| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Pršut x schwarzwaldská šunka

 Celkem 25 názorů.
 Černá kronika 


Téma: Pršut x schwarzwaldská šunka 

(22.12.2014 22:43:54)
Jsem neznalá, protože tyto věci téměř nekupuju. Teď jsem koupila obojí na Vánoce a přemýšlím, jaký je mezi těmito dvěma laskominami rozdíl. Jak pršut a schw. šunku co nejlépe konzumovat? Na chleba s máslem? Nebo připravit chlebíčky? Jak a s čím ještě? Mám od každého dvoje balení.
 Alraune 


Re: Pršut x schwarzwaldská šunka 

(22.12.2014 22:56:44)
Na chleba s máslem se to zrovna moc nehodí ani jedno :)
 Martina, 3 synové 


Re: Pršut x schwarzwaldská šunka 

(22.12.2014 23:05:11)
Pršut se hodí úplně na všechno. Nenapadá mě nic, na co by se nehodil. ~w~

V naznačeném případku doporučují jíst pršut se schwarzwaldskou šunkou. ~g~
 Fren 


Re: Pršut x schwarzwaldská šunka 

(22.12.2014 23:03:04)
Co to je pršut?

Mě by zajímalo,jaký je rozdíl mezi parmskou šunkou a šw.šunkou?

Občas si na nějaké z těchto laskomin smlsnu,až ted mi došlo,že je toho vlastně víc druhů.Jinak tedy to pořádám jen tak,beze všeho nebo k vínu, s olivama třeba ještě.
 Černá kronika 


Re: Pršut x schwarzwaldská šunka 

(22.12.2014 23:07:51)
No to by bylo asi nejlepší, sníst to jen tak, ty olivy přímo cítím na jazyku. Jenže nás je na to 5 lidí a jedno balení pršutu má 75 g, schw. šunka 100 g.
 Martina, 3 synové 


Re: Pršut x schwarzwaldská šunka 

(22.12.2014 23:09:34)
Jsou to tenké plátky, to se podělíte. Ono je to taky dost vydatné, takže jako chuťovka ideální i pro tolik lidí. ~x~
 Fren 


Re: Pršut x schwarzwaldská šunka 

(23.12.2014 14:20:36)
Tak jedná se o delikatesu,vy máte hluboko do kapsy,takže každý jeden pláteček,no,co jiného.
 Kreaty 


Re: Pršut x schwarzwaldská šunka 

(23.12.2014 7:10:01)
pršut je z Balkánských zemí /Chorvatsko, Srbsko, Mekedonie, Albánie/ a Schwarzwaldská šunka je z Německa. Příprava a výroba obdobná. Stačí ti velmi malé množství, protože tě zasytí. Původně je to totiž velký flák masa, asi kýta - /ale já se v masech nevyznám neboť je nejím/, která je vyschlá, tím pádem smrsklá. Takže těch pár plátečků tě zasytí dostatečně.
Pršut je lepší v tom, že skutečně bude schnout na mořském vzduchu, tedy nevím jak dnes ten průměslově vyráběný. Ale samozřejmě historie je taková, že dřív když někde na Balkáně potřebovali uchovat maso, tak ho pověsili do průvanu a společně s mořským vzduchem jim to vyschlo a nesežrala to plíseň nebo bakterie a mouchy. Přesný postup lze určitě někde načíst. Ale na rozdíl od normálních salámů, které se konzervují dusičnatými/dusitými-nevím/ solemi, což je pro lidský organismus svinstvo :játra, ledviny, ...tak tohle je konzervováno šetrněji a bez příměsí. Snad, doufám, ~;)
 Filip Tesař 


Re: Pršut x schwarzwaldská šunka 

(23.12.2014 8:13:54)
Pršut se dělá tak, že se maso naloží do soli, až celý zrůžoví, pak se pověsí do průvanu, třeba na půdu. Neudí se, konzervuje se jen solí. Stačí ho mít v chladnu - ve špajzu - nebo v lednici. Balkánskej pršut se ale u nás nesežene.

