| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Já peču už několik let s úspěchem podle níže uvedeného receptu, hodí se na švestky, jablka a možná i jiné ovoce. Postup zachovávám přesně stejný, jak je uvedeno, ale je podle mě důležité slít šťávu, která se vypeče, a ovoce mixovat bez ní (a případně trochu doředit podle potřeby s vědomím toho, že povidla po vychladnutí ještě zhoustnou). A taky platí, že ne z každých švestek se udělají dobrá povidla. Taková ta "pravá" povidla budou jedině z těch "pravých" podzimních švestek, ze všech ostatních vyjde spíš ten džem...
Zato jablková povidla se povedou vždycky úžasně, při loňském testování náplní do "svatebních" koláčků u nás měla obrovský úspěch...


Povidla pečená v troubě

2 kg švestek, 50 dkg cukru krupice (příp. méně podle sladkosti ovoce), 2 lžíce octa, případně i koření, ale nemusí být (1/2 kávové lžičky mleté skořice, podle chuti rum nebo konzumní líh, 3 tlučené hřebíčky)

Postup
Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče vyloženého pečicím papírem. Polijeme octem, vše promícháme a dáme péct na 200 stupňů do trouby. BĚHEM PEČENÍ ANI JEDNOU NEMÍCHÁME!!!!! Pečeme 20-25 minut. Po této době na švestky nasypeme rovnoměrně 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a znovu je na dalších 15 minut dáme do trouby péci.

Po upečení slijeme většinu šťávy, kterou švestky během pečení pustily, a zbytek ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence, jak kdo má rád. Někdo jemná, někdo s kousky ovoce. Přidáme alkohol, skořici a roztlučené hřebíčky (koření lze vynechat, pokud chceme, aby více vynikla přirozená chuť švestek).

Pak horká povidla jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Nahoru dám ještě malou lžičku rumu nebo lihu, jako konzervant, i přesto, že už tam rum je.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 3+2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.