zerat |
|
(27.9.2014 11:09:33) Vyráběla jsem s dětmi strašáka z dýně (obrovské) a zbyla mi tu mísa semínek. Poradíte mi někdo, jak se zpracovávají v troubě, aby z nich byly takové ty lehce "chipsy" kdy se okouše okolo "kůrka" a vyloupne se semínko? Koukala jsem na net a receptů je tam spousta, ale já bych uvítala nějaký osvědčený recept. Předem děkuji!
|
Hanka36 |
|
(27.9.2014 13:03:25) My semínka nasolíme, poměrně dost soli a sušíme v troubě na mírnou teplotu, často otevírám dvířka, aby se vypustila vlhkost, případně lze nechat i pootevřené dvířka, až uschne, tak ještě chvíli pražím aby lehce ztmavla. Mňam.
|
Beruška+J02A07T10 |
|
(27.9.2014 14:30:29) podobně jako hanka.. nebo je také naložím tak na hodinku do slané vody, potom suším na mírné teplotě v troubě... tak do 100°C.
|
|
zerat |
|
(27.9.2014 16:18:26) Takže posolit a rozprostřít na pečící papír a sušit? A pak je teda chvíli péct? Na netu právě píší, že propláchnout vodou a pak sušit hodinu na 200°C v troubě a občas promíchat... Asi je teda chvíli budu sušit jako houby a pak zvýším stupně. Snad budou k jídlu
|
Hanka36 |
|
(27.9.2014 21:17:51) My je nepereme, vybíráme čistýma rukama a Rosůlek ze samotné dýně mi nevadí, patří to k tomu.
|
|
|
|
withep |
|
(27.9.2014 15:38:49) Zužitkovat semínka z dýně velkoplodé (pěstuju a vařím vesměs jen hokaido) jsem zkoušela několikrát a nakonec jsem to vzdala. Různě nasolit a sušit v troubě, a stejně byla pakárna to loupat. A tak jsem se smířila s tím, že jim buď vynaleznu nějaký dekorativní/výtvarný účel, a nebo prostě obohatí kompost. Od letoška pěstuju dva různé druhy tykví - hokaido na dužinu a dýni olejnou (=bezslupkatou) na semena. Zatím je dopékám na sluníčku a žádnou jsem nerozkrojila, tak nemohu potvrdit, zda jsou semena skutečně bez slupek a dobrá.
|
Monika |
|
(27.9.2014 20:03:11) Mojí mamce letos prý problém "co se semínky" vyřešila příroda - když odřízla a zvedla obří dýni, zjistila, že je zespodu díra od myši a semínka vyžraná Dužninu prý nechala ...
|
|
Hanka36 |
|
(27.9.2014 21:19:29) Měli jsme i bezslupkatou dýni a to je dobroto, opravdu slupku nemaj ale nevýhoda je, že toho sníš na hrstě. A oni jsou ty semínka potvory dost kalorické - olej apod.
|
Hanka36 |
|
(27.9.2014 21:24:19) Tím, že pěstujeme nebo dostáváme semínka od dětství, tak máme celá rodina super fígl na loupačku, mohla bych soutěžit, semínko mám v puse bez slupky coby dup. Semínko ze strany kde je špičaté dám do pusy mezi zuby - naprasknu a jazykem vystrčím semínko ven, jedno mi trvá sekundu.
|
|
withep |
|
(28.9.2014 9:05:55) Nepoužívám ani tak na mlsání, jako třeba na posypání polévky či hlavního jídla. To bych se uloupala :). Doteď jsem kupovala kilové balení, uvidím, co se urodilo. Maso jím tak jednou týdně, mléčné výrobky vůbec, takže tuku v semínkách se nebojím, odněkud ho brát musím
|
Hanka36 |
|
(28.9.2014 11:00:01) Tak to jsi na tom dobře. To není můj případ, já jím normálně všechno, až moc, a potom ještě po večerech "louskám" semínka a pak se divím, že nemůžu zhubnout :-D
|
|
|
|
|
|