| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Celá krůta

 Celkem 24 názorů.
 dlaždička 


Téma: Celá krůta 

(16.11.2014 0:18:06)
Prosím o radu, jak se postavit k možnosti získání celé krůty. Dá se rozporcovat v malé panelákové kuchyni? Prsa jsou asi nejlepší, jak na tom budou stehna a ty ostatní tělesné části? Lze zpracovat všechno, nebo bude dost odpadu? Trochu si dovedu představit co dát do vývarů apod., ale kdybyste někdo měl konkrétní tipy, budu moc ráda. Nebo mě prosím vás rovnou odraďte a budu mít pokoj :-) Kousek má mít 8 - 12 kg....Díky!
 Jana 
  • 

Re: Celá krůta 

(16.11.2014 0:28:52)
to v pohode naporcujete. Vsechno maso je dobre, muzes upect.
 sylvaina 


Re: Celá krůta 

(16.11.2014 0:43:16)
Jednou za čas si jí takhle koupím, rozeberu, zamrazím... Krutí je fajn. Porcování nechávám na manželovi, je to přecejen kus materiálu, ale paneláková kuchyň je úplně v pohodě.
K úpravám, prsa jsou jasná a je to navíc většina krůty. Horní stehna jsou úžasná na pečení, křídla a krk jsou bezkonkurenční uvařit a zbaštit s rýží nebo brambory a s tatarskou, jako vařené hovězí. Na křídlech je hodně masa. Kostru je nejlepší co nejvíc okrájet a z okrojků vařit guláš nebo masovou směs. Zbyde velký skelet, no z něj se dá slušný vývar. Jinak řečeno, zpracuješ všechno.
 Kreaty 


Re: Celá krůta 

(16.11.2014 5:35:48)
12 kg krůtu bych v malé panelákové kuchyni rozhodně nedělala a koupila bych si jenom krůtí stehna nebo prsa nebo nechala někým naporcovat, nemám ani tak velké prkýnko, abych tam položila 12 kg potvoru
 kreditka 


Re: Celá krůta 

(16.11.2014 8:13:58)
Nemusíš ji pokládat na prkýnko celou ~;) na samotné porcování stačí malé prkýnko je to stejné jako kuře ~;)
 Kreaty 


Re: Celá krůta 

(16.11.2014 9:26:35)
~;), ještě, že jsme vegetariáni, připadala bych si jak na pitevně
 kreditka 


Re: Celá krůta 

(16.11.2014 10:17:39)
Vidíš mě to nepřijde... vegetarián nejsem a nevíc několikrát do roka zabíjíme kačeny, králíky apod, dříve jsme pořádaly i zabíjačky... tudíž mě nějaké porcování krůty nerozhodí :-D naopak dobře uvařit pro vegetariána by pro mě byl asi velký problém pokud yb to nemělo být jídlo typu nudle s mákem ~:-D
 Černá kronika 


Re: Celá krůta 

(16.11.2014 10:19:15)
Procovali jsme na válu. Na velikosti kuchyně až tak nezáleží, krůta není kráva. :-)
 Černá kronika 


Re: Celá krůta 

(16.11.2014 10:20:13)
Jé Kreditko promiň, chtěla jsem reagovat na Blanket.
 kreditka 


Re: Celá krůta 

(16.11.2014 11:14:30)
To je fuk :-D Blanket píše že je vegetarián, takže ji to asi bude stejně jedno na čem porcujeme ~;)
 kreditka 


Re: Celá krůta 

(16.11.2014 8:12:45)
V panelájku ji rozporcuješ v kuchyni je to takové větší kuře na kuchání akorát ve spodních částí stehen má přídavné kůstky - tudíž doporučuji tyto části bu´d upéct nebo vykostit
 Monika, Míša a ? 


Re: Celá krůta 

(16.11.2014 8:50:40)
pokud ji budeš mít za dobrou cenu, je to určitě výhodné. Paneláková kuchyň není překážkou, není to kůň a fakt nepotřebuješ prkýnko velikosti krůty, jak se tu píše ~t~, ale ostré nože a nůžky.
 neznámá 


Re: Celá krůta 

(16.11.2014 9:20:19)
To není pštros, možná budeš překvapená, že 12kg krůta není žádná stodola, ale akorátní pták. Normálně jí naporcuješ.
My porcujeme jednou za rok půlku krávy, to je masakr, dobrá lekce z anatomie. Ale chlapy to vysloveně baví.~:-D
 Filip Tesař 


