| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Sezonní bedýnka

 Celkem 13 názorů.
 Teka + 2 zlobiášové 


Téma: Sezonní bedýnka 

(16.4.2015 21:39:45)
Tak mi došla dlouho očekávaná bedýnka a je to super, ale nějak teď úplně nevím co honem s tím pokladem.
Na medvědí česnek jsem se těšila, ale jsou ho dva velký svazky a moc dlouho asi nevydrží.
Rukola je taky k rychlý spotřebě a spolu s tím česnekem je toho hodně, navíc když se přidá naťová cibulka :)
Chřest nevím jak dlouho může vydržet a moc receptů s ním taky nemám.
A poslední s čím jsem bezradná jsou topinambury...
Síím, budu ráda za tipy, přítel zrovna na víkend odjíždí a děti asi mě s většinou z toho pošlou. A já bych tak nerada aby se to zkazilo :(
 mrakova 


Re: Sezonní bedýnka a co teď s ní... 

(16.4.2015 21:47:35)
Topinabury raději nejez http://www.potravinovezahrady.cz/5-tipu-jak-vyuzit-topinambury-k-jidlu-a-na-zahrade/
 angrešt 


Re: Sezonní bedýnka a co teď s ní... 

(16.4.2015 22:02:56)
Jestli nestíháš spotřebovat, tak medvědí česnek můžeš pokrájet a zamrazit a později použít jako špenát.

Nebo ho můžeš, stejně jako rukolu, spotřebovat tak, že vyrobíš pesto, to také prodlouží trvanlivost, vydrží cca týden v lednici, nebo se dá zmrazit hotové pesto.

Topinambury se dají jíst syrové v salátu, výborné jsou zapékané - voní jako syrovinka. Recept mám v ukázkách receptů z kuchařky na webu -. dole na stránce http://www.celorocnikucharka.cz/ukazkyrp.html

Jinak samozřejmě jak medvědí česnek, tak rukolu můžeš používat zasyrova do salátů, česnek i do pomazánek...ale hlavně rukola vadne velmi rychle.
 Lei 


Re: Sezonní bedýnka a co teď s ní... 

(16.4.2015 22:05:36)
Mňam, zní to výborně jarně :-).

Z česneku medvědího udělej pesto, recept najdeš na internetu a vydrží ti hodně dlouho, můžeš postupně odebírat. Kamarádka dokonce jen mačká listy hodně natěsno do skleničky úplně bez ničeho a odebírá a prý se také nekazí. Já budu pesto dělat zrovna o víkendu.

Rukolu do salátu nebo na pizzu. A do toho pesta.

Naťovou cibulku třeba do šťouchaných brambor, tam se jí dá vecpat dost, nebo do jarní nádivky. Na chleba se sádlem ;-).

Kolik máš chřestu? Výborné je rizoto, k tomu by šel ten rukolový salát :-). No a klasika je chřest vařený s holandskou omáčkou a bramborem. Chřestu není nikdy dost.

Topinambury jako polívku, zrovna dnes jsem ji jedla - krémovou, jako dýňovou nebo celerovou. Upéct v troubě poolejované, k tomu nějaký dip ostřejší (třeba zrovna s tím medvědím česnekem) a děti by ti měly utrhat ruce. Nebo nasyrovo chřoupat, na plátky do salátu.
 Marika Letní 


Re: Sezonní bedýnka a co teď s ní... 

(16.4.2015 22:10:05)
CHřest zelený - uvařit na páře, pak jako příloha k čemukoli, lososovi, steaku. Bílý buď s holandskou omáčkou nebo jako polévku. Ta by šlo i ze zeleného, ale pro mě je to škoda, mám ho ráda vcelku.
 Anni&Annika 


Re: Sezonní bedýnka a co teď s ní... 

(16.4.2015 22:16:16)
pokud budes chrest dlouho skladovat, bude odspoda vysychat. Pak je drevnaty. Vem konec mezi prsty a zapruz. Tam co se zlomi je prechod mezi tim drevnatym a stavnatym.
Chrest umyj, konce olamej, oloupej ho a pokud nemas hrnec na chcest, poloz slupky na dno nizkeho hrnce, na to poloz chrest a podlej vodou /jen do vysky tech slupek/. Zakapni citronem a pridej trochu cukru cukru /ani ne pul lzicky/ a trochu soli, prikrej, a var v te pare do mekka. Je to za chvili. Pak podavej kako prilohu k bramboram a opecene sunce s holandskou omackou. Ja teda mam rada klasiku. Misto sunky rizek.
Z vody a tech koncu udelej polevku. Zahusti jiskou, zalej smetanou dosol. K tomu vzdycky opecu toust.
 Czeperka 


Re: Sezonní bedýnka a co teď s ní... 

(17.4.2015 9:04:24)
Kopretinko já taky ~t~
 Tante Bante 


Re: Sezonní bedýnka a co teď s ní... 

(16.4.2015 22:35:47)
Z rukoly a medvědího česneku a mladé cibule můžeš udělat i polévku, stejně jako špenátovou, se žloutkem a smetanou. Je moc dobrá.
Chřest je u nás nejoblíbenější vařený s máslem a opečenou strouhankou, nebo rizoto.
 Anni&Annika 


Re: Sezonní bedýnka a co teď s ní... 

(16.4.2015 22:40:45)
no ja bych tu rukolu a medvedi cesnek klidne nacpala do spaget...jen je uvarila, osmazila pridala jeste na panev rukolou a tim cesnekem, oprazene piniove orisky, truchu na te panvi prohrala a dosolila, pak jen na taliri posypala parmazanem a snedla. A kdyby to byl zeleny chrest, soupla bych ho k tomu~:-D
 Vaitea 


Re: Sezonní bedýnka a co teď s ní... 

(16.4.2015 22:50:01)
Anni,
a že Ti neni hanba,takový recept, v takhle pozdní večer :-)
Tečou mi sliny, jsem ve službě a mám tu jenom knackebrot a kečup ~n~
 Anni&Annika 


Re: Sezonní bedýnka a co teď s ní... 

(16.4.2015 23:46:20)
Veiteo, jsem na tom hur. Plna lednice vseho a ja se rozhodla hubnou do plavek. Jdu radsi spat~8~
 Tante Bante 


Re: Sezonní bedýnka a co teď s ní... 

(17.4.2015 7:34:56)
Jo, to je dobrý tip na víkendový oběd rychlého vzniku, dík!
 Pavla 
  • 

Re: Sezonní bedýnka a co teď s ní... 

(17.4.2015 8:28:46)
S medvediho cesneku se dela pesto.. Rozmixovat nebo rozetrit s olivovim olejem. Chrest oloupat pokud je bily ,zeleny se loupat nemusi. Povarit. Vyborna priloha k rybe..

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.