| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Jak připravit pohanku?

 Celkem 14 názorů.
 Fren 


Téma: Jak připravit pohanku? 

(26.3.2015 19:30:43)
Dostala jsem pohanku,dívala jsem se na netu,jak jí vůbec připravit k požívání,myslela jsem,že ji uvařím jako rýži,ale píší,že vařit se pohanka nemá,že tím přijde o všechny ty živiny,kvůli kterým ji jíme.
Tak jsem z toho jelen - prý se má nechat nabobtnat v horké vodě,to bude opravdu pak měkké? a jak dlouho to nabobtnává,vždyt ta voda stydne postupně...
Jsou to taková světle hnědá zrnka a chtěla jsem to udělat jako přílohu k masu s omáčkou,prosím poradte.~d~
 Lei 


Re: Jak na pohanku 

(26.3.2015 19:44:58)
Já ji přivedu k varu, vařím pár minutek, pak vypnu a nechám dojít.
 Lei 


Re: Jak na pohanku 

(26.3.2015 19:47:43)
Ale vařit ji není nutné, koneckonců, používá se hodně v raw receptech.
 Gavašetka 


Re: Jak na pohanku 

(26.3.2015 19:48:23)
Já miluju pohanku, ale vařím ji (nutno na začátku sbírat pěnu, která se bude tvořit. Nejradši mám právě tu hnědou, ale dělám i pahnkovou polévku (/jako dítě jsem ji fakt nesnášela, když jsem přijela za babičkou a dědou, dělávali "pohančenou polévku",krajové jídlo, jinde pohanka nebyla.

Příprava:
1. přebrat, aby tam nezbyly kamínky - nutné!!!
2. opražit nasucho na úpánvi, abž začne vonět
3. Přelít dvojnásobným množstvím horké vody, osolit
4. vařit na elmi mírném ohni pod pokličkou 10 minut
5. Vypnout plotýánku, přikrát izolační pokrávkou a nechat cca 15 minut dojít

Recept z kuchařky Vaříme dět, chutně a zdravě (Momčilová, Horan)

Jiné recepty jsem taky zkoušela, ale žádný mi tak nevyhovoval-
 Mishula 


Re: Jak na pohanku 

(26.3.2015 19:52:54)
Stačí zalít vroucí vodou třeba z rychlovarné konvice, na jeden díl pohanky dva díly vody. Přikrýt pokličkou a nechat být. Do dvaceti minut bývá měkká.
 neznámá 


Re: Jak na pohanku 

(26.3.2015 20:00:21)
Přivedu k varu a nechám dojít. Já teda přidávám ještě prolisovaný česnek a majoránku, jen se solí nejsem schopná pohanku pozřít.
 angrešt 


Re: Jak na pohanku 

(26.3.2015 20:02:55)
Pohanka obsahuje fotosenzitivní látky, které se ničí převařením, což je žádoucí.
Zároveň obsahuje rutin, terý se také vařením poškozuje, což žádoucí není. Ale rutin je v kdečem - v kaparech, v jabkách...
Já pohanku převařuju vždy, fotosenzitivita není nic příjemného. Rutin sním jinde.

Vařím s ní kdeco, od kaší, přes "pohankoto", zavářku do polévky... a po pečení pohankového chleba, ovocných chlebíčků, sušenek....

Jako přílohovou ji převařím 2 minuty a nechám cca 15 minut dojít pod pokličkou. Není špatné ji večer předem namočit. Též není špatné ji před vařením osmahnout na cibulce, jako když se opéká rýže před dušením.

Na kaše kupuju lámanku a vařím jako jakoukoli jinou kaši.
 Mili+2 


Re: Jak na pohanku 

(26.3.2015 20:30:17)
Jak se projevuje ta fotosenzitiva? Jinak ja pohanku varim, ale tohle jsem nevedela.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Jak na pohanku 

(26.3.2015 20:34:10)
Když se půjdeš opalovat na slunce, naskáčou Ti fleky. Taky jsem to o pohance nevěděla.
 angrešt 


Re: Jak na pohanku 

(26.3.2015 20:39:17)
Rika se tomu naprosot chbyne slunecni alergie. Alergie na slunce neexistuje, ale lidove se tak ozhnacuje ta fotosenzitivita. Fotosenzitivni latky jsou v ruznych vecech, casto treba v parfemech a jine kosmetice.. .a v te pohance taky.
 withep 


Re: Jak na pohanku 

(27.3.2015 6:01:42)
Taky jsem nevěděla o fotosenzitivitě pohanky :-)

Ten rutin tam v nějakém množství, a nejspíš ne úplně zanedbatelném, zůstane i po krátkém převaření. Vžďyť všude píšou "nemíchat", což by bylo zbytečné, kdyby se zničil už krátkým varem... ~d~
 angrešt 


Re: Jak na pohanku 

(27.3.2015 8:44:24)
Jo, zůstává ho tam část i po převaření. ALe přece jen se teplem poškozuje a to je důvod, proč se občas člověk dočte v receptech "pohanku nevařte".

Já sama považuju fotosenzitivitu za horší variantu než určitý úbytek rutinu, proto převařuju. Není třeba dlouho, ty fotosenzitivní látky (fagopyrin) se zničí rychle. Kvůli fagopyrinu je jedovatá zelená nať pohanky, protože tam ho je mnohem víc než v zrnech. A podstatou je právě ta silná fotosenzitivita - nemoc z pohanky označovaná jako fagopyrismus.
 radka 
  • 

Re: Jak na pohanku 

(27.3.2015 11:20:40)
dělám tak jak rýži, většinou styl restovaná zelenina+restovaná pohanka, zalít vodou a vydusit - pohankoto
jako sam. přílohu jsem zalila vařící vodou a nechala v troubě nabobtnat, ale byla tvrdší
 Vanka 


Re: Jak na pohanku 

(27.3.2015 13:35:09)
Pohanku používám jako perfektní zahušťovadlo do polévek typu bramboračka.

Zkoušeli jsme ji udělat na sladko, zapečenou s jablky, šlo to ale žádný velký zázrak.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.