Kupovanej bude asi buď slovinskej nebo případně z nějakejch jinejch jižních zemí (španělskej?), tipoval bych, že bude krájenej na plátky. Každopádně na chleba pršut ne, je slanej - pokud je to opravdu pršut. Spíš na ty chlebíčky, šel by dohromady třeba s olivama, prostě s jinou výraznou chutí. Jinak se obvykle dává k pití - k vínu, kořalce - doporučuju, s nějakým dobrým sýrem ideální kombinace.
 Filip Tesař 


Re: Pršut x schwarzwaldská šunka 

(23.12.2014 8:17:57)
A ještě v Dalmácii a jinde v přímoří se pršut dělává z prasat, na Balkáně jinak hlavně z telecího. Ale z Alberta to bude asi vepřový.
 Líza 


Re: Pršut x schwarzwaldská šunka 

(23.12.2014 11:19:18)
Blanket, na Balkáně je všude moře?
 kambala pláááckááá 


Re: Pršut x schwarzwaldská šunka 

(22.12.2014 23:04:41)
tisíc způsobů a zrovna na chlebíčky a chleba s máslem ani jedno

s melounem, s fíky, se sýrem, na pizze, v těstovinách, s chřestem...

schwarzwald je jako špek, asi i uzená. prosciutto, jamon iberico a prsut jsou sušené šunky
 kambala pláááckááá 


Re: Pršut x schwarzwaldská šunka 

(22.12.2014 23:09:54)
a já mám nejradši jamon iberico...mít doma tu kejtu za 40 tisíc, tak jí sežeru za tejden
 Půlka psa 


Re: Pršut x schwarzwaldská šunka 

(23.12.2014 17:33:29)
40 je moc. Mám doma celou kýtičku jamon serrano. 7,5 kila(s kostí) jen za tři tisíce a taky je dobrá. Dokonce moc - za týden je půlka v háji. Pravda iberico to není.
 Monty 


Re: Pršut x schwarzwaldská šunka 

(22.12.2014 23:10:19)
...nejlepší je Serrano. ~;)
 Černá kronika 


Re: Pršut x schwarzwaldská šunka 

(22.12.2014 23:11:15)
Pršut máme z Alberta a schw. šunku z Lidlu :-)
 kambala pláááckááá 


Re: Pršut x schwarzwaldská šunka 

(22.12.2014 23:20:33)
nene, iberico~:-D~:-D
 TiNiWiNi 


Re: Pršut x schwarzwaldská šunka 

(22.12.2014 23:41:16)
iberico de bellota a+t se nehadate~3~
 vlad. 


Re: Pršut x schwarzwaldská šunka 

(22.12.2014 23:14:33)
joo švestičky, ňááám ~R^
 Monty 


Re: Pršut x schwarzwaldská šunka 

(22.12.2014 23:15:26)
vlad,
švestička musí mít vevnitř oříšek! ~;)
 vlad. 


Re: Pršut x schwarzwaldská šunka 

(22.12.2014 23:21:11)
nebo mandličku ~;) ~3~ ~:-D
 Eva 
  • 

Re: Pršut x schwarzwaldská šunka 

(23.12.2014 7:40:04)
Osobně mám ráda španělské sušené šunky. On je ještě rozdíl mezi přední a zadní nohou, bílé nebo černé prase, sušené průmyslově nebo jinak.
Třeba italské jsou dle mne strašně přesolené.

Se žlutým melounem je skvělá, nicméně jíme jen tak, nebo s bagetou/obleženou bagetou, ale spíše jen tak pokrajujeme na chuť.
 Kreaty 


Re: Pršut x schwarzwaldská šunka 

(23.12.2014 7:59:04)
Evo, to bude určitě rozdíl. Já se právě v mase nevyznám, takže tohle nevím. A taky beru, že se asi ne každá ta šunka bude povívat ve větru při západu slunce nad mořským útesem, jak tomu bylo dřív. Ale bude se to nějak nahražovat obdobnými procesy v masokombinátu.
 Krabatka 


Re: Pršut x schwarzwaldská šunka 

(23.12.2014 9:56:55)
Klidně zbaštím z fleku samotnou. Ale často plátky obalím kuřecí prsa a opeču na pánvi. Když to chceš s omáčkou, klidně podusit, omáčka je z toho taky výborná. Zrovna min. týden jsem to vařila.
 boba007 


Re: Pršut x schwarzwaldská šunka 

(23.12.2014 11:14:33)
Já to dávám na obložený talíře a mísy spolu s několika typy sýrů a zeleninou pokrájenou. K tomu košík s celozrnou bagetou na kolečka a návštěva si bere, jak potřebuje. Rozdíl vidím hlavně v ceně (pršut dražší), chutná mi obojí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.