| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Hovězí vývar s použitím mražené zeleniny

 Celkem 35 názorů.
 koré 


Téma: Hovězí vývar s použitím mražené zeleniny 

(21.1.2015 15:05:26)
Nemůžeme se doma shodnout. I když do hovězího vývaru dávám běžně maso, které jsem den předtím vytáhla z mrazáku, zeleninu používám čerstvou. Partner ale rád mrazí potraviny a říká - když je velká bulva celeru, použiju půlku teď a půlku si zamrazím na později, a s tím třeba i nějakou mrkev a petržel. Stejně když se pak zelenina bude tři čtyři hodiny vařit s hovězím (a pak se vyhodí), nesejde na tom, jestli předtím byla čerstvá, nebo zmražená.

Co myslíte vy? Sejde, nebo nesejde? Pozná se to na chuti?
 radka 
  • 

Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny 

(21.1.2015 15:07:18)
je to jedno
 Evelyn1968,2děti 


Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny 

(21.1.2015 15:07:46)
Já to osobně nepoznám.
 Martina, 3 synové 


Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny 

(21.1.2015 15:07:52)
Jak kdo. Mraženou zeleninu používám běžně, ale maso jedině chlazené. ~x~
 Mamča + 4 ♥ 


Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny 

(21.1.2015 15:10:50)
Používám čerstvé, tp kupované mražené ne, to je znát :(

Ale !!

Když je sezona, tak veškerou kořenovou zeleninu nastrouhán na hrubo, osolím a smíchám a pak dávcám do tlačenkové folie a zamrazím. Pak jen dle potřeby ukrojím a vařím...a je to táák mňamózní ~R^
 radka 
  • 

Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny 

(21.1.2015 15:11:32)
takže používáš mražené:-)
 Mamča + 4 ♥ 


Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny 

(21.1.2015 15:14:30)
svým způsobem jo.., když se to tak vezme..,( a to musím mít zásobu, většinou nemám, tak dělám z čerstvé ).... ale to domácí..., kupované ani omylem, to je blivajs na entou...~Rv
 Fren 


Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny 

(21.1.2015 15:13:20)
myslím si,že to vaříš zbytečně dlouho,takže je úplně jedno při tvém zppůsobu vaření,jestli zeleninu zamrazíš nebo ne.Však zelenina se normálně zmrazuje,tak co.
 hgfjdmh 


Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny 

(21.1.2015 15:25:10)
Fren kvalitni vyvar se vari nekolik hodin. Polevka z kurete vareneho 15 minut, jak jsi tady nedavno nekde psala, to opravdu s vyvarem nema nic spolecneho.
 Eva 
  • 

Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny 

(21.1.2015 20:34:20)
Ale proč vařit tak dlouho zeleneninu? Proč se nemůže přidat na posledních 20 min?
 koré 


Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny 

(21.1.2015 21:15:20)

Evo, vařím zeleninu tak dlouho, aby vývar měl bohatší chuť. Vždy celer, někdy k tomu i petržel, nikdy mrkev (moc sladká). Někomu to ale nechutná, má radši čistou chuť hovězího.
 Fren 


Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny 

(21.1.2015 22:12:03)
prostě mi to řijde vaření alá důchodci - když se nevaří celé dopoledne,není to ono~t~; a taky vím,že tchýně vaří třeba kosti na polévku dočista dočista~t~ a má zábavu na 4 hodiny nejmín,fakt nechápu že takhle vaří i mladý ženský~a~,škoda času.Věčná.
 Natascha 


Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny 

(21.1.2015 22:37:05)
Fren, řeknu ti tajemství: ono se to vaří úplně samo.~t~
 Fren 


Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny 

(22.1.2015 9:48:22)
nepovídej,fakt? Ale nic to nemění na faktu,že se v a ř í c e l é d o p o l e d n e - prostě jak naše staré babičky a tchýně,od kterých se prostě tak nějak čekalo,že nevytáhnou paty z kuchyně - kam taky by jinam mohly jít že,když musí vařit~t~
 neznámá 


Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny 

(22.1.2015 10:03:37)
Proč nevytáhnou patu z kuchyně?
Ráno dám vařit vývar, dělám co potřebuji jak v baráku tak u baráku, klidně i krátkou procházku dám, většinou na vývar zapomenu a že něco vařím mi dojde kolikrát během odpoledne.
Stejně to mám s pečením masa, ráno ho vrznu do trouby, pak ho vypustím z hlavy a k obědu a dýl vyndavám dokonalé maso.
A všichni mají pocit, jak užasná kuchařka, já jsem zatím jen líná něco hlídat, podlévat a já nevím co všechno.
 Natascha 


Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny 

(22.1.2015 10:07:45)
Já vařím vývar klidně nadvakrát, třeba v pátek večer 2 hodiny a v sobotu další 2 hodiny..prostě dobrému silnému vývaru se nic nevyrovná.~;)
 ronniev 


Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny 

(22.1.2015 18:24:36)
Fren, nevaříš ty podle Ládíka Hrušky?~t~
 Lída+2 


Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny 

(23.1.2015 11:22:40)
Evo, když do vývaru dáš krom masa 1 mrkev(házím ji tam celou, kousek celeru, petržel) plus nějaký to koření(to má každá rodina jiný)....pak tu zeleninu vyházím a naházím tam jinou....., která je maličko na zkus.....

ten vývar je jiný a moc dobrý.....zkus to.

A já mám smůlu, že si nenakrájím ani neoloupu mrkev, musím mít někoho po ruce a ten dotyčný to ještě nakrájí v jiný místnosti, než jsem já.~f~
 Rekka 


Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny 

(21.1.2015 15:13:54)
Tak pokud zeleninu vyhazujes tak to nepoznas podle me. Ale pokud bys delala polevku, tak to poznas mrazenou od cerstve urcite :-)
 koré 


Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny 

(21.1.2015 15:33:27)

Podklad pod svíčkovou, to je dobrý nápad. A použiješ pak ještě i čerstvou zeleninu k tomu, nebo to není nutné? (Já teda většinou vyhazuju ten kus celeru, jakože na kompost, ale mrkev a petržel si radši "vhazuju" do pusy jako předkrm, jsou po tom dlouhém vaření krásně sladké.)
 hgfjdmh 


Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny 

(21.1.2015 15:18:28)
Tak zrovna celer takto mrazim uplne vzdycky, mam strach at mi ten nakrojeny zbytek nezplesnivi.
Zrovna dneska jdou koupit mrkev celer petrzel, nastrouham z toho smes do sacku do mrazaku. Jako prvni pomoc na rychlou polevku pak takovy sacek jako kdyz najdu :-) (teda ne uz na vyvar ale jako zeleninovy zaklad pro radu jinych polevek)
 hgfjdmh 


Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny 

(21.1.2015 15:20:48)
do vyvaru k jidlu pak ale krajim cerstvou korenovou na kosticky a varim max 6 minut. Nemam rada mrtvou rozblemcanou mrkev a spol. :-)
 koré 


Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny 

(21.1.2015 15:30:07)

Jojo, ty kostičky tady dělám vždy čerstvé a povařím krátce. (A pak pro mě nemá smysl mrazit si kus celeru "na vyvaření", protože stejně potřebuju kousek čerstvého "na kostičky", že, a tu bulvu si musím koupit. Ale podle partnera to moc prožívám :-) )
 hgfjdmh 


Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny 

(21.1.2015 15:35:28)
tak celer do vyvaru davam kvuli chuti vyvaru a na ty kosticky krajim hlavne mrkev, k tomu jen trochu petrzele nebo celeru. To uz spise na zakousnuti a pro oko :-)
 Mikita.miki 


Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny 

(21.1.2015 15:52:22)
no když se do polívky á mražená, je to znát na chuti. maso používám i mražené, ale nejdřív ho dám rozmrazit ~t~ ohledně vařeného masa a zmraženého - to nevím, nepoužívám. já vařím tak,. že jednu zeleninu vařím s masem x hodin a tu si sním jen tak sama a další už pokrájenou vařím ke konci po přelití púřes plátýnko, ta tam už zůstane. ale jak říkám, mražená mi nechutná ve vývaru
 Evča 


Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny 

(21.1.2015 15:59:05)
Já si na podzim udělám zeleninu se solí (mrkev, petržel, celer, česnek, cibule... vše najemno nastrouhat a smíchat se solí). Dá se to do sklinek třeba od výživy, a takto vydrží i několik let. Pokud bude mít někdo zájem, přidám přesný recept - kolik čeho ~;)
 angrešt 


Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny 

(21.1.2015 16:09:37)
Mražení kvůli rozpínavosti ledu vede k popraskání těch buněk, které mají hodně tekutiny ve vakuolách. Takže mražení je na zelenině znát tím víc, čím vodnatější zelenina to je. Ale je to znát nikoli na samotném chuťovém vjemu (ten je podmíněný chemickými látkami a chemické složení zeleniny se takřka nezměnilo, mrazem se moc molekul nemění, to spíš při chybném rozmrazování můžou mikroorganismy některé dlouhé molekuly naštěpit a tím pozměnit chuť.), ale na vjemu hmatovém, který rozpoznáváme jako texturu potraviny. Tj. pokud Ti jde o zeleninu, kterou potom nebudeš přímo jíst, tak mražení je úplně fuk, na chuti vývaru to nic nezmění.
Ale pokud chceš pak tu zeleninu dávat do polévky jako zavářku, tak k určité změně dojde. Třeba u celeru bude změna velmi malá (obsahuje málo vody), u cukety velká.
 koré 


Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny 

(21.1.2015 16:21:36)

Angrešte, díky. A je teda jedno, jestli ten kus mraženého celeru vhodím do hrnce mražený (u masa bych to neudělala) a čtyři hodiny vařím? Nebo se má celer taky nejprve rozmrazit a pak vhodit?

A ke změně chuti: z čeho pochází taková ta "mrazničková příchuť" (nevím, jak to líp popsat) typicky u směsí mražené zeleniny z obchodu, která přetrvává i po tepelné úpravě? Dá se to nějak odstranit?
 angrešt 


Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny 

(21.1.2015 16:23:19)
Mrazničková příchuť je daná částečně tím, co jem psala - změnu textury někteří lidé neoddělují od celkového chuťového vjemu (já zrovna jo, ale protože jsem na to cvičená a dělám na tom i se studentny pokusy ~:-D) A druhá složka "mrazničkové pachuti" je to, že mržená zelenina není moc kvalitně balená a načouchá pachy všeho možného kolem.
 angrešt 


Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny 

(21.1.2015 16:50:19)
Jo, a hodit ho tam zmrzlý.
 neznámá 


Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny 

(21.1.2015 17:58:52)
Proč nedáváte do vývaru zmrazené maso?
Já teda často dělám ze zmrazeného a nevidím žádný problém, stejně se to vaří půl dne, to by rozmrzl i kus ledovce.
 Slonisko 


Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny 

(21.1.2015 19:17:46)
Já zmrzlý maso do vývaru používám běžně. Teda většinou ne velký zmrzlý balvan, ale spíš kousky, který jsem si postupně v tom mrazáku pro tenhle účel nasyslila.
 Hrozinka 


Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny 

(22.1.2015 5:07:13)
Mně přijde chuťově polívka ze zmrazenýho masa divná, nechávám to rozmrazit.
 daba+holčička 


Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny 

(21.1.2015 22:34:02)
je to fuk, čertvou zeleninu dávám tam, kde je potřeba restovat, to jde s mraženou blbě, do vývaru si do mrazáku schovám třeba i vrchní listy porku a košťál ze zelí, co bych jinak vyhodila
 Lída+2 


Re: Hovězí vývar s použitím zmražené zeleniny 

(23.1.2015 11:18:08)
maso nemrazím prostě se u nás v mrazáku nenajde ani kousek......vadí mi co mrazák s tím masem udělá chuť a vzhled,ale tu zeleninu co vařím ve vývaru vyhazuju a krájím jinou čerstvou....

A když mám velký celer, tak 1/4 mám namražené a ten mrazený strkám do vývaru na to první vaření.

Mrazím si teda ten čistý vývar.....občas se hodí

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.