání trouby a míchání.
 Ningit 


Re: Pečená povidla - jak dlouho péct ? 

(8.8.2015 11:43:24)
Já peču už několik let s úspěchem podle níže uvedeného receptu, hodí se na švestky, jablka a možná i jiné ovoce. Postup zachovávám přesně stejný, jak je uvedeno, ale je podle mě důležité slít šťávu, která se vypeče, a ovoce mixovat bez ní (a případně trochu doředit podle potřeby s vědomím toho, že povidla po vychladnutí ještě zhoustnou). A taky platí, že ne z každých švestek se udělají dobrá povidla. Taková ta "pravá" povidla budou jedině z těch "pravých" podzimních švestek, ze všech ostatních vyjde spíš ten džem...
Zato jablková povidla se povedou vždycky úžasně, při loňském testování náplní do "svatebních" koláčků u nás měla obrovský úspěch...


Povidla pečená v troubě

2 kg švestek, 50 dkg cukru krupice (příp. méně podle sladkosti ovoce), 2 lžíce octa, případně i koření, ale nemusí být (1/2 kávové lžičky mleté skořice, podle chuti rum nebo konzumní líh, 3 tlučené hřebíčky)

Postup
Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče vyloženého pečicím papírem. Polijeme octem, vše promícháme a dáme péct na 200 stupňů do trouby. BĚHEM PEČENÍ ANI JEDNOU NEMÍCHÁME!!!!! Pečeme 20-25 minut. Po této době na švestky nasypeme rovnoměrně 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a znovu je na dalších 15 minut dáme do trouby péci.

Po upečení slijeme většinu šťávy, kterou švestky během pečení pustily, a zbytek ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence, jak kdo má rád. Někdo jemná, někdo s kousky ovoce. Přidáme alkohol, skořici a roztlučené hřebíčky (koření lze vynechat, pokud chceme, aby více vynikla přirozená chuť švestek).

Pak horká povidla jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Nahoru dám ještě malou lžičku rumu nebo lihu, jako konzervant, i přesto, že už tam rum je.
 Žžena 


Re: Pečená povidla - jak dlouho péct ? 

(8.8.2015 13:33:13)
V tomhle receptu mi přijde škoda té šťávy.. s ní se vylije i ten cukr.
 Ningit 


Re: Pečená povidla - jak dlouho péct ? 

(8.8.2015 13:35:53)
Štávu v žádném případě nevylévám, to by byl fakt hřích, je výborná! Povidla zůstanou i bez ní dostatečně sladká (mám vyzkoušeno) a šťávu si sleju do hrnečku a využívám třeba na koktejl, slazení jogurtu atd.
 Simeona+3 


Re: Pečená povidla - jak dlouho péct ? 

(8.8.2015 14:47:27)
Tak přesně tenhle recept zkouším. Je z toho marmoša, dobrá, ale povidla to nejsou. Možná je to fakt druhem švestek, ale byly holt teď, tak jsem myslela, že to půjde. No nic, peču dál, do zhoustnutí...
 Pavla 
  • 

Re: Pečená povidla - jak dlouho péct ? 

(9.8.2015 9:31:42)
já dělám tyhle a jsou bezkonkurenční. Nedávám tam teda to koření, takže mám jen švestky a pak přidám jen rum a je to.

2kg švestek, 2 polévkové lžíce octa, 50dkg cukru krystal, 1/2 čajové lžičky mleté skořice, 3 roztlučené hřebíčky, 4 polévkové lžíce rumu

POSTUP PŘÍPRAVY

Z této dávky jsem měla dvě velké sklenice o objemu 720ml.

Švestky umyjeme a vypeckujeme, dáme je na plech (ten klasický s vyšším okrajem, jak je u každé trouby) a pokapeme je octem. Takto dáme péct do předehřáté trouby na 250°C na 25 minut. BĚHEM PEČENÍ ŠVESTKY ANI JEDNOU NEMÍCHÁME!!! Po uvedené době švestky posypeme 25dkg krystalového cukru a dáme péct na 15 minut. Po 15-ti minutkách švestky opět posypeme cukrem a dáme ještě na dalších 15 minut péct do trouby. A je hotovo…švestky by měli mít kolem sebe trochu šťávičky (pokud se vám zdá, že šťávičky je hodně, tak povidla nechte ještě o 5-10 minut déle v troubě), ale po vytažení z trouby je za chvíli ze šťávy hustý sirup. Povidla přelijeme do vyšší nádoby, přidáme skořici, roztlučený hřebíček, rum a vše důkladně ponorným mixérem rozmixujeme. Už během mixování povidla krásně zhoustnou a poté je hned přendáme do sklenic, zavíčkujeme a do druhého dne otočíme dnem vzhůru. Nesterilujeme. Povidla krásně ztuhnou a chuťově jsou naprosto nejlepší, které jsem kdy jedla a s kupovanými se vůbec nedají srovnávat!

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.