white |
|
(26.4.2015 17:19:57) V létě budu vařit na otevřeném ohništi týden pro asi 20 lidí. Nemáte nějaké tipy na levná chutná jídla, aby to nebyly jen těstoviny na různé způsoby?
|
daba+holčička |
|
(26.4.2015 17:25:20) no zrovna těstoviny mi přijdou v kotlíku složitý, neb se musí vařit zvlášť těstoviny a zvlášť omáčka. Vařila bych polévky, omáčky, eintopfy, co se dá sníst s chlebem
|
Eržika. |
|
(26.4.2015 17:28:35) Dabo, pokud jsi déle venku, tak to není optimální, pokud je s nídani, svačině také chleba, pak nastává tzv, chlebová dieta a po třech dnech frflaj.
|
|
|
Delete |
|
(26.4.2015 17:30:50) Bramborový guláš, fazolový guláš, rizoto, guláš s chlebem, ovocné knedlíky.
|
|
Tragika |
|
(26.4.2015 17:33:41) Vařila bych minimálně. Syrová strava je taky fajn.
|
Eržika. |
|
(26.4.2015 17:35:18) Po pár dnech tě kolektiv sežere (bude mít hlad) a zelenina - syrová a pestrá - leze do peněz. Chebová dieta taky po pár dnech omrzí...
|
|
|
Delete |
|
(26.4.2015 17:34:56) Jo a kuře v alobalu na různé způsoby....napíchnutá na klacek....moje vzpomínka z dětství stále nevybledla, kuře jsem tehdy neměla zrovna ráda, ale tohle byla lahůdka.
|
|
Citronove koliesko |
|
(26.4.2015 17:40:37) Kapustnicu s klobaskou a hríbami Divinový guláš Chilli Con carne Plnený zelný list Segedín
|
|
Delete |
|
(26.4.2015 17:42:20) A na horkých kamenech se dají dost dobře smažit lívance, palačinky, bramborové placky všeho druhu....takže zatímco se v kotlíku nad ohněm dusí guláš, dá se na kameni vedle připravit i jiná příloha než chleba...tortila, bramboráčky, brambory.
Pak se dá ještě chystat maso v zemi...nemám vyzkoušeno, ale prý snadné....a umožňuje to ohniště využít na přípravu přílohy.
|
Eržika. |
|
(26.4.2015 17:48:17) Tak dobré je sehnat si nad oheň rošt na 2 hrnce. (dle mě prakticky nezbytné na delší vaření)
|
|
|
white |
|
(26.4.2015 17:46:29) Díky, jste inspirativní Kuře v alobalu a ovocné knedlíky zatím vedou.
|
white |
|
(26.4.2015 17:48:13) Zajímalo by mě to maso v zemi. Nedalo by se v alobalu vložit přímo do ohně?
|
Slonisko |
|
(26.4.2015 17:51:00) Do ohně ne, to by se spálilo. Je potřeba balíček zahrabat do popela/žhavých uhlíků.
|
|
Delete |
|
(26.4.2015 17:56:22) Jmenuje se to Setonův hrnec:
http://www.apetitonline.cz/recepty/5246-setonuv-hrnec-aneb-kure-z-jamy.html
|
Vaitea |
|
(26.4.2015 18:05:12)
V tom receptu od Delete z netu je nakonec kuře zabaleno do pečícího papíru, to považuju za nezbytné. My to dělali s dětmi ve skautu podle orig.receptu - kuře se pouze zabalí do kopřiv. Maso výborný, ale dost to "křoupalo" 😉
|
lampetra |
|
(26.4.2015 19:26:52) Postupem času jsme vylepšili strategii vaření v setonově hrnci - ohe%n pálíme přímo v jámě, kameny tam naházíme zhruba po hodině topení. Takže se pak s horkými kameny nemusí manipulovat. Maso balíme do silného alobalu, pak do nějakého lupení ( lopuch, kopřivy... co je v okolí. Jámu máme cca 0,75 x 0,75 x 0,75 m. Dobré je balíčky udělat a la živáňská - několik druhů masa, anglická, cibule, klidně brambory na kostičky. Na placatém kameni se peče výborně - nejdřív ho nahříváme, pak ho převalíme na tu stranu, která byla nad ohněm - je krásně opálená a čistá - kámen peče třeba hodinu - pro 6 osob krásně upečeme maso i bramborové placky jako přílohu. Kámen máme třeba 0,75 x 0,50 x 0,20 m - podle toho, co najdeme.