Re: Celá krůta 

(16.11.2014 9:22:34)
Přijde na to, co máš za nástroje, má v sobě dost chrupavek, takže je dobrej hodně ostrej nůž, případně nůžky na maso (ale nejsou podmínkou), velikost je různá, záleží i na tom, jestli je to krocan (ten je větší) nebo krůta, porcovat ji můžeš třeba na stole na plechu, přinejmenším ji tam rozříznout napůl a odříznout stehna, zbytek práce uděláš na prkýnku.
 hgfjdmh 


Re: Celá krůta 

(16.11.2014 9:41:35)
Spis nez velikost kuchyne bych se rozhodovala podle mista v mrazaku :-) To muzes usetrit tak, ze z kosti udelas a naporcujes rovnou vyvar. Maso obrat na rizoto. Ovsem to mnozstvi kosti asi na jedenkrat uvarit nepujde..

Ted uz cele kruty nekupujeme, ale delavala jsem ruzne medailonkove, rizkove a odrezkove balicky... a ve finale vetsina skoncila nakrajena na nudlicky na nejakou cinu :-)


 anemon 


Re: Celá krůta 

(16.11.2014 9:54:35)
Ber ji, krůta je úžasný maso, uvařiš a upečeš z ní cokoli. Závidím.
 AneJa 


Re: Celá krůta 

(16.11.2014 10:07:51)
Z krůty upotřebíš vše, rozporcovat si můžeš nechat krůtu u řezníka, řekneš si jak.
 hana 
  • 

Re: Celá krůta 

(16.11.2014 11:06:55)
Úplně v pohodě, tato by mi přišla jak mimino, minule jsme kupovali 23kilovou. Jen je to náročné na místo v mražáku. Je dobré hned po rozporcování dát péct hřbet, ten zabere hodně místa.
 ronniev 


Re: Celá krůta 

(16.11.2014 11:12:59)
Vidíš, dobrý tip, ten jsem nikdy nepekla, jen ořezala. Je tedy fakt, že dvacetikilovou krůtu jsem nikdy neměla - ale taky bych se nebránila, kdyby ta možnost byla, my krůtu rádi, zmizela by.
 ronniev 


Re: Celá krůta 

(16.11.2014 11:10:38)
Porcování není celkem problém, ani vál bych pod ni nedávala, já ji krájím (když ji mám) normálně na lince, jen pod ni položím kus pečicího papíru - stejně řežeš nebo stříháš do masa, ne do podložky:-) a ty menší kusy se pak už na prkýnko v pohodě vejdou. Prsa jdou skoro sama, jen se naříznou a pak odpreparují od prsní kosti, stehna taky, když se šikovně vede řez, jen na stříhání nebo lámání kloubů volám manžela nebo některého syna, na to nemám fyzičku. Marjá, jak já bych si dala pečené krůtí stehno...~:-D No a co zbude na kostře, ořezat co nejvíc a použít na čínu nebo nějakou směs se zeleninou, případně rizoto, a z kostí je luxusní vývar (ten udělej hned a zamraz si ho).
 zerat 


Re: Celá krůta 

(16.11.2014 13:36:33)
Kupuji ji úplně stejně. Jen teda rozdíl je, že mi ji bourá kamarádka, od které krůtu běžně beru. Jediné, co jí nechávám jsou kůže a vnitřnosti ty nemusíme ~;) Jinak to maso, kostí vše zpracujeme a sníme (kosti vyhodíme) ~R^
 zerat 


Re: Celá krůta 

(16.11.2014 13:38:18)
Jinak na bourání krůty téhle velikosti doporučuji bourat ji na jídelním stabilním stole. K tomu mít pořádně ostrý vykosťovací nůž a hlavně nepoužívat sekáček, ale jít hezky nožem přes klouby a vykloubit, oddělit nožem...
 kreditka 


Re: Celá krůta 

(16.11.2014 20:37:27)
Já jen dodám že my uvařené kosti ještě nadrtíme slepicím :-D Kůže též uvaříme pro zvířata - když se tak nad tím zamyslím my z krůty nevyužijeme akorát peří ~t~
 dlaždička 


Re: Celá krůta 

(16.11.2014 21:35:01)
Čtu až teď, nebyla jsem celý den doma. Všem moc díky za tipy, nebudu se teda bát a jdu do toho. Právě, že už jsme taky doma porcovali jehněčí končetiny, daňčí krky a trupy, takže jsem už radši opatrná a zjišťuju předem situaci. Tehdy na to padly dva sekáčky, Ikea ani Tescoma se neosvědčila. Kdyby mi krůta připadala velká, vzpomenu si na to, že by mohla mít 23 kg, a budu statečně porcovat dál :-) Teď teda hlavně vyklidit mrazák. Díky ještě jednou, jste zlatí ~x~

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.