Muumi |
|
(26.5.2015 8:55:05) V záchvatu zdravé výživy jsem zakoupila nádobu na klíčení výhonků a teď mám dojem, že se snad odhodlám ji i použít. Ale co se vlastně dá klíčit? Znám alfalfu, ředkvičky, takové ty běžné rostlinky. Ale váhám u luštěnin - platí to, že jsou zasyrova jedovaté, i pro naklíčené? Vím, že se dávají klíčit fazole mungo, ty mi nechutnají. Ale viděla jsem i směsi se zelenou a červenou čočkou, je to fakt jedlé?
A pod dojmem oné slavné aféry s krvavými průjmy ze španělských okurek, z nichž se nakonec vyklubaly německé klíčky, se taky chci zeptat, v čem byl tenkrát problém? V kontaminovanci zeminy nebo čeho? Jsou klíčky bezpečné? A jak s nimi bezpečně nakládat, aby to nebylo jak "sportem k trvalé invaliditě"?
|
luthienka |
|
(26.5.2015 9:01:05) Klíčím i lušteniny ( v obyčejne zavařovačce). Musi to byt ale semena na jídlo - ne na setbu . Ty jsou mořená.
|
Muumi |
|
(26.5.2015 9:04:54) Díky. No já mám vlastně jenn taky takovou sklenici, zakoupeno v DM za asi 30 korun ve výprodeji... A které luštěniny tam teda dáváš? Jinak samozřejmě čočku na setí bych tam nedala, to je snad i blbost finančně:) V tom DM právě mají různé směsi na klíčení.
|
Monika |
|
(26.5.2015 10:11:08) Jestli to prodávají v drogerii, tak to snad jedovaté nebude, ne? Maximálně ti to nebude chutnat ...
|
|
luthienka |
|
(26.5.2015 15:40:47) Čočka, cizrna, mungo, adzuka, vojteška. Z nakliceneho a prazeneho hrachu se delala tzv. pučálka. Mimo lusteniny mam rada rerichu a brokolici.
|
magrata1 |
|
(26.5.2015 15:45:08) jak klíčíš řeřichu? Mně to udělalo jen slizovou hrudku semen, neklíčilo to. Přitom jsme to normálně seli na vatu a rostla.
|
luthienka |
|
(26.5.2015 15:48:30) Klicim ve flasce od okurek - 2xdenne proplachnu, sliju vodu, otocim na talirek dnem vzhuru. Dole udelam pruduch sirkou (podlozim flasku).
|
|
|
|
|
|
Teka + 2 zlobiášové |
|
(26.5.2015 9:18:48) Jedovaté jsou pouze fazole, jinak čočka, mungo atd. je ok. klíčit se dá i třeba obilí.
|
holka anonymka |
|
(26.5.2015 9:31:43) mungo jsou také fazole, ne? Aspoň to tedy na pytlíku píšou. A já je naklíčené jím - a přežila jsem
|
Žžena |
|
(26.5.2015 9:41:07) Mungo se říká fazole jen proto, že mají tvar malých fazolek. Jinak je to úplně jiná rostlina.
|
holka anonymka |
|
(26.5.2015 13:20:40) aha.. tak díky za info
|
|
|
|
|
neznámá |
|
(26.5.2015 9:47:27) Kromě munga klíčím čočku, je výborná na pečivo s lučinou.
|
|
Kalamity YANKA |
|
(26.5.2015 19:44:39) Doporučuju steak.
Promiň, já se neudržela
|
|
Jaana2 |
|
(26.5.2015 22:18:11) nejoblíbenější nás je čočka a hrách - ten je skoro jak čerstvý
neklíčím už cizrnu, nechutná nám
dál klíčím vojtěšku, řeřichu, obilí - to je tvrdší, tam většinou ještě pak vařím ( polévky)
|
|
|