|
|
|
|
|
|
Edysha |
|
(26.4.2015 17:59:43) Ragu, fazole na paprice, mexicky mix (klobasa, mlete maso, fazole, brambory, raj.protlak), rajska s masovymi kulickami, plnene knedliky s uzenym, cina (ryzove nudle staci jen zalit horkou vodou).
|
|
ee | •
|
(26.4.2015 18:17:13) Moje specialita v kotlíku je kuře na paprice s kynutymi knedlíky,těstoviny taky dobrý, jinak sladké ovocne knedlíky bez náplně vevnitř polite smetanou jsou taky bomba!otázkou je,kdy nakupujeme a jestli máte lednici,my máme jen potok a letos poprve jsem zavařila maso do sklenic a byla to úspora času,šly z toho různé omáčky s rýží ...jještě mě napadá leco,krupicova kaše,poridge, jahlova kaše..torteliny....
|
|
7kraska | •
|
(26.4.2015 18:27:32) ovesna kase varena ve vode a do hotove teple kase pridat syrova nastrouhana jablka a poradne zamichat....bomba!
|
7kraska | •
|
(26.4.2015 18:29:00) videla jsem prodavat hotova jidla pro cundraky, v zatavenem sacku, ta by sice vysla draho, ale da se pouzit pro ochuceni uvarene ryze nebo testovin - jako omacka
no a taky polevky, ktere vylepsis zeleninou, uzeninou apod.
|
|
Vaitea |
|
(26.4.2015 18:34:28) Jj, to jsmedělali na kolejích. A když se to dá do misek a zchladnout, druhý den jsme to měli jako puding
|
|
|
angrešt |
|
(26.4.2015 18:31:14) Spíš záleží, co budeš mít za nádobí a jaké možnosti zásobování a uskladnění.
Jinak zrovna těstoviny se nevaří moc dobře v kotlíku, potřebují dost velký objem vody a v tom malém kotlíkovém se hodně slepují. Líp se vaří rýže, brambory, jáhly apod., kterým malý objem nevadí.
|
daba+holčička |
|
(26.4.2015 19:11:34) na tohle doporučuju těstoviny Panzani, vaříme je jednou za rok pro 20 lidí a tak velký hrnec aby plavaly prostě nemáme, ale i tak jsou celkem jedlé, opravdu nelepí :D jinak my na tuhle akci objednávám expressmenu.cz - zavařené hotovky (maso s omáčkou), my vaříme jen přílohu
|
Eržika. |
|
(26.4.2015 19:27:35) Panzani jsou drahý - lidlovské jsou OK. (vaříme na ohni pro 40 lidí)
|
daba+holčička |
|
(26.4.2015 19:36:39) Zorvna teď jsou v Bille za 24,-
|
Lída+4 |
|
(26.4.2015 19:38:30) Zbytečně drahý. Lidlovský jsou za polovic, a kvalita srovnatelná.
|
La Pepa |
|
(26.4.2015 19:43:08) ale ty panzani expres bych na jednou koupila, v případě, že bude nějaké extra hnusné počasí, nevyžadují dlouhý var, v krizi stačí je trochu potrejrat ve skoro vroucí vodě.
|
|
|
|
|
|
|
Papillon |
|
(26.4.2015 18:45:45) Vzdycky, kdyz se mluvi o vareni na ohni, tak si vzpomenu na tuhle francouzskou kucharku:
http://www.cuisine-campagne.com/index.php?post/2014/11/17/Cuisiner-avec-le-feu
Krasne fotky, obcas na ni mrknu pro potechu oka (treba ty plnene porky, mnam)
|
|
La Pepa |
|
(26.4.2015 19:41:15) Hodně záleží na tom, jaké bude zásobování, chlazení, doprava a tak. Rošt je nutností, ono taky počítej s tím, že bude potřeba skoro pořád vařit vodu na čaj/nádobí. namátkou mě napadá:
bramborové knedlíky (z pytlíku) s uzeným (lanšmítem) a cibulkou super se vaří pohanka - nepřipaluje se, smíchat pak s nějakou zeleninou a třeba masem (nebo jen špekem) čočka nebo fazole (namáčeli jsme je v plátěném pytlíku v řece za lodí - ale v oblasti křišťálově čistých řek) k večeři bych se uchýlila k pomazánkám, polívkám (i z pytlíku, podle toho, kolik času tomu chceš věnovat) Podle zásobování bych snídaně střídala - třeba nějaké musli, ovesná kaše, krupice, vločková kaše.
Bavilo by mě to Skoro závidím.
I když já vařila letos v normální kuchyni asi pro 40 (1 den) a byl to docela zápřah.
|
Eržika. |
|
(26.4.2015 19:49:10) La Pepa, záleží jestli budou na místě a někdo bude určen na vaření - my mimo civilizaci na stálém místě NEvaříme polotovarů ani instantních sajrajtů. Žádnej lančmeat ani polívka z pytlíku, ani glutamát a lze to docela dobře. Za dopoledne se dá navařit při dvou místech na roštu na celý den. (polévka, majda, příloha, pomazka...)
|
|
Eržika. |
|
(26.4.2015 19:50:41) Pojeď - máme místa ve vaší dětské kategorii. Písni mi na mail.
|
|
|
Kalamity YANKA |
|
(26.4.2015 21:41:28) Špízy v alobalu strčené do ohně...aaaaahhhh... a k tomu brambory z popela... Kam mám přijet?
|
|
Girili |
|
(26.4.2015 23:14:45) Ja ti tedy neporadim, byly tu velmi dobre tipy. Jen te polituji - co jsi komu provedla, ze jsi byla odsouzena k tomuto?!?! Tedy nechapej me spatne - ja tabornicim moc rada, obcas pro zprestreni i rada pripravuji jidlo na ohni, ale tyden pro 20 lidi a sama? Co je to za akci, ze se neprostridate? Jsi smirena s tim, ze budes mit z ostatniho programu naproste prd? Pro me nocni mura.
|
white |
|
(27.4.2015 6:29:55) Dobrovolně, a budeme dvě
|
Girili |
|
(27.4.2015 9:49:20) To zni o maly chlup lepe. Tak at vam do kotliku moc neprsi.
|
|
|
|
Eecta |
|
(27.4.2015 14:38:13) My jezdíme na 3 týdny a vaříme pro 17 až 25 lidí, jak se to sejde. V základu je nás 7 dospělých a 10 dětí. Máme 2 hodně velké kotlíky, 2 střední, 4 ešusy, konev na vodu a 2 pánve. Pak různé rožně a samodomo rošty a různá udělátka. Důležitá je vybavená kuchyň, myslím vařečky, obracečky, prkýnko, struhadlo, nože... Taky je dobré mít pevně uzavíratelné plastové nádoby na jídlo, pokud ho jako my budete uchovávat v zemi ve vykopaném sklípku, myši jsou šikovný a načnou kde co.
Vaříme bramborový guláš Hovězí guláš s knedliky Maso pečené na roštu - kuřecí pro ženský, krkovice pro mužský Špízy Kuře K masu vždy brambor Výpečky v kotlíku s bramborovým knedlíkem a zelím Hovězí vývar Hrachovka s opečenou houskou Lívance Palačinky Těstoviny se sýrem a kečupem
Většinou toho po pár dnech zopakujeme.
|
Eecta |
|
(27.4.2015 14:39:10) Jo a bramboračka, na tu bych zapomněla
|
|
|
Hanka 75 |
|
(27.4.2015 17:00:33) ovesná kaše, na konec se přidají oříšky, rozinky a na kousky nalámaná hořká čokoláda (jedí i odmítači ovesné kaše) ostatní kaše jsou podle mne náročnější
|
Tragika |
|
(27.4.2015 17:34:53) Nikdo nenavrhl kuskus? Když se zamíchá se zeleninou, je to expres jídlo.
|
|
|
|